Erik Sletten Lie, daglig leder i Quesnay.

En startup og Sparebank1 SR-Bank danket ut DNB i konkurransen om plass i Finanstilsynets nye fintech-lab.

To av tolv søkere ble sluppet inn portene til første runde i Finanstilsynets nye lekegrind for fintech. Quesnay skal teste ny teknologi som skal bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering.

Publisert Sist oppdatert

Etter mye om og men lanserte Finanstilsynet på tampen av fjoråret en lenge etterspurt «regulatorisk sandkasse», et konsept hvor ulike aktører kan teste ny finansteknologi på ekte kunder innenfor trygge rammer.

Nå har de første prosjektene som får ta del i ordningen blitt plukket ut. Av tolv søkere, får to slippe inn. De som nådde opp i første runde, er medstifter av akseleratoren The Factory, Quesnay, og Sparebank 1 SR-Bank.

– Med et slikt verktøy i Norge har vi nå mulighet til å få klarhet i hvilke lover og reguleringer som vil gjelde for vår nye teknologi, sier Erik Sletten Lie, daglig leder i Quesnay.

Påvirkning

Selskapet fikk plass i sandkassen i skarp konkurranse med prosjekter fra tungvektere som DNB, samt flere kryptoselskaper, inkludert IOTA, Bitcoin.no og Hubii. (Se hele listen over søkere nederst i saken).

Finanstilsynet har tidligere vært tydelig på at ordningen kommer til å bli tilpasset etterhvert som de høster erfaringer. Dermed kan de første deltakerne ha stor påvirkningskraft.

– Det er selvsagt spennende å være med fra starten og forhåpentligvis vil vi kunne bidra til hvordan den regulatoriske sandkassen vil se ut fremover, sier Sletten Lie.

DNB og krypto

Quesnay kombinerer teknologi, finans og juss og leverer løsninger som skal hjelpe kundene med å holde seg «compliant», innenfor regelverk.

Plassen i den regulatoriske sandkassen vil de bruke til å videreutvikle en løsning som gjør at bank- og finansinstitusjoner kan samarbeide om å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering - uten at det går på bekostning av personvernet.

– Løsningen vil legge til rette for at finansinstitusjoner kan overholde kravene på tvers av lovverk på en enda sikrere måte, samtidig som de effektiviserer arbeidet mot hvitvasking og annen økonomisk kriminalitet, sier CTO i Quesnay, Henk Weidenfeld.

CTO i Quesnay, Henk Weidenfeld.

Kvalitetssikring

I tillegg til de fastsatte kriteriene for deltakelse, la Finanstilsynet i vurderingen av de første søknadene vekt på nytteverdien for egen kompetanse og øvrige virksomhet, samt kapasitet til samtidig oppfølging i den regulatoriske sandkassen.

– De to utvalgte prosjektene er teknologisk innovative, og de aktuelle tjenestene kan få stor nytte for publikum og finansnæringen, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

Ifølge Quesnay hører prosjektet til i Finanstilsynets regulatoriske sandkasse fordi det omfatter beskyttelse av persondata og personvern, i tillegg til etterlevelse av hvitvaskingsloven.

– Sandkassen og samarbeidet med tilsynet vil hjelpe oss med å teste vårt konsept og vår teknologi i et kontrollert, men samtidig fleksibelt sandkassemiljø. Løsningen i seg selv vil være en enorm hjelp i samfunnet generelt og finansielle institusjoner spesielt, for sammen å bekjempe hvitvasking og økonomisk kriminalitet, sier Weidenfeld.

– Dette prosjektet vil derfor også validere og kvalitetssikre det vi allerede jobber med og ikke minst hva vi tenker for fremtiden, legger han til.

Fleksibel prosess

Quesnay har lenge fulgt med på den regulatoriske sandkassen i blant annet Storbritannia og hva det gjorde for markedet der. Den britiske modellen er en av de viktigste inspirasjonskildene til den norske ordningen.

Han beskriver opptaksprosessen som «gjennomgående god», med et omfattende søknadsskjema hvor selskapet måtte beskrive prosjektet i detalj.

– Med tanke på at det er første gang dette gjennomføres opplevde vi det som en fleksibel prosess, sier Sletten Lie.

Nærmere beskrivelser av prosjektene inneholder forretningskritisk informasjon og er derfor unntatt offentlighet. Foreløpig er prosjektet til SR-bank eksempelvis kun beskrevet som «en løsning for digital kunderådgivning». Finanstilsynet opplyser imidlertid overfor Shifter at de tar sikte på å publisere mer informasjon om prosjektene til Quesnay og SR-Bank på et senere stadium, og før selve sandkasseutprøvingen starter.

De øvrige søkerne til første runde av den regulatoriske sandkassen var:

  • Bitcoin.no AS
  • Terki AS
  • Beaufort Solutions AS
  • Lendonomy AS
  • Hubii AS
  • DNB Bank ASA
  • SYSTOR VEST AS
  • Monii
  • IOTA Foundation
  • Pensionfun AS