WeWork og Siw Andersen

Dette må du vite om coworking i Oslo: Hvor mye koster det, hvem passer det for, og er det plass til din startup?

Leder i Oslo Business Region, Siw Andersen, spår store store endringer i en bransje hvor tilbudet har skutt i været. Shifter har laget listen over hovedstadens viktigste coworking-spaces.

Publisert Sist oppdatert

Parallelt med veksten i antall startups i Oslo, og resten av Norge, har tilbudet av fleksible kontorfellesskap «co-working»-lokaler skutt i været.

– For syv år siden var det to kontorfellesskap i Oslo, som retter seg mot oppstartsbedrifter. Nå er det rundt 50 fysiske miljøer for startups, sier administrerende direktør i Oslo Business Region, Siw Andersen.

I 2016 var det rundt 4000 fleksible kontorplasser i stor-Oslo. I 2021 har tallet vokst til nesten 18.000 plasser, ifølge Union Gruppens coworking-undersøkelse vinteren 2021.

Andersen jobber tett med kontorfelleskap og andre aktører som tilbyr en eller annen form for fleksibel kontorløsning for startups i Oslo-området. Hun forteller at disse stedene er svært viktig for oppstartmiljøet i Oslo.

Hovedfokus på bedriftens beste

Men i jungelen av aktører, kan det være vanskelig for gründere å finne stedet som passer seg og sitt selskap.

– Man er i en krevende fase, så det å ha tilgang til de riktige ressursene og folkene rundt seg for å få støtte både mentalt og profesjonelt, er avgjørende, sier Andersen.

Hun har flere tips til hvordan man bør gå frem og hva man bør se etter for å finne kontorfellesskapet som passer hver enkelt bedrift.

Stikkord hun trekker frem som må vurderes, er:

  • Hva som er modellen deres og matcher den ditt selskap og ansatte?
  • Hvordan er «communityet» på huset?
  • Plassbehov nå og på sikt
  • Bransje
  • Hva slags folk du ønsker å møte ved kaffemaskinen?

– Hovedfokuset for å velge bør være tilbud som hjelper businessen din videre, sier hun.

– Flere kontorfelleskap er spesialisert mot visse bransjer. Der kan man komme i et miljø hvor det er letter å møte de riktige menneskene for selskapet ditt.

Hvis man ikke finner et bransjerettet kontorfelleskap for sin startup, foreslår Andersen at gründere på «boligjakt» snakker med tidligere og nåværende leietakere på forskjellige steder.

Lavt belegg i bransjen

Rapporten til Union Gruppen viser at belegget til kontorfellesskap i Oslo er relativt lavt. Av 11.000 tilgjengelige kontorplasser i stor-Oslo, er 58 prosent leid ut per januar 2021.

Blant faste plasser er belegget på 78 prosent, mens under halvparten av såkalte «hot desk», det vil si pulter som ikke er låst til en fast leietaker, står tomme.

Siw Andersen tror det vil skje flere endringer i bransjen fremover.

– Når det kommer en stor mengde aktører og oppstartsselskaper på kort tid, vil det skje tilpasninger. Flere co-working-steder spesialiserer seg og retter seg mot selskaper i visse bransjer. Noen vil styrke seg gjennom ulike samarbeid over landegrenser.

– For bedrifter i en vekst- eller etableringsfase har det høy verdi å jobbe et sted hvor man kan få støtte fra andre i samme situasjon eller andre aktører som kan hjelpe deg videre, sier hun.

Oversikt: Dette tilbyr kontorfellesskapene

Shifter har samlet inn det viktigste du trenger å vite om Oslos coworking-spaces. Hvilke andre kontorfelleskap bør være med på listen? Fyll ut kategoriene «hvem», «hva», «pris», og «bonus», og send til redaksjonen@shifter.no.

Epicenter

  • HVEM? Epicenter er i hovedsak for scaleups og etablerte selskaper – i tillegg er det rom for noen startups som jobber tett med scaleups og etablerte selskaper.
  • HVA? 10.000 kvadrat med lounge, hotdesk, personlig desk, små og store private kontor. Bygget har spillrom, bordtenning, treningsrom/gym med mulighet for å booke personlig trener, fysioterapaut og ukentlige gruppetimer og yoga, webinarstudio, podcaststudio og møterom/kurslokaler.
  • PRIS? Det rimeligste medlemskapet koster 3.200 kroner per måned. De fleste andre medlemskap har pris på forespørsel, da det varierer med aktivitetsnivå og størrelse på kontor.
  • BONUS! Medlemmer har også tilgang til Epicenter i Helsinki og Stockholm.

WeWork

  • HVEM? WeWork har to lokaler i Oslo for alle slags selskaper og frilansere.
  • HVA? Haakon VIIs gate har 650 plasser, hvor majoriteten er private kontor som leies av større selskaper. For mindre teams og frilansere, tilbys pulter og egne låsbare skap.
  • PRIS? Startpris er på 4050 kroner i måneden. Alle WeWork-medlemmer i Oslo vil ha tilgang til selskapets mer enn 850 globale lokasjoner i 38 land uten ekstra kostnader.
  • BONUS! Tilbyr event, nettverksbygging og workshops fysisk og digitalt innen alt fra ledelse, forretningsutvikling, “Neurohacking for Entrepreneurs”, meditasjon og pannekakelaging.

Spaces

  • HVEM? Passer for alle typer selskaper og tilbyr fleksible kontrakter som gir mulighet til å vokse eller nedskalere ved behov.
  • HVA? Spaces åpner sin femte lokasjon i Oslo 1. mars. Inkludert to steder i Bergen, har Spaces nesten 40.000 kvadratmeter kontorlokaler i Norges. Spaces tilbyr hotdesk, egne kontorer og fast pult i åpnet landskap.
  • PRIS? Pris varierer fra lokasjon til lokasjon. Spaces ønsker ikke å oppgi pris til Shifter.
  • BONUS! Tilbyr blant annet medlemsgoder for medlemmer på blant annet hotell, restauranter og personlig trener.

657 Oslo

  • HVEM? Huser hovedsakelig selskaper innen kreativ næring og teknologi. Flesteparten av selskapene er ikke nyetablerte, men i markedsintroduksjons- og skaleringsfasen.
  • HVA? Har drop-in, hot desk, lean (1-2 á/uke), flexi (3-4 á/uke), fixed (full uke) + kontorer i ulike størrelser (1-30 ansatte)
  • PRIS? Medlemskap startet på 1390 kroner.
  • BONUS! Fordeler for medlemmer, inkluderer mentorer, sterkt nettverk innen næringene og økosystemet generelt, og med særlig faglig tyngde innen markedsføring, skalering, branding.