Bærekraft
Dette mener Andresen impact-startups må gjøre for å lykkes
South Zero Gründerfest var kulmineringen av Impact Startup sin første akselerator rettet mot startups fra en spesifikk bydel, Søndre Nordstrand. Sponsor Johan Andresen mener et par ting er avgjørende for impact-startups hvis de skal få med seg investorer.
Oslo kommune er opprinnelig initiativtaker til akseleratoren «South Zero Accelerator» med mål om å skape gründerkultur i bydel Søndre Nordstrand i Oslo. Anbudet om å arrangere akseleratoren var det Impact Startup, sammen med Gründergarasjen på Holmlia, som vant.
Denne uken markerte de slutten på opplegget, ved å vise frem pitcher og holde nabolagsfest på Holmlia.
– Det er masse ressurser her. Noen av ressursene finner ikke A4-veien, men kanskje akkurat derfor er gründerskap, og det å etablere et eget selskap, et enda mer aktuelt alternativ, sier Marte Sootholtet, daglig leder i Impact Startup.
– Her får vi anledning til å bygge gründerkultur. Det blir nesten som man får dobbel drahjelp av at du kan isolere det inn i et område, sier hun.
Det er tiende gang Impact Startup arrangerer et akseleratorprogram, men første gang de fokuserer på et geografisk område. Foruten 20 gründerspirer med lokal forankring, deltok også ti impact-startups fra hele landet, som har kommet noe lengre i prosessen.
Av de ti finner vi blant annet Tiny Workers, som lager pollinatorparker for villbier, Carbon Centrum som utvikler et system som måler individers karbonavtrykk og gjør det mulig å tjene penger på lavt utslipp, og Fornix tilgjengeliggjør verktøy for behandling innen mental helse med VR-teknologi.
Impact Startup-sjefen etterlyser en slags målbar standard som gjør at investorer enklere ser oppsiden med å investere i impact-startups.
– For mange sosiale entreprenører er det å selge til offentlig sektor en vanskelig jobb og en flaskehals. Noen lykkes med det, som Fornix, men hvis vi kunne blitt enige hvordan vi måler positiv endring så tror jeg vi hadde kommet mye lengre, mener Sootholtet.
Johan Andresen var også tilstede på arrangementet. Impact Startup er et datterselskap av Ferd, som Andresen eier, og den kjente milliardær-arvingen hadde noen tanker rundt hva impact-startups må huske på i jakten på investorer.
– De fleste investorer vil ikke ha impact. De vil gjerne ha Kahoot, men de driter i impacten. De vil ha edtech og fintech, men driter i impacten. Det de vil ha er «100-gangeren» og så blir impact-delen et slags pussig tillegg, sier Andresen
– Det vi ønsker å gjøre gjennom Impact Startup er sørge for at impacten blir dokumentert og at den blir forstått. Spesielt i et land som Norge hvor det offentlig ofte er kjøper, så må du forstå impacten, ellers blir det bare en pris-greie. Sånn sett er kanskje Impact Startup viktigere i Norge enn andre steder, for der er det så mange andre miljøer og plattformer som gjør at selskaper treffer investorene tidlig, mener investoren.
– Er det aktuelt å investere i noen av de du har sett pitche i dag?
– En jeg synes var litt morsom var Tiny Workers. De fortalte at det finnes mange forskjellige biearter, ikke bare den som produserer honning, og at de ville er egentlig mye viktigere for pollineringen. Jeg tenkte vi kanskje skulle spørre NRK om vi kunne fått til noe sånt på Marienlyst-tomten allerede nå. Istedenfor å vente til Ferd tar over, kan vi bare komme i gang med noe mindre greier, sier Andresen.
Søndre Nordstrand som «Green Valley»
Grunnen til at Oslo Kommune ønsker å stimulere gründerkulturen i bydelen er blant annet en del av visjonen om Søndre Nordstrand som en «Green Valley» hvor karbonfangst på fjernvarmeanlegget på Klemetsrud skal bli en spydspiss. På Klemetsrud brennes avfall som brukes til fjernvarme, og anlegget står for omtrent 17 prosent av Oslos CO2 utslipp.
– Denne bydelen har de største tomtereservene. Vi må utvikle ny industri og mulighetene som ligger i karbonfangst. Vi har lagt på et lag av sosial inkludering og sosial impact i tillegg da, for de to tingene går så hånd i hånd. Vi må få til et grønt skifte, men et grønt og rettferdig skifte er det vi egentlig trenger, mener Sootholtet.
– De nye arbeidsplassene som skal skapes, og kunnskapen som må utvikles for å få til det grønne skiftet, den må komme hele samfunnet til gode. Så finnes det ikke noe episenter for grønt og sosialt entreprenørskap i Norge per nå, og det er jo litt fascinerende. Vi er en «fossil-nasjon» som skal gjennomføre et grønt skifte, det bør være nære hovedstaden, hvorfor ikke denne bydelen, sier hun spørrende.
Hvorvidt det faktisk blir karbonfangst på Klemetsrud er foreløpig ikke vedtatt. Ifølge Hafslund skal det tas en endelig beslutning til sommeren. Et eventuelt «ja» vil da bety at karbonfangsten vil være i drift i løpet av 2028 på fjernvarmeanlegget.