RESULTAT
Direktøren med klar melding: – Alle reiser skal godkjennes av meg
Da Leif Arnold Thomas i februar tok over som sjef i Huddlestock var kostnadskontroll høyeste prioritet. Det har satt spor i resultatet for første kvartal.
Huddlestocks EBITDA-resultat i første kvartal endte på minus 3,8 millioner kroner. Det var en halvering av underskuddet sammenlignet med fjerde kvartal 2023 da det var på åtte millioner kroner.
Årsaken til halveringen finner man under posten «andre driftskostnader» som har gått fra 14,8 millioner kroner til 7,4 millioner kroner.
Det igjen henger sammen med programerklæringen Leif Arnold Thomas kom med da tok over sjefsstolen etter John Skajem i februar. Etter et tøft år som endte med et resultat etter skatt på minus 86,9 millioner kroner, var beskjeden fra Thomas: «Det er behov for å se videre på alt som heter kostnader og effektivitet i virksomheten. Det er ikke noe å lure på»
Holder hardt i pengene
– Hva er det dere har gjort?
– Det er summen av en rekke tiltak; mindre bruk av konsulenter, innsparing på kontorkostnader, avsluttede leverandøravtaler med mere, sier Thomas og fortsetter med å ta reisevirksomheten som et eksempel:
– Der har vi blitt strengere. Alle reiser skal godkjennes av meg. Hvis alle reiser litt mindre, bruker litt mindre penger på hotell eller konferanser, blir det til slutt penger av det. Det ser vi resultatet av nå og slik skal det fortsette.
Vil sammenligne med kvartalet før
Når en resultatrapport legges frem er det normalt slik at tallene først og fremst blir sammenlignet med samme periode året før.
At Huddlestocks nye toppsjef i stedet er mer opptatt av å sammenligne sitt første kvartalsresultat med det siste kvartalet i fjor har sine årsaker.
– Da sammenligner vi epler og epler. Huddlestock i dag er et helt annet selskap enn i første kvartal 2023. Det har kommet til tre oppkjøpte selskaper, mens ett har blitt solgt, sier Thomas.
Det bør vel tillegges at det på noen punkter også gjør at resultatet ser bedre ut, selv om Thomas har et poeng med sammenligningsgrunnlaget.
Både EBITDA-resultat og resultat før skatt er kraftig forbedret sammenlignet med kvartalet før. Begge er derimot dårligere når de sammenlignes med første kvartal 2023.
Ser man bare på resultat før skatt var underskuddene på 9,3 millioner i første kvartal i fjor, 41,2 millioner i fjerde kvartal og 16,3 millioner nå. Årsaken til det, ifølge Thomas, er at Huddlestock har økt avskrivningene på gammel teknologi kraftig.
På et viktig punkt er årets første kvartal bedre enn det i fjor. Huddlestocks inntekter øker fra 16,6 millioner kroner i fjor til 20,6 millioner kroner i år. Det er på den andre siden litt lavere enn kvartalet før.
– Det viktigste for meg er egentlig å jobbe steinhardt med organisasjonen hver eneste dag. Å sørge for at vi holder kostnadene nede og får opp inntektene, sier Thomas.
Gjentakende inntekter går opp
Å kunne vise til en tydelig progresjon på inntektssiden er så viktig for selskapet at den første grafen som ble vist frem på torsdagens kvartalspresentasjon var et bilde av selskapets totale inntekter siste 12 måneder presentert kvartal for kvartal.
Den viser at de samlede inntektene er 66 prosent større nå enn hva de var for et år siden.
Kanskje enda viktigere med tanke på Huddlestocks tydelige branding av selskapet som et «investering-as-a-service»-selskap, er at de gjentakende inntektenes andel av den totale kaken vokser raskt. Fra 22 prosent i første kvartal 2023 til 49 prosent i første kvartal i år.
Den andre halvdelen kommer fra konsulentvirksomheten, som er det som har holdt Huddlestock flytende, mens omvandlingen til «Iaas»-selskap har pågått.
– Er du fornøyd med et 50/50-nivå på inntektene, eller burde de gjentakende inntektene være større?
– I den fasen vi er i nå er det helt fint. Konsulentvirksomheten har den fordelen at den er både lønnsom og har en annen risikoprofil. Men vi er jo et tech-selskap, det er der skaleringsmulighetene ligger. Skal vi få ut verdiene av det, må de gjentakende inntektene bli mye større.
Eksisterende og blivende inntektskilder
Det siste året har fintech-selskaper som Stack by Me og Hili, boliglånssatsingen til Eilin Schjetne, blitt løftet frem som eksempler på selskaper som skal bidra til at Huddlestock etter hvert vil få et gjentakende inntektsløft.
Men foreløpig er det først og fremst kapitalforvaltningsaktører som bidrar til inntektene. Garantum Wealth Management, Njord Kapitalforvaltning, Stolt Kapitalforvaltning og Vator Securities er fire av de 20-30 selskapene som aktivt bruker Huddlestocks tjenester.
Aksjonærene bidro til konvertibelt lån
Dagen før kvartalsresultatet meldte Huddlestock at selskapet hadde fått tilført 12,5 millioner kroner etter å ha utstedt konvertible lån der eksisterende aksjonærer bidro med pengene.
Leif Arnold Thomas forteller at generalforsamlingen har gitt fullmakt til at selskapet kan hente opp til 40 millioner kroner i ett eller flere lån.
- Nå har vi den finansieringen vi trenger på kort og mellomlang sikt. Men behov for langsiktig finansiering vil alltid kunne dukke opp, og nå vi har denne finansieringsmuligheten.
– Er ikke dette en uvanlig måte å hente penger på for et børsnotert selskap?
Det er ikke helt dagligdags, det er sant. Vanligvis gjennomfører man en emisjon, eller som i dette tilfellet med et begrenset antall investorer - en rettet emisjon, sier Thomas.
– Fikk alle aksjonærer tilbud om å være med?
– Konvertiblene ble plassert som i en rettet emisjon, slik at kun et begrenset antall av aksjonærene ble invitert til å delta.
– Et konvertibelt lån ender jo ofte med at det blir konvertert til aksjer. Risikerer ikke en løsning som dette til sist å føre til en utvanning av aksjonærene som ikke fikk være med?
– Det kommer frem i meldingen at vi skal ta en beslutning om det skal bli foretatt en reparasjonsøvelse i etterkant. slik at samtlige aksjonærer gis anledning til å tegne konvertibler. Selskapet vil dermed sørge for at hensynet til likebehandling av aksjonærene blir ivaretatt, sier Thomas.
Hvordan Thomas' planer for selskapet blir mottatt av aksjonærene over tid gjenstår å se. Børskursen var på sitt verste, ned ni prosent på torsdag, men sluttet dagen cirka fire prosent opp etter å ha omsatt for drøyt en halv million.
Det er likevel mye å ta igjen. Det siste året har børskursen falt med 55 prosent.