innlegg
«Fem forventinger til stortingsmeldingen om gründere»
Direktør for oppstart og skalering i Innovasjon Norge, Kaja van den Berg, har noen klare forventninger til den kommende gründermeldingen.
Kaja van den Berg, direktør for oppstart og skalering i Innovasjon Norge.
Kirsti Hovde, Innovasjon Norge
Om kort tid legger næringsminister Cecilie Myrseth fram stortingsmeldingen om gründere og oppstart. Den er den første i sitt slag, og forventningene er store.
Oppstartsbedrifter er helt avgjørende for å fornye næringslivet, gripe mulighetene i den grønne omstillingen og skape nye, mer produktive arbeidsplasser. Vi trenger gründerne, og vi trenger flere av dem. Dette snakker vi om så ofte, mye og høyt vi kan i Innovasjon Norge.
Så er det også politiske temaer som det ikke ligger til oss å ta del i. Skattepolitikk er et eksempel på det. Men at Norge trenger gründere som lykkes, og ikke har én eneste gründer for mye, det er vårt budskap, alltid.
Derfor håper vi å kunne lese om dette når vi får stortingsmeldingen i hånda:
En: Bedre tilgang til risikokapital for oppstartsbedrifter ingen vet hvordan det vil gå med. Å starte virksomhet er risikabelt og koster penger – i tillegg til hardt arbeid, innsikt og kunnskap. Vi håper stortingsmeldingen beskriver hvordan det offentlige i tett samspill med private investorer i enda større grad kan styrke sjansene for at nystartede bedrifter med lange, kapitalkrevende utviklingsløp skal lykkes i Norge
To: Sikre oppstartsbedriftene kunder gjennom samarbeid med det offentlige. Bare en liten andel av de 600 milliarder kronene det offentlige kjøper inn for hvert år går til nystartede virksomheter. Offentlige virksomheter trenger innovative løsninger for å jobbe mer effektivt og løse oppgavene bedre. Da må de slippe oppstartsbedriftene til, og etterspørre innovasjon.
Tre: Styrke miljøene som jobber med gründere og entreprenørskap. Det såkalte økosystemet for oppstart har utviklet seg kraftig de siste årene – til det bedre. Men det er fortsatt rom for forbedring. Norge har få unge som ønsker å bli gründere. Få kvinner blir gründere, og det er mer krevende for kvinner som starter selskap å hente kapital. Vi forventer at regjeringen tar grep og legger til rette for flere rollemodeller, gode møteplasser og tiltak for å øke mangfoldet blant gründerne. Mange i økosystemet må jobbe sammen for å gjøre det attraktivt å satse på jobb i oppstartsselskap og å investere i oppstartsselskaper.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Fire: Deling av kunnskap må settes i system, slik at de som har erfaring med å skalere selskaper kan bringe verdifull kunnskap videre. Vi ser få virkelig store, nye selskaper fra Norge. Vi er gode til å utvikle banebrytende teknologi, men fortsatt for dårlige til å selge og skalere opp løsningene vi utvikler. Oppstartsselskap lærer og vokser raskere gjennom tilførsel av kompetanse, talenter og mentorer fra inn- og utland med kunnskap og erfaring med å rigge for vekst.
Fem: Tiltak som gjør at norske, nye virksomheter kan gjøre suksess i internasjonale markeder. Verden trenger våre løsninger, og vi trenger verden som marked. Derfor trenger bedriftene tilgang til noen som både kjenner norske forhold, og har lokal kunnskap, nettverk og kjennskap til å drive næringsvirksomhet i de ulike markedene de skal inn i.
Forventer vi for mye? Vi tror ikke det.