mat
Denne svenske gründeren vant «norsk mesterskap i pitching»: Lærer spisesteder å bli grønnere
Klimato forteller kokker og kunder om utslippene fra mat.
100Pitches på DNBs NXT-konferanse har vært det nærmeste man kommer et slags norgesmesterskap i pitching, der selskapene kvalifiserer seg fra konkurranser fra ulike deler av landet. I år var også utenlandske startups godt representert i finalefeltet.
I møte med blant andre norske Grin, Li-Tech og Gameflow var det til slutt svenske Klimato som kunne ta bussen hjem til Stockholm med 200.000 kroner ekstra i likviditet.
Selskapet har hatt stor suksess med å hjelpe spisesteder med å beregne klimautslippene fra mat, og slik bidra til grønnere menyer. I Norge har selskapet kantinegiganten Sodhexo og burgerkjeden Døgnvill på kundelista - blant flere.
Gode penger å ha
Til tross for at det har gått bra på både hjemmebane og her i landet, hadde selskapet prioritert en tur over grensen.
- Det virker til å gå bra med dere, og dere har gode inntekter. 200.000 kroner i premie er jo ikke så mye. Så hvorfor kommer dere helt til Oslo for å delta i en pitchekonkurranse?
- Jeg tror at alle startups har knapt med penger i disse tider. 200.000 kroner er ikke veldig mye her i bankverden, men for oss er det mye penger, sier gründer Christoffer Connée når han møter Shifter etter seieren i DNB-kjelleren i Bjørvika.
Han viser til at selskapet er inne i en investeringsrunde der de skal hente 30 til 40 millioner kroner. Premiepengene kan bidra til noe lenger runway og litt mer ro, ifølge Connée. Dessuten får Klimato visst seg frem for norske investorer.
- Vi har kommet langt i runden, og har med oss et par store VCer i Sverige. Vi vil prøve å lukke så snart som mulig, men tar gjerne med oss noen norske også.
- Har det tørket inn i kapitalmarkedet i Sverige?
- Nei, det finnes masse penger hos investorene. Børsene har gått ned. Det er et vanskelig investeringsklima, og verdivurderingene som vi så for startups i fjor kommer vi ikke til å se på mange år.
- Det finnes likevel mange dyktige investorer og businessideer. Og når det kommer til klimaspørsmålet ser alle at det er noe som må gjøres noe med.
Norsksvensk
Helt tilfeldig er det heller ikke at gründerne besøker Norge, for svenske Klimato har et tett forhold til nabolandet på flere måter. Medgründer og vekstsjef Erik Olsen er norsk.
- Jeg elsker Norge, og vi har bygget oss opp både i Norge og Sverige parallelt. Vi har mange norske kunder, blant annet Sodexo som driver kantinen her hos DNB her i Bjørvika. De var en av de som trodde på det vi gjorde veldig tidlig, sier Connée.
De hadde selv ingen erfaring fra matindustrien da de startet opp.
- Vi var fire venner som var opptatt av bærekraft, men vi synes det var vanskelig å spise på en måte som er bra for klimaet. Vi ville gjøre det enklere for oss selv, men også for andre å gjøre de riktige valgene. Det handler ikke bare om å lære opp forbrukere, men også kokkene. Det er de som kommer til å bli heltene som kan overbevise tvilerne om at det er god mat, selv om det ikke er kjøtt.
Batterier, gaming, avfall og venner
Shifter fulgte for øvrig juryens diskusjoner da Lauga Oskarsdottir (Firda), Leva Sibilla Strupule (Material Mapper), Tanya Horowitz (Butterfly Ventures), Rasmus Figenschou (DNB) og Bjarne Lie (Verdane) skulle avgjøre hvem vinneren var.
Uten at vi kan gå i detalj, så kan vi si så mye som at det åpenbart var krevende å bestemme seg på så kort tid. Det var kamp til målstreken. Kanskje heller ikke så rart når selskapene opererer innenfor såpass vidt forskjellige segmenter, en oversikt over de andre som fulgte Klimato inn på oppløpet:
Li-Tech: Et kontrollsystem for å finne litium-avfall i miksede avfallsstrømmer.
Grin: Et system for å fremme pant og gjenbruk.
ChargeBNB: En digital plattform for deling av elbil-ladere.
(flere følger under bildet)
Gameflow: En portal for e-sport-innhold.
Commu: En mobilapp for nabohjelp, sosialisering og andre community-byggende tiltak i lokalmiljøet.
(flere følger under bildet)
Wegaw: En teknologisk løsning som bruker satelittdata til å hjelpe selskaper med å optimalisere produksjonen av ren energi.
Solumar: En løsning for å hjelpe maritim sektor (havner og skip) å kutte klimautslipp.