bøsnotering
– Falanxkulturen har vært toneangivende for Arm
Børsfest da «norske» ARM ble årets største IPO på Nasdaq.
Det ble børsfest da den britiske databrikke-produsenten Arm ble børsnotert torsdag kveld norsk tid.
Det var den første virkelig store IPOen av et tech-selskapet i år, og det var knyttet spenning til hvordan aksjene ville mottas av markedet.
Da Nasdaq-børsen stengte etter noen elleville timer, hadde markedet satt 24,69 prosent høyere verdi på selskapet, opp fra 51 dollar per aksje til 63,59 dollar. Totalt er selskapet nå priset til 69 milliarder dollar, eller 739 milliarder dollar.
Japanske Softbank kjøpte selskapet for 32 milliarder dollar i 2016 og har vært en hovedarkitekt bak noteringen. Selskapet solgte 10 prosent av aksjene sine i IPOen.
Nå øker forventningene til flere tech-IPOer de kommende ukene, blant annet Instacart og markedsføringsplattformen Klaviyo.
Delvis norsk bakgrunn
Arm (Advanced Risk Machines) ble grunnlagt i 1990 i Cambridge i Storbritannia som et joint venture mellom Acorn Computers, Apple og Vlsi Technology.
De første årene laget selskapet mikroprosessorer og skulle etterhvert dukket opp i mobiltelefoner og Apples ipod.
Etter hvert startet selskapet et langt løp med oppkjøp av andre teknologiselskaper som kunne bidra til å forbedre produktene. Et av disse var NTNU-spinoffen Falanx fra Trondheim som ble slukt i 2006 for 25 millioner dollar og senere skiftet navn til Arm Norway.
Da selskapet ble kjøpt opp, utviklet det grafikkteknologi for mobile enheter. Bakgrunnen for oppkjøpet var nettopp Falanx ekspertise på såkalte GPUer (Graphics Processing Unit) som alltid har vært viktig for å la datamaskiner prosessere de tunge kalkulasjonene som trengs for datagrafikk, og som mye senere har vært så dominerende i mining etter kryptovaluta.
Nå selger Arm-konkurrenten Nvidia GPUer i bøttevis til selskaper som skal drifte enorme AI-modeller.
En av gründerne i Falanx var Borgar Ljosland som i dag sitter i Proventure. I et intervju med Adresseavisen i 2017 fortalte han om hvordan kameraten Jørn Nystad under studentdagene hadde kommet over for å se på Friends. Med seg i lomma hadde han et ark.
«Tårene mine rant da jeg forsto at det var arkitekturen til en brikke som kunne revolusjonere spillgrafikken», fortalte Ljosland til avisen.
Arm er et enormt selskap som har kjøpt opp mange bedrifter som har bidratt til brikkene de lager, men norske Falanx har spilt en helt sentral rolle som leverandør av den teknologien som kanskje er blant den viktigste i dag.
– Tror nok det er mer Falanx i Arm nå enn det var rett etter oppkjøpet. GPU og Falanxkulturen har vært toneangivende for Arm og Mali utvikles i US, UK, Kina, men senteret er i Norge. Oppkjøpet var en stor suksess sett med Arms øyne. Av oss gründere er 50 prosent igjen i Arm, sier Ljosland i en kommentar til Shifter.