serie: ekteskap og selskapsbygging
– Det familiære støtteapparatet bør kunne ta del i verdiskapningen
De færreste har særeie på startup-aksjene sine, erfarer Startuplab - som vil «redde» separerte gründere i knipe med et annet punkt i aksjonæravtalen. – Som å urinere i benklærne for å holde varmen, svarer advokat.
Denne saken inngår i en artikkelserie som berører ulike sider ved selskapsbygging og ekteskap. Se alle sakene her.
Gifte gründere uten særeie på startup-aksjene kan være en tikkende bombe hvis separasjon blir et faktum og verdiene må deles. Advokat Birgitte Schjøtt Christensen gir også råd til hvordan gründere kan be om nettopp særeie, uten at det blir ubehagelig.
Startuplab har investert i nær 200 startups i tidlig fase de siste 12 årene. Investeringspartner Lise Fulland forteller at de har diskutert temaet med flere gründere opp gjennom årene, og av erfaring er det vanskelig å få gründere og deres ektefeller til å inngå ektepakt hvor aksjene helt eller delvis skal være gründerens særeie.
Dette har ifølge Fulland sammenheng med at gründere de første årene investerer betydelig tid og penger, i form av rene investeringer og/eller lavere inntekt, i et selskap hvis fremtid, og fremtidig inntektspotensial, er beheftet med betydelig usikkerhet.
– Denne reisen er gjerne begge ektefeller med på, med de konsekvenser satsingen har for ektefellenes samlede økonomi, sier hun og legger til:
– De fleste vi har snakket med er derfor av den oppfatning at også ektefellen bør nyte godt av en potensiell oppside og den verdistigning aksjene vil kunne få i fremtiden.
Dette punktet skal «redde» gründere i knipe
Fulland opplever at investorer, både norske og utenlandske, har forståelse for dette.
– Investorenes sikkerhet ligger i forkjøpsrettsmekanismen, som forhindrer at aksjene overdras til uvedkomne, sier hun.
Startuplabs standardiserte aksjonæravtale inneholder nemlig en klausul om forkjøpsrett.
Den angir i korte trekk at forkjøpsretten gjelder for alle aksjetransaksjoner, herunder ved overdragelser til nærtstående og til slektninger, slik at aksjeloven § 4-21 (2) (hvor det er gjort unntak for transaksjoner til nærstående) ikke gjelder.
– Dersom det skjer et samlivsbrudd, og aksjene helt eller delvis skal avhendes fra gründeren til gründerens ektefelle som en del av skilsmisseoppgjøret, er det ikke lenger snakk om en overdragelse av aksjer til en nærstående, slik at forkjøpsretten uavhengig av aksjonæravtalen kommer til anvendelse, forklarer Fulland.
Spørsmålet vil likevel være om øvrige aksjonærer har råd til å kjøpe.
Kompliserte skjevdelingsregler
Startuplab understreker også at dersom ekteskapet ble inngått etter at aksjene ble tegnet/kjøpt, vil gründeren kunne skjevdele både aksjene og verdien av aksjene etter reglene om skjevdeling i ekteskapsloven § 59.
At en eiendel eller verdi skjevdeles, innebærer at den holdes helt utenfor delingen av øvrige verdiene.
Schjøtt Christensen presiserer at dette gjelder den beviselige verdien ektefellen brakte med seg inn i ekteskapet. Dersom en gründer utvikler en "blomstrende forretning" under ekteskapet, skal ikke lenger hele verdien skjevdeles ved skilsmisse.
– Den blomstrende forretningen er et produkt av gründerens arbeidsinnsats under ekteskapet, og dette produktet skal likedeles. Hvis gründeren har etablert en startup og gifter seg, skjer ofte verdistigningen under ekteskapet, sier hun.
De fleste tvister etter ekteskapsloven knytter seg til nettopp til denne kompliserte skjevdelingsregelen, legger Schjøtt Christensen til.
– Det er vanskelig å skille mellom beholden verdi per ekteskapsinngåelsen og verdistigning under ekteskapet. Igjen; grobunn for store konflikter som bare advokater og revisorer tjener på, sier hun.
– Det å «satse» på skjevdeling er som å urinere i benklærne for å holde varmen.
Forsikring mot skilsmisse
Schjøtt Christensen understreker at hun er hjertens enig i at begge ektefeller skal få del i den eventuelle oppsiden som de begge har ofret mye for å oppnå, men stiller spørsmål ved hvorvidt hvorvidt gründeren og medaksjonærene «tåler» en skilsmisse.
– Eller om man faktisk skal ta grep for å sikre virksomheten og virket om det havarerer på privaten, sier hun.
Schjøtt Christensen kaller det "simpelthen en forsikringstankegang".
– Ektefeller bør få en skreddersydd «pakke» tilpasset deres formuer. Kanskje en mellomløsning er tingen. For eksempel at halvparten av mannens aksjer er hans særeie, altså at hun får 25 prosent av verdien ved separasjon, foreslår advokaten.
Fulland sier Startuplab ikke har annen praksis for å utgå fra noe annet enn det sikkerheten i ovennevte klausul gir.
– Å være gründer er en lang og vanskelig reise, men man er ikke gründer alene. Det familiære støtteapparatet rundt som er med og bærer byrden bør også kunne ta del av verdiskapningen, sier hun.