NYtt om navn
– Et tankekors at studenter helst vil jobbe i Equinor og DNB
Renate Hvidsten Skoge skal lede Vestlandet Innovasjonsselskap sin gründer-prepping av forskere.
Ny jobb: Renate Hvidsten Skoge er ansatt som leder for forsker-entreprenør-programmet til Vestlandets Innovasjonsselskap.
Foto: Presse
Før sommeren lanserte Vestlandets Innovasjonsselskap (VIS) sitt nye opplæringsprogram for forskere som vil bli gründere. Programmet har fått navnet TILT.
Shifter skrev at VIS fikk seks millioner for å preppe gründere til å bli forskere.
Nå er det klart hvem som skal lede utviklingen av programmet.
VIS har rekruttert Renate Hvidsten Skoge internt. Hun kommer fra stilling som senior innovasjonsrådgiver og har en doktorgrad i molekylærbiologi.
– Blir litt som gullgraving
– Hva blir det mest utfordrende i den nye jobben?
– Å finne de virkelig gode og identifisere dem. Det blir litt som gullgraving. Vi skal finne dem som virkelig skal skinne og tilrettelegge for dem så de kan få det til, sier Skoge.
Der VIS tidligere har gått inn på eiersiden, skal gründeren nå eie hele selskapet. Andre aktører skal eventuelt først komme på eiersiden om de investerer.
Tidligere rapporter har vist at det gjøres masse forskning innen helse, men at det ikke blir næring av det.
Og når det blir næring er det gjerne i form av salg av lisenser til utlandet, og ikke skaping av arbeidsplasser og verdier lokalt.
Dette ønsker VIS nå å gjøre noe med.
– Vi ønsker å bygge opp en innovasjons-økosystem også innen forskning. Det er har en veldig positiv dominio-effekt om man kommer inn i et større miljø, sier Skoge.
Hun er også opptatt av å nå ut til ferske studenter.
– Vi må få ut informasjon om entreprenørskap tidlig i studiene. Mange er etter hvert så inne i sin akademiske boble, så de ser ikke hvilke muligheter som ligger der, sier Skoge.
Hun selv bakgrunn fra innovasjonsprosjekter innen sitt fagfelt og forteller at hun har vært i den boblen selv.
– Trenger desperat flere nye bedrifter
– Nå skal vi tilte forskere i rett retning og få flere til å blir gründere, sier Skoge.
Hun har også lyst til å bevisstgjøre flere studenter om hvilke muligheter som finnes.
– Det er et tankekors at det er Equinor og DNB som rangeres høyest av studenter for ønsket arbeidssted etter studiene, mens Norge desperat trenger flere nye bedrifter og næringer. Vi har altså en jobb å gjøre med å motivere flere studenter til entreprenørskap, sier Skoge.
Programmet er per nå finansiert av Agenda Vestlandet og Bergen kommune. VIS skal også som del av programmet opprette et akademisk spinout-fond hvor målet er 15 millioner kroner.
– For å lykkes trenger programmet et felles krafttak og vi møter mye positiv respons. I tillegg til Agenda Vestlandet og Bergen kommune, har UiB, Helse Bergen, HI, HVL, Siva, VLFK, Innovasjon Norge, Farvatn og Sarsia signalisert at de vil bidra.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.