Advokat og assosiert partner Peter R. Groth deler Deloittes beste opsjons-tips.
Advokat og assosiert partner Peter R. Groth deler Deloittes beste opsjons-tips.

Ekspertenes råd til gründere: Dette må du tenke på hvis du vil bruke opsjoner i din startup

Eksperter i Deloitte forklarer fordelene og ulempene med opsjoner som lønn.

Publisert Sist oppdatert

Etter den foreslåtte utvidelsen av opsjonsordningen har deler av gründer-lobbyen applaudert regjeringen for endelig å ta dem på alvor, mens andre fortsetter å karakterisere den særnorske løsningen som ubrukelig.

I sistnevnte gruppe er Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas, som i et intervju med Shifter sier han ikke hadde brukt ordningen «om den så gjaldt for alle bedrifter i hele Norge.»

Hovedkritikken går på at beregningen av skatt og arbeidsgiveravgift skjer når opsjonen innløses i aksjer - gjerne etter at det har vært en betydelig positiv utvikling og dermed gir et høyere nivå på skatter og avgifter enn om man betalte skatt ved tildelingstidspunktet, slik praksis er med eksempelvis aksjer. Den store fordelen med ordningen, er at skatter og avgifter i de fleste tilfeller ikke må betales før aksjene realiseres, og fordelen vil alltid være større enn skattebyrden. Finansdepartementet har overfor Shifter uttalt at årsaken til beregningstidspunktet er at det er vanskelig å vurdere hva en opsjon er verdt ved tildeling.

For å dekke det akutte informasjonsbehovet under utbruddet av COVID-19 tilbyr vi nå SHIFTER+ gratis de første 30 dagene. Og reduserer samtidig prisen på månedsabonnementet. Du kan når som helst si opp abonnementet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Abonnement SHIFTER+
Kampanje
GRATIS første 30 dager,
deretter 129,- per mnd

Bestill her

Årsabonnement på SHIFTER+
1290,- per år (107,- pr mnd)


Bestill her