drikkekultur
Få åtte drikkekultur-tips fra Oslo og Silicon Valley
Akan-ekspert og tech-nordmann i USA deler sine beste råd.
Dette er sak nummer ni i Shifters serie om drikkekultur i gründerverdenen. Se alle her.
– Man tenker gjerne det er mer risikofylt drikking blant arbeidsledige enn dem som er i jobb, men det stemmer ikke, sier Camilla Lynne Bakkeng, fag- og kommunikasjonsleder hos Akan kompetansesenter.
15 prosent av sysselsatte har et risikofylt alkoholforbruk, mens det gjelder 11 prosent av de ikke-sysselsatte, viser tall fra Folkehelseinstituttet fra årene 2013 til 2022.
Akan er Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk. Senteret eies av LO, NHO og staten.
Akan skriver på sin nettside at de setter ledere og medarbeidere i stand til å ta samtalene man kvier seg for å ta, reagere på uønsket atferd og gå fra bekymring til handling.
– De fleste med risikofylt alkoholforbruk er unge ugifte menn uten barn. Ledere skårer også høyere på risikofylt forbruk enn ikke-ledere, sier Bakkeng.
Hun forklarer at ledere oftere er utsatt for situasjoner der det serveres alkohol, mer enn hva andre ansatte blir.
Oppfordrer til bevissthet
– Hvis man ikke har bevissthet om bedriftens drikkekultur, kan det mer risikofylt drikking og atferd, sier Bakkeng.
300.000 dropper sommerfesten
– FHI-tall fra 2019 viser at over 300.000 nordmenn dropper jobbfester på grunn alkoholbruken der. Hva er dine beste tips for å skape en god og inkluderende drikkekultur i en bedrift?
1. Alltid sørge for alkoholfrie alternativer, ha dem like tilgjengelig som alkohol og presentere dem på samme måte. Gjør det lettere for folk som ønsker å drikke mindre, å velge alkoholfritt.
2. Ikke spør hvorfor en kollega ikke drikker. Vi er ekstreme på å spørre og forvente en forklaring.
3. Hvis du får spørsmål om alkohol, bare si «takk, men nei takk». Man skal slippe å komme med en forklaring.
4. Når det er jobbfester - ha fokus på hva som er hensikten med festen i stedet for på alkohol, slik at alle føler seg inkludert. Flere av våre kunder er tydelige på at de har noen sosiale situasjoner helt uten alkohol. Slik skal det være enkelt for alle å delta.
5. Ledelsen bør ta initiativ til å snakke om hvordan man vil ha det på jobbfester, og hvor man ønsker at grensene skal gå. Ha en plan for hva man skal gjøre om noen opplever drikkepress, ubehagelige situasjoner eller uønsket seksuell oppmerksomhet.
Tok kontakt
Andreas Andersen har jobbet i en rekke tech-selskaper i oppstart og vekstfasen i Silicon Valley, og har bodd sammenhengende i USA siden 2012. Han jobber nå som produktsjef hos Cornerstone on Demand - et HR og e-læringsselskap.
Fra USA leste han Shifters serie om drikkekultur og tok kontakt.
– I arbeidslivet i USA er drikkekulturen veldig annerledes enn i Norge. Jeg ønsker gjerne å fortelle om hvordan det er her, sier Andersen på et videointervju med Shifter.
Andersen forteller at da han først flyttet til USA, tok han med seg et norsk drikkemønster og drakk mye i jobbsammenheng. Nå har han tilpasset seg og blitt mer amerikansk i stilen, tror han.
– Hva tenker du nordmenn kan lære av amerikansk drikkekultur?
– Amerikanere er eksperter på å snakke om alt og ingenting. Nordmenn kan bli bedre på smalltalk og mingling!
– Kanskje føler nordmenn at man må drikke seg opp for mingle? At man er for sjenert uten? Amerikanerne er flinke til å prate om det meste, men sport er et tema som går igjen. Prøv det! Finn noe som begge trives med å prate om. Det er litt som å være på speeddate.
– Andre tips utover at mingle-kompetansen må bli bedre?
– Amerikanerne er gode på å ha arrangementer på ettermiddagene. Da kommer man gjerne hjem til familien i 21-tiden. Da får man både vært med på jobb-arrangement og vært med familien.
– Og helt konkret når det gjelder hva og hvordan det drikkes. Hva kan vi lære der?
– Her går det ofte mer i drinker enn i øl og vin. Det er veldig vanlig å ta en drink med alkohol først, og så gå rett over til noe alkoholfritt. Det er ingen som stusser over det.