FINANSIERING
EU-kommisjonen vurderer nytt investeringsfond for grønn teknologi
EU-kommisjonen foreslår en rekke tiltak for å styrke investeringene i grønn industri, blant annet mer subsidier og muligens etablering av et investeringsfond.
Det går fram av et nytt forslag til unionens planer for grønn industri og energiomstilling. Bakteppet er trusselen fra USAs gigantiske skattepakke, Inflation Reduction Act (IRA), og fra Kina.
Unionen jobber for å hindre at selskaper flytter virksomheten til enten Asia eller Nord-Amerika, der energikostnadene er lavere, men det er uenigheter internt i unionen om hvilke tiltak som skal innføres.
Planen som ble lagt fram onsdag, har som mål å «styrke konkurransedyktigheten» til Europas grønne industri og «støtte opp om den raske overgangen til klimanøytralitet», heter det i en pressemelding.
Ingen nye midler
Det er ikke bevilget noen nye EU-midler til planen, noe som har blitt møtt med mye kritikk.
– Vi må jobbe med det vi allerede har, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen da hun la fram forslaget.
Den tyske EU-parlamentarikeren Markus Ferber beskrev onsdag forslagene som «gammel vin i nye flasker» og en forutsigbar skuffelse.
Kommisjonen foreslår å flytte 250 milliarder euro fra klimaplanen «Repower EU», som i sin tid ble lansert for å frigjøre Europa fra russisk gass, og over til investeringer i såkalte nullutslippsindustrier.
– Vi lever i tiåret som vil avgjøre om vi lykkes i kampen mot klimaendringene. I den kampen er selskapene i den grønne sektoren avgjørende, sa von der Leyen.
Utvidet tilgang til subsidier
Sentralt i forslaget er at det skal bli enklere for selskaper innen fornybart å få statlige subsidier.
Frankrike er blant landene som har tatt til orde for ytterligere statlig subsidiering, men andre mener dette kun vil hjelpe de rikere EU-landene og føre til splid i eurosonen, fordi landene med mindre lommebøker ikke vil kunne gjøre storinvesteringer.
Derfor legger kommisjonen opp til å også sette av EU-midler for å sikre en likeverdig fordeling av støttemidlene mellom landene.
EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager understreker at subsidiefrislippet er midlertidig og kun skal gjelde fram til 2025.
– Det skal være midlertidig, målrettet og gjennomsiktig, sa Vestager onsdag. Hun la til at man «ikke bygger konkurranseevne med bruk av offentlige tilskudd».
Mulig investeringsfond
Kommisjonen vil også på sikt jobbe mot at det etableres et felles investeringsfond for å styrke investeringene i grønn teknologi.
Dette er blitt tatt dårlig imot i blant annet Danmark og Finland, som motsetter seg å bruke mer penger eller ta opp mer lån for å løse problemet.
– Om du har subsidier, må baksiden av medaljen være finansiering på EU-nivå, sa von der Leyen.
De nye tiltakene vil gi fleksibilitet til å gi subsidier til selskaper innen fornybart og selskaper som jobber med avkarbonisering av industrien.
Det vil også være skattegoder for investeringer i produksjonsfasiliteter i definerte, strategiske nullutslippssektorer.
Gigantpakke
Biden-administrasjonen fikk i fjor vedtatt pakken med 370 millioner dollar i subsidier som rettes inn mot energiomstillingen i USA.
Den inkluderer blant annet skattefordeler for amerikanskproduserte elbiler og batterier, noe som har ført til misnøye hos europeiske produsenter.
EU har lobbet USA for å gjøre unntak for europeiske selskaper, men foreløpig uten særlig framgang.
Forslagene skal diskuteres på et møte i Brussel neste uke, og det ventes endelige avgjørelser i mars.
(©NTB)