En knapp time var alt som skulle til for å fylle tidenes største norske "folkelån"
Kort tid etter at norgesrekorden i folkefinansiering ble sikret, hever FundingPartner lånegrensen til 30 millioner kroner og varsler flere større prosjekter.
For å ferdigstille byggetrinn to av et boligprosjekt i Holmestrand, en drøy time utenfor Oslo, benyttet selskapet Villapartner GB nylig folkefinansierings-plattformen FundingPartner. De kobler selskaper som ikke oppfyller bankenes strenge krav til bedriftslån med private utlånere, mot et gebyr på én prosent av lånebeløpet.
I løpet av én time hadde 383 investorer finansiert prosjektet på 14 millioner kroner, til en rente på 10,5 prosent.
Aldri før har så mye kapital blitt hentet med folkefinansiering i Norge. Den forrige rekorden var på 10,8 millioner kroner og ble satt av Cultura Bank i juni, på plattformen Dealflow.
– Vi liker å stjele rekorder. To rekorder på kort tid viser også at det går bra i denne bransjen, sier daglig leder i FundingPartner og styreleder i Norsk Crowdfunding Forening (NCF), Geir Atle Bore.
Flere store lån
Til nå har FundingPartner formidlet 35 lån på til sammen 68 millioner kroner. Men kun fem lån har vært på over 5 millioner kroner.
Det kommer til å endre seg i tiden fremover.
Denne uka hevet FundingPartner taket for hvilke lån som kan bli formidlet på plattformen, fra 20 til 30 millioner kroner.
– At det seneste lånet på 14 millioner ble fylt opp så fort, gjør at vi er sikre på å fylle opp lån på mellom 20 og 30 millioner. Det kommer til å bli mer normalt, sier Bore.
Les også: FundingPartner har knust målene så langt i år, men glemte av sommeren i budsjetteringen
Samtidig understreker han at suksess med denne typen finansiering krever at lånecaset er godt. I tilfellet Villapartner GB ønsket selskapet å sikre finansiering til andre byggetrinn før de første ferdige enhetene ble solgt - noe vanlige banker normalt hadde krevd i sikkerhet.
– De kunne ventet og fått et banklån til 5 prosent rente. Men de tror de vil få en bedre pris ved å bygge ferdig før salg, i stedet for å drive forhåndssalg. Da vil de tjene på å få et lån til 10,5 prosent rente via oss, forklarer Bore.
Og det ligger flere lån i den størrelsesordenen og over i søknadsbunken, bekrefter han. Allerede denne uka skal kredittkomiteen i FundingPartner behandle en søknad om et lån på 12 millioner.
– Vi har vært forsiktige til nå, og det vil vi fortsatt være. Men på sikt kommer vi til å åpne for lån i 50-millionersklassen, sier han.
Hett marked
Det har dukket opp en rekke aktører innen folkefinansiering de seneste årene. Folkeinvest, Around og Dealflow tilbyr folk flest å kjøpe seg inn i ulike selskaper på kapitaljakt, mens Monner både gjør dette og tilbyr folkelån, slik FundingPartner gjør.
Les også: Grønt lys for Folkeinvest – fikk konsesjon
Sistnevnte har i løpet av de seneste to ukene fått henvendelser om lån på til sammen 200 millioner kroner, og 500 nye investorer har meldt sin interesse.
Likevel utgjør ikke disse tjenestene noen form for konkurranse for de etablerte aktørene i markedet, tror Bore, som for øyeblikket er på en landsomfattende turné med DNB, som eier 10 prosent av FundingPartner.
– De ser på oss som et supplement, og profilerer oss slik. Det er bare bra at de kan være med å fronte en ny type finansiering, sier han.
Bore mener også at pågangen viser at fjorårets rapport fra Kapitaltilgangsutvalget stemmer. Den konkluderte blant annet med at at det er et hull i finansieringen av små og mellomstore bedrifter (SMB).
Les også: De politiske grepene som vil hjelpe norske startups å vokse, og nå er regjeringen på gli
– Men uten flere spillere i markedet er det vanskelig å si noe sikkert om hvor stort det er, og hvor mange som ville benyttet seg av denne typen finansiering, sier han, og legger til at flere aktører er på trappene.
– Den utviklingen ønsker jeg velkommen.