Dette må du vite om coworking i Oslo: Hvor mye koster det, hvem passer det for, og er det plass til din startup?
Leder i Oslo Business Region, Siw Andersen, spår store store endringer i en bransje hvor tilbudet har skutt i været. Shifter har laget listen over hovedstadens viktigste coworking-spaces.
Parallelt med veksten i antall startups i Oslo, og resten av Norge, har tilbudet av fleksible kontorfellesskap «co-working»-lokaler skutt i været.
– For syv år siden var det to kontorfellesskap i Oslo, som retter seg mot oppstartsbedrifter. Nå er det rundt 50 fysiske miljøer for startups, sier administrerende direktør i Oslo Business Region, Siw Andersen.
I 2016 var det rundt 4000 fleksible kontorplasser i stor-Oslo. I 2021 har tallet vokst til nesten 18.000 plasser, ifølge Union Gruppens coworking-undersøkelse vinteren 2021.
Andersen jobber tett med kontorfelleskap og andre aktører som tilbyr en eller annen form for fleksibel kontorløsning for startups i Oslo-området. Hun forteller at disse stedene er svært viktig for oppstartmiljøet i Oslo.
Hovedfokus på bedriftens beste
Men i jungelen av aktører, kan det være vanskelig for gründere å finne stedet som passer seg og sitt selskap.
– Man er i en krevende fase, så det å ha tilgang til de riktige ressursene og folkene rundt seg for å få støtte både mentalt og profesjonelt, er avgjørende, sier Andersen.
Hun har flere tips til hvordan man bør gå frem og hva man bør se etter for å finne kontorfellesskapet som passer hver enkelt bedrift.
Stikkord hun trekker frem som må vurderes, er:
- Hva som er modellen deres og matcher den ditt selskap og ansatte?
- Hvordan er «communityet» på huset?
- Plassbehov nå og på sikt
- Bransje
- Hva slags folk du ønsker å møte ved kaffemaskinen?
– Hovedfokuset for å velge bør være tilbud som hjelper businessen din videre, sier hun.
– Flere kontorfelleskap er spesialisert mot visse bransjer. Der kan man komme i et miljø hvor det er letter å møte de riktige menneskene for selskapet ditt.
Hvis man ikke finner et bransjerettet kontorfelleskap for sin startup, foreslår Andersen at gründere på «boligjakt» snakker med tidligere og nåværende leietakere på forskjellige steder.
Lavt belegg i bransjen
Rapporten til Union Gruppen viser at belegget til kontorfellesskap i Oslo er relativt lavt. Av 11.000 tilgjengelige kontorplasser i stor-Oslo, er 58 prosent leid ut per januar 2021.
Blant faste plasser er belegget på 78 prosent, mens under halvparten av såkalte «hot desk», det vil si pulter som ikke er låst til en fast leietaker, står tomme.
Siw Andersen tror det vil skje flere endringer i bransjen fremover.
– Når det kommer en stor mengde aktører og oppstartsselskaper på kort tid, vil det skje tilpasninger. Flere co-working-steder spesialiserer seg og retter seg mot selskaper i visse bransjer. Noen vil styrke seg gjennom ulike samarbeid over landegrenser.
– For bedrifter i en vekst- eller etableringsfase har det høy verdi å jobbe et sted hvor man kan få støtte fra andre i samme situasjon eller andre aktører som kan hjelpe deg videre, sier hun.