forskning

Får millioner til forskning på AI i rettsvesenet

UiB får 12 millioner kroner til å utforske hvordan kunstig intelligens kan effektivisere juridiske beslutninger.

Rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen til venstre.
Publisert Sist oppdatert

Forskningsrådet har tildelt Universitetet i Bergen (UiB) 12 millioner kroner til et forskningsprosjekt som skal undersøke hvordan kunstig intelligens (KI) kan brukes for å ta rettferdige juridiske beslutninger mer effektivt. 

Det skriver UiB på sine nettsider.

Prosjektet, kalt "Explainability requirements for AI used in legal decision-making" (LEXplain), er et samarbeid mellom UiB og Københavns Universitet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Det er stort politisk ønske å gjøre saksbehandlingsprosessene i offentlig forvaltning mer effektiv og mindre ressurskrevende. I manges øyne er KI nøkkelen for å få dette til, sier prosjektleder Henrik Palmer Olsen.

En utfordring er ifølge UiB at KI-teknologi ofte opererer som en "black box", der prosessene er skjulte og utilgjengelige. Dette står i kontrast til kravene om at rettslige avgjørelser skal være forståelige og etterprøvbare.

– Vi skal undersøke hvor langt det lar seg gjøre å bruke forklarbar kunstig intelligens i juridiske beslutningsprosesser uten å gå på akkord med de rettsstatlige kravene til begrunnelsen for beslutningen, forklarer professor Ragna Aarli ved UiB.

Forskerne skal blant annet teste KI-assistert beslutningstaking innen skatte- og trygdeforvaltningen i Norge og Danmark.

Dekan Karl Harald Søvig er fornøyd med tildelingen:

– Disse tildelingene viser at fakultetet har blitt flinkere til å utforme søknader. Vi må jobbe ekstra for å få frem hvordan det rettslig interessante fortjener støtte, sier han.