Gründer

Fire brødre flyktet til Norge - tre ble fotballproffer og én ble techgründer

Patrick Kitolano og de tre brødrene brukte å være på fotballbanen hele dagen. Da gikk de ofte tom for strøm på mobilen. Det problemet skal Kitolano nå løse. 

På plass utenfor BI: Ved uteområdet mellom BI og Bystranden på Møhlenpris i Bergen står en av benkene til Patrick Kitolano.
Publisert Sist oppdatert

– En sånn benk kunne spart oss for masse kjeft, sier Patrick Kitolano og ler. 

Han mimrer tilbake til da han og søsknene var på banen hele dagen i Skien. De spilte fotball i timesvis. Ofte gikk de tom for strøm og kom ikke hjem i tide til middag, til frustrasjon for foreldrene. 

– De ble urolige. Vi er åtte barn og de hadde ikke tid til å lete etter alle sammen - det ville tatt hele dagen å samle flokken før middag, sier Kitolano. 

Søskenflokken består av fire jenter og fire gutter. 

Tre av guttene er fotballproffer, og lillesøster Anne går siste året på toppidrettslinjen på videregående omtales som et lovende talent. 

Brødrene Joshua, Eric og John er proffspillere i henholdsvis nederlandske Sparta Rotterdam, Lillestrøm og Ålesund, mens Patrick har brukt læringen fra banen til noe helt annet. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Jeg er ikke så god i fotball som de andre, forklarer han.  

Mer om hvordan han brukte erfaringene fra fotballbanen om litt, først litt bakgrunnshistorie. 

Kongo, Malawi, Norge 

Da Kitolano var fem år flyktet familien fra Kongo til Tanzania og videre til flyktningleir i Malawi ett år seinere. Der jobbet han i flere år med å selge kull sammen med søsteren sin. De eldste barna måtte bidra for at familien skulle klare seg. 

– Når alle rundt deg er i samme situasjon vet du ikke noe bedre. Du blir frarøvet barndommen din. Når seksåringer i Norge her kan gå ut og leke. ble vi tvunget til å ta ansvar mye tidligere, for å hjelpe familien. Når jeg ser tilbake på den tiden som voksen, er det vonde minner, men der og da opplevde jeg det ikke sånn. 

– Hva gjorde deg glad da du bodde der?  

– Jeg og vennegjengen gikk rundt og lette etter søppelposer, så lagde vi en fotball av det. Vi lagde også drage med poster - vi måtte være kreative. I tillegg så likte jeg å klatre i trær. 

Da Kitolano var 12 år gammel flyktet familien videre fra Malawi til Skien og Norge. Ved siden av skole, begynte barna i idrettslag og søsknene var mye på fotballbanen. 

I Malawi: Patrick Kitolano (fra høyre) sammen med lillebrødrene Eric, John og Joshua (foran) - og en onkel - i flyktningleiren i Malawi.

I 2020 flyttet han fra Skien til Bergen for å studere og i 2021 gründet han selskapet Kito Lights

I selskapet har han utviklet en benk der du både kan lade telefonen og koble deg til trådløst internett. 

Begge deler var noe Kitolano hadde behov for da han selv var mye på fotballbanen.  

Fikk ideen på banen 

 – Jeg fikk ideen en dag da jeg var på banen. 

Han begynte å gjøre research og brukte ett år på research og markedsundersøkelse, før han tok bestemmelsen - han ville starte som gründer. 

 Det var allerede én gründer i familien, nå er det to. 

(Pappa John har startet og driver hjelpeorganisasjonen JKHjelpeforening, som hjelper folk i Kongo, Kenya og Malawi.) 

Nå har Kitos Light satt enkeltbenker satt i produksjon. 

– Jeg ble helt forelsket i løsningen innen solcellepanel. 

– Fungerer den hele året? Hva med regn? 

– Benken fungerer alle årstider og i all slags vær. 

Han forklarer at det ikke trengs så mye sol for å fylle på solcelleenergi, og at det er et solid deksel foran lade-inngang som beskytter mot for eksempel sidelengs regn. 

Den første benken solgte han til Skien-klubben Odd Grenland, der familien bosatte seg da de flyktet til Norge. 

Kitolano-familien samlet: Joshua (fra høyre, nr 5 i søskenflokken), John (nr 4), Fatuma (nr 1), Charlotte (nr 8), Neema (nr 6), Anne (nr 7), Patrick (nr 2) og Eric (nr 3). Foran er foreldrene John og Chantal med barnebarna Raphael og Muriel - alle med etternavnet Kitolano.

Familiefest og fotballfest 

Benken ble åpnet utenfor stadion da Odd spilte mot Tromsø. Kitolano hadde da en bror på hvert av lagene.  

– Det var en fest på stadion. Det ble en fest for familien. Det er et veldig godt minne - for resten av livet. 

Nå står benken utenfor fotballstadion der og kan brukes av dem som har behov for lading eller nett. På noen modeller av benken er det også skjermer, der det kan selges reklameplass. 

Å bruke den kan være gratis, det kommer an på dem som kjøper og setter opp benken å vlege. 

Fått mange forespørsler fra studenter. 

Kitolano har jobbet alene med prosjektet i tre år. Nå styrkes laget. 

– Da jeg jobbet alene var det veldig mye oppe i hodet, men ingen å spille ball med. Nå har jeg fått inn et styre og to nye partnere inn på eiersiden, og har et team som har forstått visjonen og hva vi ønsker å oppnå videre.  

Én bestemt målgruppe

På banen: Patrick Kitolano (liggende foran med ballen) sammen med venner og søsken på banen i Skien.

Bedriften samarbeider med leverandør i Sverige. Målgruppen er privat næringsliv som ønsker å tilby benk til sine besøkende eller kunder. 

Foreløpig har Kitolano en hundre prosent jobb utenom gründerbedriften. Målet er på et tidspunkt å satse alt på gründerbedriften.

Det siste året har han jobbet målrettet med å hente investorkapital. 

– Det har vært tøft å finne kapital. Det tvinger deg til å tenke på ulike løsninger. Vi retter oss nå mot privat næringsliv. 

Han beskriver gründerlivet som todelt. 

– Det er veldig gøy og så gir det deg hodepine samtidig - i hvert fall når jeg jobber med noe som er ukjent for meg - tech. Det krever mye av meg - både fysisk og mentalt. 

– Hva er planene fremover? 

– Planen er å komme i gang med salget. Vi har produktet, men nå skal vi nå ut til hele landet. Vi ønsker å fokusere her i Norge før vi går internasjonalt. Det er også en drøm å få til noe i hjemlandet mitt Kongo, sier Kitolano.