Oppkjøp

Femti aksjonærer får over én million: – Gir en god følelse, sier gründer 

De tre gründerne bak Sharebox har jobbet med salget i over et halvt år. Nå inviterer de 224 aksjonærer til feiring. 

Gründer-trioen: Bjart Andersen (fra venstr), Arne Eivind Andersen og Leif Arne Dalane startet selskapet sammen. Dagen etter signering var de sammen på kontoret.
Publisert Sist oppdatert

– Vi har nådd en milepæl. Nå lukker vi et kapittel der vi har hatt med oss 224 aksjonærer. Det er en god følelse å gi de pengene tilbake med en god avkastning, sier Arne Eivind Andersen, gründer og daglig leder i Sharebox

Sammen med Bjart Andersen og Leif Arne Dalane startet han utvikling av digitale nøkkelbokser i 2016. Åtte år seinere selger de selskapet til Luxembourg-selskapet Fleetback. 

Andersen forteller at det var kamp om selskapet. 

– Jeg kan røpe at det var flere enn to selskaper som var interessert i å kjøpe. 

Etter å ha vært i dialog siden oktober 2023, signerte Sharebox oppkjøps-avtalen 15.juli. I oppkjøpsprosessen har selskapet samarbeidet med PwC i Rogaland og advokatselskapet Thommessen. 

– Da jeg signerte stod jeg og kikket i gapet på en stor hai som svømte i et akvarium i Hirtshals. Det var litt spesielle omstendigheter, sier Andersen. 

Han var på ferie med familien, men nå har han kommet hjem til gründerfamilien. Alle tre gründerne møttes på kontoret dagen etter signeringen. 

Når Shifter spør om salget, starter han med å fortelle om målsettingen de satte seg for åtte år siden: 

– Målet vårt var å gi investorene en god avkastning og pengene tilbake innen ti år. Det forplikter når man henter penger fra privatpersoner og fond. Det er en befrielse å kunne stå ved avtalen, sier Andersen. 

– En suksesshistorie

– Hva kan du si om avtalen? 

– Det er en god avtale for dem som selger nå. Uten å avsløre verdsettelsen, så kan jeg si at du får ikke i nærheten av den avkastningen om du hadde puttet pengene i eiendom. 

Partene har inngått en avtale om å ikke gå ut med detaljer om avtalen, som for eksempel kjøpssummen. 

Men Andersen forteller følgende: 

– Det er en suksesshistorie. Jeg synes det er et godt eksempel på at det går an å finansiere industri - og techselskaper med folkefinansiering. Mer enn femti av våre investorer sitter nå igjen med minst én million kroner hver, sier Andersen. 

– Hva betyr salget for deg personlig? 

– Jeg har vært forberedt på at dette kunne skje. Det forandrer ikke noe på min rolle. Vi skal fortsette å drive selskapet fra Arendal. Vi får en enklere aksjonærstruktur og får en sterk industriell hovedaksjonær. Vi gründere får frigjort kapital, så vi kommer greit ut av det. 

Selv satt han på 14 prosent før oppkjøpet og gründerne totalt på 20 prosent. 

Gründerne selger seg nå ned 11 prosent - og sitter videre med disse aksjene i Sharebox. Aksjene som selges blir kjøpt av et holdingselskap som også eier Fleetback.  

Dette ledes av en erfaren gründer, som tidligere har ledet selskaper i vekstfaser opptil flere tusen ansatte, ifølge Andersen. 

– Utfyller hverandre

– Selskapene utfyller hverandre som hånd i hanske, både når det gjelder produkt, geografi og det tekniske. Jeg ser bare muligheter med vår nye majoritetseier, sier Andersen. 

Foruten gründerne, var det Skagerak Capital som satt på den største eierposten i Sharebox før salget. De har også hatt styrelederen i selskapet. 

– Styreleder Andreas Eskeland og Skagerak Capital har vært en viktig partner for oss for å ta selskapet dit vi er i dag, selv om vi har hatt noen tøffe diskusjoner sene kvelder og høytider hvor det har vært litt ekstra tid til å drøfte strategi og retning, sier Andersen. 

Eskeland forteller at han er imponert av jobben som er gjort av gründerne og resten av organisasjonen.
– Hver vekstreise er unik og ulike hindre må overkommes for å lykkes fra gang til gang. Fellesnevneren er at det krever hardt arbeid, ekstremt kundefokus, skalerbarhet i alle ledd og at alle drar lasset i samme retning, sier Eskeland.

Inviterer til «mimrekveld»

Èn dag etter signering inviterer de tre gründerne samtlige aksjonærer til en samling onsdag kveld. 

– Vi har planlagt en seanse. Vi har invitert til en mimrestund. Vi skal se litt tilbake og fortelle om selskapets videre planer. Det vil være på et sommerlig sted på Fevik hvor jeg faktisk startet min karriere for 30 år siden som økonomiansvarlig. Vi tror rundt 40-50 vil komme, og her er det mange som ikke har møtt hverandre før. Vi ønsker å takke for reisen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.