Edtech-gründere lar lærerne bruke fjernundervisning gratis

Både Learnlink og Kahoot vil la skolene fritt bruke tjenester de ellers måtte ha betalt for.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det kjent at Gyldendal åpner opp læringsplattformen Salaby for alle. Nå følger flere edtech-gründere etter. Learnlink bruker vanligvis onlineverktøyet til leksehjelp og undervisning til elever som ønsker ekstra oppfølging, mot en timepris. Nå tilbyr de verktøyene til lærere i den vanlige skolen gratis, for å hjelpe til med undervisningen under krisen med coronaviruset.

- Vi stiller oss bak dugnaden. Det er veldig bra at Gyldendal er tidlig ute. Men også små selskaper kan gjøre sitt beste for å følge opp der vi kan, sier gründer Tellef Tveit i Learnlink.

Tellef Tveit i Learnlink. Foto: Jan Khür, www.jankhur.com/Oslo Innovation Week

Slik kan du lære

I løsningen til Learnlink kan elever og lærere snakke med hverandre, de kan dele skjerm, tegne og skrive. Det kan være opptil ni personer inne i hvert «læringsrom», det optimale er imidlertid en til to elever og en lærer. Som lærer kan du også ta opptak av en gjennomgang slik at du kan sende det til elever.

I dag slet Oslo-skolen med å holde sine systemer oppe, noe som gjorde at det var ekstra stor pågang hos Learnlink. Fra før er det mange skoler som mangler gode verktøy for fjernundervisning.

- Hvordan kan dere være sikre på at verktøyet deres klarer å ta unna mye pågang?

- Verktøyet er hostet hos Google og bygget for at det skal kunne skalere automatisk. Dette gjør at vi kan gjennomføre flere hundre tusen samtaler uten at det skal være noe problem, forteller Tveit.

Sikkert

Han viser til at lærerne kan opprette egne private rom, som er sikret med en selvvalgt kode på over 12 tegn.

- All kommunikasjon som sendes i vårt verktøy, er kryptert, og vi lagrer ikke personlig data. Rommene er laget for å gjennomføre undervisning som vanligvis skjer på tavlen eller når man jobber sammen. Når man er ferdig kan man slette alt av innhold ved å viske ut tavlen digitalt.

Learnlink legger nå også ut instruksjonsvideoer på hvordan verktøyet kan brukes.

Gratis Kahoot Premium

Også Kahoot meldte i dag de vil gjøre sin premium-versjon gratis for alle lærere som er rammet av stengte skoler på grunn av coronaviruset. Premium har mer funksjonalitet enn den velkjente gratisversjonen, som blant annet er tilpasset fjernundervisning. Den gjøres foreløpig gratis ut skoleåret for lærere og skoler, og er tilgjengelig via denne siden på kahoot.com. Tilbudet vil bidra til å gjøre det mulig for lærere å fortsette undervisningen på tross av stengte skoler.

- Stengte skoler bør ikke begrense barn og ungdoms muligheter til å lære, og vi ønsker derfor å støtte alle lærere som ønsker å fortsette sin undervisning. Vi vilå gjøre læring engasjerende og gøy, og vi ønsker å bidra til at dette kan fortsette, til og med i utfordrende situasjoner som denne, melder Kahoot-sjef Eilert Hanoa i en pressemelding.

Eilert Hanoa er sjef i Kahoot. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Tilpasset fjernundervisning

"Self-paced challenge mode" er en måte å spille Kahoot utenfor klasserommet, og er tilgjengelig for alle lærere og elever, gratis. I "challenge mode" kan lærere sette i gang tidsbegrensede “challenges”, som elevene fullfører i sitt eget tempo, enten i klasserommet eller hjemmefra, og enten fra mobilen eller fra en PC eller Mac. Lærere kan enten lage spillene selv og dele med elevene sine, eller de kan velge mellom over 40 millioner spill som er tilgjengelig på Kahoot-plattformen allerede.

Standardversjonen av Kahoot er og vil alltid være gratis for skoler, lærere og elever over hele verden, ifølge selskapet.

Kjære leser! Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.