psykisk helse
Drakk 5-6 dager i uken: – Vi må snakke om hvordan vi har det
Jonas Helmikstøl mener særlig mannlige gründere bør bli flinkere til å være åpne om psykisk helse - og til å ta imot hjelp.
På Mariero utenfor Stavanger sentrum er Jonas Helmikstøl i gang med å bygge et nytt selskap. Her i toppetasjen slipper lyset inn fra alle kanter, også gjennom takvinduet. Trolig kan kollegene i Starflow se stjerner der i takvinduet om de er her på kvelden.
Investorer er allerede med. Nå er det Helmikstøl og kollegene sitt ansvar å forvalte arbeidsstokk og penger best mulig for å bygge produkt og selskap.
– I et hvert selskap er det personene og deres kompetanse og energi som er det viktigste, sier Helmikstøl.
I tillegg til lærdommen om selskapsbygging og elektronikk, tar han også med dyrekjøpte erfaringer om egen helse fra Easee-tiden.
I fjor høst fortalte han om utbrenthet og panikkanfall.
Nå deler Helmikstøl at han har brukt alkohol for å takle hverdagen, og hvordan han nå organiserer hverdagen på en annen måte - til det beste både for han selv, konen, barna - og selskapet.
– Alkohol fikk tankekjøret til å stoppe
– Da jeg drev Easee kunne jeg i perioder drikke 5-6 dager i uken, noen ganger 7. Jeg drakk for å klare å sovne om kvelden. Alkohol fikk tankekjøret til å stoppe, forteller han.
– Alkoholen var også et verktøy for å håndtere og «overleve» sosiale settinger, noe det var litt for mye av gjennom Easee-reisen. Jeg slet med å si nei og med å sette grenser.
Mye jobb, ansvar, utfordringer og lite søvn pushet grensene. Så langt at han mener hans eget liv var i fare.
Nå ønsker han å dele åpent sine erfaringer for at andre kanskje kan lære.
– Jeg vet at det er mange andre som har eller har hatt det på samme måten. Særlig vi menn må bli flinkere til å snakke åpent om det som er vanskelig. Vi må snakke mer om hvordan vi har det, og være åpne for å ta imot råd og hjelp, sier Helmikstøl.
I fjor sommer fikk han oversendt en podcast av en gründerbekjent. Podcasten handlet om alle fordelene av å ikke drikke. Først var han lite interessert i å høre på den, men ga det en sjanse.
– Ville helst ikke ha noen råd
– Jeg ville jo helst ikke ha noen råd, men nå har jeg innsett at det å lytte til andre er veldig undervurdert. Vi må lytte mer, det er veldig viktig, og det er fullt mulig å gjøre det uten å miste «styrken» og selvstendigheten sin, sier Helmikstøl.
Han endte opp med å høre på podcasten da han var på en reise på Tenerife.
– Jeg stoppet å drikke der og da. Jeg hadde en pakke med Heineken som hadde blitt kalde i kjøleskapet på hotellrommet. Jeg drakk aldri den ølen. Jeg skulle bytte hotell den dagen og lot det bare bli liggende, sier Helmikstøl.
I stedet for å fokusere på nedsidene med alkohol, begynte han å se på alle fordelene ved å droppe det.
– I podcasten ble det vist til at søvnkvaliteten blir forringet når man drikker. Jeg har ikke lyst til å la det gå utover energinivået mitt og kapasiteten min, sier Helmikstøl.
Han har prøvd å finne gode grunner for å ta seg en øl i etterkant, men ikke klart det.
– Jeg vil ha så god søvnkvalitet som mulig og ønsker ikke våkne opp dagen derpå i dårlig form. Bedre søvn gir deg et klarere hode og mer energi, som igjen gjør deg til en bedre person, far, kjæreste, og leder. What's not to like, spør han retorisk.
Tar tak i følelsene
Nå tar han heller tak i følelsene enn å rømme fra dem.
– Det er vonde følelser og traumer fra fortiden som gjør at folk drikker. Det blir en flukt fra følelsene. Disse vonde følelsene kan gjøre oss alle avhengig av trening, jobb, mat, shopping, gaming, eller alkohol. Hvordan det utarter seg, er ikke likt for alle, sier Helmikstøl.
I tillegg til å kutte alkohol, er det særlig tre andre ting han er blitt mer bevisst på.
Det er bruk av coach, mer tid til stillhet og å være tro mot seg selv.
Hver morgen prøver han å stå opp før familien og ha litt tid i ro til å tenke.
– Det kalles gjerne meditering, men jeg kaller det bare ro og stillhet. Jeg prøver å legge bort mobilen også, men det klarer jeg ikke alltid helt.
For å finne ut hva han egentlig vil, og om han lever og handler i tråd med det, prøver han å sette av hele dager til å tenke på dette.
Satt alene ved et vann
– Kan du fortelle om den forrige gangen du hadde en slik dag?
– Det var i september. Jeg dro inn til en hytte i Lysefjorden, The Bolder, veldig flotte hytter. Så satt jeg bare ved et vann der, alene.
Det han finner ut på slike dager samler han i en kortfattet liste på mobilen.
Der står det prioriteringene hans i prioritert rekkefølge - hans egen behov, familiens behov og bedriftens behov.
I tillegg står det fire overordnede prioriteringene i Starflow.
– Jeg har tro på minst mulig avanserte lister for at det skal fungere. Less is more.
– Gjenkjenner hva som trigger det
– Hvordan har du det nå versus da du sto midt oppe i den vanskeligste perioden i Easee?
– Jeg har fortsatt perioder der jeg får panikkangst, men nå er jeg blitt bedre på å gjenkjenne hva som trigger det. Det oppstår gjerne om jeg sier ja til for mye, og det jeg sier ja til ikke gir meg noe. Nå ser jeg på listen hva som skal prioriteres og fokuseres på, og jeg er blitt flinkere til å være tro mot meg selv. I tillegg til at fungerer bedre på jobb, så er dette viktig for meg for å kunne være en god pappa og partner. Jeg forstår bedre nå enn før at det er veldig viktig for meg.
– I prinspippet har jeg egentlig bare blitt flinkere til å lytte til hjertet, enn til hodet.