Norway Health Tech-sjef Kathrine Myhre og EIC-boardmember Anita Krohn Traaseth.
Foto: Torill Henriksen/Terje Pedersen / NTB scanpix
EU åpner pengesekken: Gir 1,6 milliarder til corona-løsninger
Norske helsetech-selskaper har ikke mange timene på å skrive søknaden. Men Anita Krohn Traaseth lover kort behandlingstid.
– Her har det gått utrolig fort, forteller Anita Krohn Traaseth.
Hun sitter i European Innovation Council (EIC), som nå har lagt penger på bordet for selskaper som vil finne løsninger som kan hjelpe i viruskrisen.
– Vi har satt av 164 millioner euro, som skal gå til oppstartsbedrifter og SMB-bedrifter som har løsninger, være seg testing, behandling, AI og monitorering, smittevern, alt som kan bidra til å redusere corona-spredningen, forteller hun og legger til:
–Nå er det alle til pumpene, nå må vi finne løsninger sammen.
Løft til norsk teknologi
Og Krohn Traaseth forteller at helse-Norge er på ballen.
– Norway HealthTech er tydelig på ballen, og de har mange selskaper som kan være veldig relevante for dette. Jeg håper norsk teknologi kan få seg et løft ved dette, sier hun og legger til:
– Det kan være selskaper som sitter der ute med fantastiske produkter og løsninger som de ikke har fått lansert ennå, som ikke har kapital til å produsere. Og da stiller hele det norske virkemiddelapparatet opp, nå som EU har gått i front, og det til sammen gjør at vi kan komme raskere i gang med å få dette ut på markedet.
Rask behandling
Søknadsfristen for prosjektet er allerede onsdag 18. mars. Hun legger til at det vil bli rask saksbehandlingstid på søknadene.
– Og det vil være «blended finance», både tilskudd og tilbud om lån.
Krohn Traaseth legger til at EIC allerede har gitt støtte til selskaper som jobber med løsninger relevant for corona-krisen.
– Vi har allerede gitt penger til norske EpiShuttle, i tillegg til filtreringsteknologien m-TAP og mobilitetssporingen MBENT.
Trår til med skrivestøtte
Kathrine Myhre, leder i Norway Health Tech har flere selskaper i porteføljen som kan være aktuelle for EU-pengene.
– Det er veldig bra at EU gjør dette, det er lederskap.
– Samtidig er det viktig at bedriftene merker seg at søknadskriteriene er som «normalt» på denne type utlysninger. Det betyr en 30 siders søknad, inkludert forretningsplan, som må være godt skrevet for å nå igjennom nåløyet. Og fristen er om 2 dager.
Hun forteller at Norway Health Tech nå går igjennom selskapene i porteføljen, for å se hvem som kan være aktuelle for EU-utlysningen.
– Vi hjelper nå selskapene med å se på om det er mulig å nå deadline. Der vi ser det er mulig, trår vi til med skrivestøtte, forteller Myhre.
Nasjonal mobilisering
Hun sier at det har vært en enorm mobilisering i healthtech-miljøet de siste ukene for å avhjelpe norsk og internasjonal helsetjeneste i corona-situasjonen.
– Både blant startups og scalups har det vært en vanvittig mobilisering. Selskapene snur seg rundt og viser en enorm vilje til å delta på denne dugnaden.
Tidligere i dag avholdt Norway Health Tech et web-dialogmøte med Sykehusinnkjøp for å finne ut hva det er behov for av produkter og løsninger i norsk helsetjeneste, og som helseindustri i Norge kan levere.
– Nærmere 900 personer streamet møtet, hvorav ca 500 var aktivt tilstede. Møtet følges nå opp med at bedriftene konkretiserer hva de kan bidra med ovenfor Sykehusinnkjøp, forteller Myhre.
Hun legger til at Norway Health Tech har sitt eget EU-team som har jobbet med å hjelpe selskaper med å få støtte fra EU i flere år.
– Til sammen er det brukt 7,2 millioner på å bygge opp et EU-program for Health-Tech-selskaper og det er sendt inn 80 søknader til de forskjellige programmene. Og det har på fem år gitt en uttelling fra EU innen helse – og en ROI på 609 millioner, forteller hun.
Innovasjon Norge informerer at de kan bistå bedrifter som ønsker å søke, og administrerende direktør Håkon Haugli oppfordrer selskaper som kan være aktuelle å ta kontakt.
Kjære leser!
Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.