oversikt
Det ble et tøft år: Her er de mest profilerte konkursene i 2024
Shifters oversikt viser store regionale forskjeller. Og gründerne deler sine dyrekjøpte lærdommer.
Med en vedvarende kapitaltørke, har antallet konkurser fortsatt å øke i 2024. Profilerte startups som klesutleien Vibrent (Fjong), lager- og logistikkstartupen Wanda og lunsjskapet Healthy Eats måtte alle gi opp i år.
Det var gründerne på ingen måte alene om. I fravær av offentlig statistikk, har Shifter satt sammen egne tall for å belyse utviklingen. Oversikten bekrefter at konkurs-trenden er oppadgående, også når man tar høyde for at slutten av året er høysesong for å avvikle selskaper.
Mens antallet konkurser i dette utvalget endte på 53 i 2022 og økte til 84 i 2023, har vi så langt i 2024 kommet til 94 konkurser i tidligfaseselskaper.
Ga seg etter fem år
For mange av gründerne er det flere år med beinhardt slit som ligger igjen i ruinene. Tiden i drift fra etablering til avvikling er fem år for de nedlagte selskapene, både i gjennomsnitt og median.
Lengst varte det for halvleder-selskapet Novelda som i en periode før konkursen ble vurdert kjøpt opp av Nordic Semiconductor. Selskapet startet opp i 2004, og fikk dermed altså 20 år før det var kroken på døren. Helt slutt ble det heller ikke, for boet ble kjøpt opp at søvn-startupen Vitalthings for ti millioner kroner i november.
Faktisk var det ganske mange av de mest profilerte konkursene hvor boet ble kjøpt av ny eier (se faktaboks).
Store forskjeller mellom landsdelene
Oversikten viser også at det er andelsmessig flere selskaper som går konkurs utenfor Oslo.
I Shifters emisjonsdatabase av startups som har hentet kapital fra investorer de siste tre årene, holder 49 prosent til i Oslo. Men kun 33 prosent av selskapene som har gått konkurs i år, har tilhold i hovedstaden. Med andre ord er det lavere enn man skulle forvente dersom det var lik sannsynlighet for å gå konkurs i hele landet (se figur).
Nord-Norge og Sør-Norge er sterkt overrepresentert blant konkursene, mens Vestlandets andel er i tråd med andelen av startupene som har fått investorpenger.
Flere lærdommer
Sigrid Syverud i Vibrent har tatt nederlaget som en skikkelig gründer. Hun har fortalt offentlig om hva som gikk galt og blitt rådgiver for flere startups i tiden etterpå.
Da Shifter tok kontakt kort tid etter konkursen var et faktum, var hun krystallklar. Kostnadene per transaksjon ble for høye og da kom aldri selskapets volum opp på et lønnsomt nivå. I tillegg hadde Vibrent store utfordringer med å ha nok klær å tilby kundene.
– Vi jobbet mye med å justere oss etter dette, og lanserte en ny måte å ta inn klær fra privatpersoner på, i tillegg til at vi eksperimenterte med å kjøpe klær selv. Det var noe som ville kreve mer kapital «up front» - og det var investorer naturlig nok skeptisk til, sa hun.
57-åringen Lars Rinnan valgte også å la konkursen bli et springbrett til nye ting. Han la ut en slags jobbannonse i sosiale medier, men fryktet at arbeidsmarkedet ville bli tøft for en litt senere i karrieren. Det endte med at han fikk 150 jobbtilbud og senere har gått inn i flere styrer.
Anzhelika Osmanova la ned Lendwill etter å ha fått problemer med regulatoriske endringer. Lendwill skulle åpne for at folk kunne låne hverandre penger, et slags låne-Tinder, men byrden med å søke etter ny lisens ble for stor.
Hun legger heller ikke skjul på at mangel på kapital ble utslagsgivende, slik det har vært for nesten alle startups i år.
Per Nestor Warps Axeptia drev med kredittstyring og ble kjøpt opp av Visma Amili, mens gründeren fikk være med over til den nye eieren. I sin debrief med Shifter og Bankshift forteller Warp at det aldri ble nok løft å delta i Danske Banks løsninger.
– Danske Bank endte opp med å bli vår største «inbound lead-generator», særlig etter at vi fikk tilgang til hele Norden, men for vår del ble det aldri mer enn en henvisningskanal for Axeptia, sa Warp.
Da Healthy Eats måtte gi seg etter en tøff kapitaljakt, var dette gründer Vilde Regine Tellnes oppsummering:
– Jeg tror dette har mest å gjøre med tiden vi er inne i. Vi valgte å gå denne veien, og har lykkes med det tidligere, men lykkes ikke fullt ut denne gangen. Det er forferdelig leit, men timingen var ikke riktig i markedet nå.