Robotisering

– Det er mye mer tech her enn da jeg jobbet i bank

Norges største vaskerikjede, Nor Tekstil, har nettopp investert i Norges mest avanserte vaskerobot som kombinerer AI, kamera og røntgen for å sortere tøy. 

Vasketech: I bakgrunnen roboten, i forgrunnen leder for robotprosjektet Silje Sunde, produksjonsmedarbeider Tobias Belvik og driftssjef Robert Steindal (i hvitt).
Publisert Sist oppdatert

Teknolog og sivilingeniør Silje Sunde viser vei inn i lokalene i Florø, forbi en rekke traller lastet fulle av hvite håndklær og sengetøy. 

Bare på avdelingen her blir det vasket 20 tonn med tekstiler hver dag i sommerhalvåret. 

Høsten 2023 skiftet Sunde beite, fra en direktørstilling i Sparebanken Sogn og Fjordane til å prosjektleder for innovasjon i Nor Tekstil

– Vaskeri høres kanskje litt traust ut, men det er ikke det. Jeg jobber mye mer med tech her enn da jeg jobbet i bank. Det er fullspekket med teknologi. Vi bruker ny teknologi for å kutte CO2-utslipp, redusere vannbruk og automatisere tungt belastende arbeid, sier Sunde. 

Nå leder hun robotsatsingen til bedriften som har 25 vaskerier i hele Norge. 

Tredje generasjon: Nor Tekstil ble startet av besteforeldrene hans. Nå lærer Tobias Belsvik opp robotarmen til å gjenkjenne alle typer tøy.

Hotell, helse og olje 

Selskapet vasker enorme mengder arbeidstøy, sengetøy og andre tekstiler fra hovedsaklig helsevesenet, hoteller og oljebransjen. 

Når Shifter er på besøk er det testing av det aller siste nye som har kommet til. En svær robot som kombinerer AI-teknologi, kamera og røntgen når den sorterer tekstiler. 

Roboten er laget av det danske selskapet Inwatec. Ansatte fra selskapet går rundt med t-skjorter merket #laundrynerd (vaskerinerder) og gjør siste finishen før de snart skal overlate den fullt og helt til produksjonsmedarbeider Tobias Belsvik og kollegene. 

Overraskende lomme-funn 

Avdekker lomme-innhold: Alt tøy blir sendt gjennom roboten og hvis noe gjenglemt i en lomme, som for eksempel en nøkkel som på bildet, kommer ikke tøyet videre.

Til nå har for eksempel gjenkjenning av plagg og å finne ut om det er noe i lommene, vært en manuell oppgave. 

Belsvik er av dem som har kjent den fysiske jobbingen på kroppen. 

– Det er ganske tungt for rygg og bein å stå på en plass over lang tid, forteller han. 

Å tømme lommene på tøy har også bydd på utfordringer, der ansatte blant annet har kunnet risikere å stikke seg på skarpe gjenstander. 

– Vi har funnet både smykker, kniver og hammere, sier han. 

Belsvik viser frem hvordan røntgenmaskinen i den nye roboten fungerer. Hvis det blir oppdaget at det for eksempel er en saks eller sprøyte i lommen, blir den ikke sendt videre til vask - men skilt ut. 

Belsvik jobber tett med robotselskapet for å bygge opp roboten på de ulike vaskeriene, så langt i Oslo og Florø. I Oslo er en minivariant av roboten bygget hos Nor Tekstil sitt "high-end"- vaskeri  Vidar Vask  - der blant annet dukene til Teaterkafeen blir vasket og strøket.  

I tillegg til selve automatiseringen av en tung, manuell jobb, er chip-lesing, og dataen registreringspunktet gir oss, de viktigste grunnene til å anskaffe roboten, forteller Sunde. 

Mer automatisert: Silje Sunde i Nor Tekstil i Florø demonstrerer "tellemaskinen". Når en fullastet tralle trilles inn her blir håndklær, dynetrekk og putetrekk telt opp ved hjelp av fem sensorer inne i boksen.

Investerer 50 millioner

Selskapet investerer nå totalt 50 millioner i vaskeriet i Florø for å automatisere. 20 millioner går til nye tekstiler med chip, alt skal kunne spores - og 30 millioner til den nye sorteringsroboten, arbeidstøyanlegg, nye 200-kilos vaksemaskiner og vanngjenvinningssystem. 

– Det vi tidligere brukte 8-10 timer på, kan vi nå bruke fire timer på. Vi kutter vannforbruk og CO2-utslippet med 30 prosent, sier driftssjef Robert Steindal ved Nor Tekstil i Florø. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Når det er chip i tøyet vil man kunne spore tøyet.

– Vi håper å få bedre kontroll på livssyklusen til tekstilene og hvor i verdikjeden de befinner seg. Vi får bedre oversikt over tekstilene, og vil trolig kunne redusere behovet for ny-innkjøp, sier Steindal. 

Sunde gleder seg til dataene selskapet nå snart vil få tilgang til.  

– Nå skal vi få robotsystemet og tekstiler med chip opp å gå, så kan vi etter hvert også hjelpe kundene å forutse tekstil-behovet deres. Da vil vi kunne hjelpe kundene å redusere forbruket, sier Sunde.

Nor Tekstil

  • Norgessledende på vaskeritjenester. 
  • Har 25 vaskerier fra Svalbard til Kristiansand.- 1500 ansatte i hele Norge. 
  • Omsatte for 1,75 milliarder i 2023. I 2022 var omsetningen på 1,54 milliarder kroner og resultatet på 387 millioner kroner (EBITDA, driftsresultat før avskrivninger). 
  • Regnskapet for 2023 er ikke klart, med driftsresultatet før avskrivninger var på 517 millioner kroner og årsresultat på 98 millioner kroner. 
  • I 2023 vasket bedriften over 86.000 tonn tøy. 
  • Gründet av Ester og Rolf Belsvik i 1970. (Ester er 80 og er fortsatt på jobb hver dag ved hovedkontoret i Florø, men hadde akkurat flydd fra Florø da vi var innom.) - Eies av de to sønnene til gründerne, Leif Gunnar Belsvik og Ove Belsvik. 
  • Nor Tekstil jobber tett med utdanningsinstitusjoner og andre kompetansemiljø. Selskapet har blant annet samarbeidet med Sintef og NTNU om høytemperaturvarmepumper og med Norsk Industri for utvikling av neste generasjons varmepumpeteknologi og industriell energitilførsel generelt - for å utvikle virksomheten med fokus på bærekraft 
  • Selskapet har også en transportflåte på rundt 200 biler - både varebiler og lastebiler skal gå over til elektrisk. 
  • Investerer nå 50 millioner i ny teknologi ved hovedkontoret i Florø - for å automatisere og bli mer miljøvennlige og bærekraftige.