OFFENTLIG STØTTE

Eduplaytion fikk de første millionene fra Innovasjon Norges oppgraderte startup-maskineri

Før sommeren presenterte Innovasjon Norge en «tredje fase» for støtte til gründere. Nå er de første pengene fordelt - til et selskap som hentet 20 millioner kroner for få måneder siden.

Eduplaytion-gründer Kristoffer H. Engebø.
Publisert

I tillegg til tilskudd til markedsavklaring og kommersialisering, tilbyr Innovasjon Norge nå tidligfasetilskudd til gründere i en tredje fase. Pengene skal gå til organisasjonsutvikling, markedsarbeid og forbedring av forretningsmodellen for å gjøre bedriften klar for kommersielle salg.

Dette var en del av overhalingen av virkemiddelapparatet som ble presentert tidligere i vår. Ordningen skal sørge for tettere og mer langvarig oppfølging av gründerselskaper.

Nå er de første pengene fra den nye ordningen delt ut. Edtech-selskapet Eduplaytion åpner ballet med et tilskudd på to millioner kroner. De statlige pengene kommer på toppen av en investeringsrunde på 20 millioner kroner tidligere i vår. 

Da hadde gründer Kristoffer H. Engebø regnet seg frem til at bunnlinjen i hjemmemarkedet vil være positiv i løpet av neste år, og varslet samtidig at jakten på de store markedene - og pengene, var i gang.

Porteføljedirektør Kaja Van den Berg i Innovasjon Norge forklarer hvorfor Eduplaytion fikk tilsagn.

– De er et veldig spennende edtech-selskap som har brukt flere år på å utvikle mattespillet, og så har de lykkes med å få betalende kunder. Vi har støttet dem i flere faser, og nå er de inne i et steg der de  ønsker å forløse et større markedspotensiale. Tilskuddet vårt skal bidra til å avlaste risiko og å legge til rette for å utløse enda mer privat kapital, samt at de skal lykkes med å skalere internasjonalt.

Innovasjon Norges egen oversikt viser at Eduplaytion totalt har fått 2,65 millioner kroner i tilskudd før denne tredje fasen, samt fire millioner kroner i lån og garantier.

– Statlig støtte skal ha utløsende effekt. Er det tilfelle her?

– Vi har erfaring med at når vi er med, særlig i de tidene vi er i nå, så blir enda flere med. Dette er en reise hvor det er betydelig risiko involvert. Målet er at flere skal tørre å være med.

Brukte rådgivende panel

Van den Berg omtaler tilskuddet som en pilot, og er åpen for at det gjøres justeringer i dette virkemiddelet.

I dette tilfellet og en stund fremover vil Innovasjon Norge benytte seg av et rådgivende panel når det avgjøres hvem som skal få penger. Det statlige selskapet forteller ikke hvilke personer som satt i panelet, men bekrefter at de kom fra The Factory i Oslo og Innovation Dock i Stavanger.

– Vi prøver å hente inn folk med erfaring og kompetanse i tidligfase og oppstartsselskaper. I første runde er det med folk både fra investorsiden og økosystemet. Det vil rullere fra gang til gang.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.