Elisabeth Holmes kjent skyldig

En domstol i California konkluderer med at gründeren sto bak en milliardsvindel mot investorene i helseteknologiselskapet Theranos.

En jury i en domstol i San Jose kjente henne natt til tirsdag norsk tid skyldig på fire tiltalepunkter om svindel og sammensvergelse.

Hun ble frikjent på fire andre punkter, mens juryen ikke klarte å enes om de tre øvrige punktene.

Holmes viste ingen tegn til følelser da juryens kjennelse var klar. Hun unnlot å gi kommentarer da hun på vei ut av rettslokalet ble spurt av journalister om hun kommer til å anke.

Holmes var en superstjerne i teknologimiljøet, og selskapet hun startet som 19-åring, var verdt flerfoldige milliarder dollar. Theranos skulle revolusjonere medisinsk testing med et nytt apparat som kunne levere billigere og raskere resultater enn tradisjonelle laboratorier og utføre en lang rekke tester med bare noen få dråper blod.

Men maskinene leverte ikke det selskapet lovet, og eventyret endte i ruin og påstander om bedrageri og svindel mot investorene og selskapets kunder.

Holmes var den yngste kvinnen som selv skapte en formue på over én milliard dollar i USA. Hun ble hyllet som den neste Steve Jobs.

Rettssaken har handlet om hvorvidt Holmes er en bedrager som lurte investorene i Theranos, eller om hun selv har vært et offer. Ifølge forsvarerne hennes ble Holmes kontrollert og psykisk mishandlet av Ramesh Balwani, som var både kjæresten og forretningspartneren hennes. Han er tiltalt i en separat sak for å ha svindlet investorene og selskapets kunder.

(NTB)

Powered by Labrador CMS