Fond

Erna Solberg åpnet nytt fond som skal hjelpe flere over «dødens dal»

I løpet av januar er fondet på 40 millioner kroner og skal starte å investere. 

Erna Solberg klippet snoren for det nye fondet torsdag kveld. Gøril Selvik i Connect Vest (fra høyre), Stine Fiksdal og Ove Gjelsvik i Vestlandets Innovasjonsselskap har holdt i trådene med å få fondet opp å gå.
Publisert Sist oppdatert

Da Shifter inviterte til debatt før valget høsten 2023, ble forslaget om et regionalt tidligfasefond på Vestlandet lansert. 

Halvannet år senere er det blitt en realitet.

– Fondet har nå oppnådd «first closing» på mer enn tjue millioner kroner, og vi forventer å nå 40 millioner kroner i løpet av januar 2025, sa Stine Fiksdal, administrerende direktør i VIS - Vestlandets Innovasjonsselskap. 

Høyre-leder Erna Solberg klippet snoren for det nye fondet Tidligfasekapital Vestland på scenen på Cornerteateret i forbindelse med VIS sitt 20 års jubileum 9.januar. De rundt 300 i salen jublet. 

– Innovasjon og nyskaping blir ekstremt viktig fremover. Vi trenger at flere skaper noe nytt. Vi må støtte opp om gründerskap og risikovilje. Vi må gjøre mer i Norge for å tiltrekke oss mer risikokapital, sa Solberg. 

Det er Connect Vest. VIS og Finance Innovation som har tatt initiativ til fondet. Forvaltningsselskapet eies femti-femti av Connect Vest og VIS.

– Å få opp et fond løser et ordentlig problem for vekstselskaper i regionen. Vi begynner smått, men det blir større etter hvert. Første fond er snart ferdig, sa daglig leder Gøril Selvik i Connect Vest. 

– Det er tøft å hente penger. Med dette tiltaket bedrer vi rammebetingelsene i regionen, sa Ove Gjelsvik, rådgiver og prosjektleder i VIS. 

Full sal under feiringen av jubileet til Vestlandets Innovasjonsselskap torsdag.

Retter seg mot fire felt

Mandatet til fondet er å investere i selskaper som er i presåkorn-fase og innenfor feltene hav, klima, helse og teknologi. 

Fondet vil investere i 25-30 selskaper i løpet av de neste tre årene, og investeringene vil være på mellom en halv og en en millioner kroner per selskap.

– Ifølge Investinor mangler det 200-400 millioner kroner i presåkorn og såkornfasen på Vestlandet hvert år. Fondet skal primært investere i dødens dal, der det er prekært for selskapene. Innovasjon Norge gir penger i denne fasen, men de krever at pengene matches, sa Gøril Selvik, leder i Connect Vest og styreleder i Tidligfase Vestland Management AS da fondet ble presentert under Demo Day i september 2024. 

Da ga Fana Sparebank både oppstartsmidler og penger til selve fondet

Pengeoverrekkelse på Demo Day, fra venstre investor Johan Odvar Odfjell , investor Dag Skansen, bankdirektør Pål K. Haugetun i Fana Sparebank og styreleder Gøril Selvik i Tidligfase Vestland-fondet.

Sommeren 2024 ble det klart har Hardanger og Voss fikk sitt eget tidligfasefond. Dette fondet skal investere i oppstartsbedrifter i Ulvik, Eidfjord, Kvam, Ullensvang og Voss. 

Fondet er startet av Sparebankstiftinga Hardanger. Midlene kommer fra stiftelsen, Voss Sparebank og kommunene. 

Hundre millioner i Voss og Hardanger 

– Dette er en gavepakke til næringslivet i regionen. Vi ønsker å gjøre regionen attraktiv å både bo og arbeide i, og vi ønsker å bidra til å skape kompetansearbeidsplasser og øke gründerkulturen, uttalte Per Berge, styreleder i Sparebankstiftinga Hardanger da. 

Nå får altså oppstartsselskapene ellers i fylket også bedret sine muligheter for tidligfase-kapital. Det nye regionale tidligfasefondet vil investere i selskaper i hele Vestland.