Ina Tangen i nystartet Kengle vil gjerne investerer i selskaper og gründere så tidlig som mulig

Eiendomsselskap startet gründerfabrikk og vil investere millioner i B2C-selskaper

Ina Tangen leder Kengle, en ny gründerfabrikk med base i Fredrikstad. Med eiendomsmillioner på bok, ser de etter selskaper og ideer i svært tidlig fase.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er ikke så opptatt av hva som er klart eller ikke, vi er opptatt av de gode ideene. Vi ønsker å være en aktiv partner i utviklingen fra start til slutt. Jo tidligere vi kommer inn, desto bedre, sier Tangen.

Vi møter henne i Gågata i Fredrikstad. Moderselskapet til Kengle, Cityplan, eier store deler av strekningen som denne solrike dagen kryr av folk.

Klesbutikker, kafeer, restauranter og barer: Flere av byggene og serveringsstedene er eid og utviklet av Cityplan. I tillegg eier selskapet bygget der Østfold-byens største co-workingsted, Blender, holder hus.

Nå tar Cityplan steget videre og etablerer Kengle. Det er en intern startup hos Cityplan, som skal utvikle egne konsepter for skalering internasjonalt. De skal også være en tidlig fase-investor.

Daglig leder og eier av Cityplan, Sander Grundvig, er styreleder i Kengle. Han vil ikke si hvor mye de har investert så langt, men opplyser at det er satt av «noen titalls millioner» til Kengle.

Primært B2C

Gründerfabrikken beskrives som en startup for «halvtech-konsepter». De har som mål å ta i bruk teknologi og digitaliserer byutvikling, eiendom, kultur og omsorg.

De investerer bredt, og er ikke låst til en spesifikk bransje eller sektor.

–Vi har både kapital og kapasitet til å jobbe med andre konsepter som vi forstår og vil gjerne ta inn gründere utenfra til å jobbe under Kengle-paraplyen, sier Grundvig.

Selv om de er ganske åpne i sin tilnærming, forteller eiendomsinvestoren at de har et godt øye for oppstartsselskaper innen B2C. Det er der de har mest å tilby, forteller han.

–Vi ser ideelt sett at det er selskaper med et produkt eller tjeneste hvor det er en forbruker i enden. Betalende kunde kan gjerne være en bedrift, men fokuset må være på kunden som skal bruke det for å gjøre hverdagen enklere, sier han og viser til at de allerede er i gang med et booking- og check in-system for hoteller. Det skal brukes både på egne hoteller i Cityplan og selges til andre.

Et annet konsept de jobber med er rettet mot festivaler.

Hvor mye de vil investere i hvert selskaper, er ikke satt. Grundtvig sier de har kapitalen som er nødvendig for å satse på de gründerne de har tro på. Investeringene vil heller ikke begrense seg til Fredrikstad eller Østfold, de vil være åpne for gode selskaper over hele Norge, og etterhvert kanskje også internasjonalt når det blir fart i seilene.

Konseptutvikler Jørgen Schrøder Aanonsen, daglig leder Ina Tangen og styreleder Sander Grundvig i Kengle

Vil åpne co-working for vekstselskaper

Cityplan har jobbet mye for å løfte bykjernen i byen, både ved å pusse opp bygg og få inn leietakere som skaper liv i sentrum.

Kengle er et tiltak de ser for seg også vil kunne løfte startup-miljøet i byen.

Med på laget som konseptutvikler og deleier er Jørgen Schrøder Aanonsen. Han er styreleder i coworking-steder Blender Collective.

I samme nabolag som Blender, planlegges det et såkalt «tech-hus», som Grundvig kaller det. Det vil være et coworking-sted for større teknologiselskaper, gjerne i en vekstfase.

– Vi ser heller ikke bort ifra at porteføljeselskapene i Kengle, i hvertfall noen av dem, vil flytte inn i det nye bygget. Fredrikstad mangler et naturlig sted for tech-selskaper i en senere fase, så her tror vi vi kan fylle et tomrom, sier Grundvig.