Fintechs er mer sårbare enn tidligere.

Fintech-startups må senke verdivurderingen

Fintech-startups har vært blant dem som har tiltrukket se mest investorkapital de siste årene. Nå snur det.

Publisert

Fintechs hentet totalt 6,3 milliarder dollar i andre kvartal, som er en nedgang på 41 prosent fra andre kvartal året før, viser ferske tall fra analyseselskapet Forrester, skriver Reuters.

Til tross for at Covid 19 har gitt ekstra fart for en rekke fintechs, spesielt innen betaling og online trading, så har pandemien svekket andre områder som online lån.

Vil kjøpe opp små konkurrenter

Ifølge Reuters vil dette sannsynligvis fremskynde svekkelsen av de svakere spillerne, det vil føre til flere oppkjøp og befeste posisjonen til de eldre fintechene med mer kapital.

—De rike vil blir rikere og kjøpe opp små konkurrenter, og noen vil måtte gi opp, sier Matt Harris, partner i Bain Capital Ventures til Reuters.

Det pekes blant annet på at utfordrerbanken Monzo måtte akseptere en 40 prosent lavere verdisetting, da de hentet 60 millioner britiske pund i juni. Selskapet var i fjor verdt to milliarder pund, og er nå verdsatt til 1,25 milliarder pund.

Velg din giftpille

Peter Wannemacher, forfatteren av Forrester-rapporten, mener at flere fintechs vil oppleve samme skjebne som Monzo.

—Det vil være et «velg din giftpille»-øyeblikk for en rekke selskaper. Hvis du bokstavelig talt går tom for penger og alternativene er konkurs eller en «down round», så kommer du til å velge en «down round», sier han til Reuters.

Utfordrerbanken Revolut, som nylig annonserte at de hadde hentet 80 millioner dollar, klarte å opprettholde sin verdivurdering fra forrige runde på 5,5 milliarder dollar.

Nigel Morris, managing partner i QED Investors og medgründer av Capital One Financial corp, understreker at vi sannsynligvis vil se lavere verdisettinger som betyr at det er store muligheter for tradisjonelle banker å kjøpe seg inn i startups for å få fart på egen innovasjon.