Merete Nygaard, Thomas Bergersen, Erling Magnus Solheim og Anjali Bhatnagar snakker om hvordan de mediterer.

Fire gründere: Disse effektene får vi av å meditere daglig

Tiden er knapp, og man er på lånt tid. Å meditere gjør det lettere å fokusere, og det er en øvelse i å konsentrere seg.

Publisert

Legal-tech-gründer Merete Nygaard har vært nysgjerrig på meditasjon lenge. Under et opphold på en yoga-retreat i vinter fikk hun endelig fred og ro til å sette seg inn i meditasjon. Resultatet snakker for seg.

– Den største merkbare forskjellen er at jeg sovner mye lettere. Før kunne jeg bruke en til to timer på å sovne, og det var spesielt vanskelig når jeg var stresset. Nå er det ikke et problem lenger, sier hun.

Advokat Merete Nygaard ville ikke anbefalt gründere aksjonæravtalen Schibsted inngikk med Snapesale. Foto: Privat.

Hun kom i gang gjennom å lese en bok og laste ned Headspace-appen. Etter tre måneder med meditering har det blitt en fast del av morgenrutinen:

1. Hun står opp

2. Lager en kopp te

3. Mediterer

4. Drikker te og leser aviser

Vanligvis mediterer jeg 15 minutter om dagen, men kan også holde på enten kortere eller lenger. Jeg har økt tiden etter hvert som jeg har følt at tiden har gått så fort.

– Hvorfor er det bra for deg å meditere?

– Det gjør meg mer rolig og når man starter dagen med en slik rutine, blir det en veldig fin start på dagen. Da fokuserer jeg kun på det og ikke noe annet. Da blir jeg oppmerksom på hvordan jeg føler meg og det gjør at jeg kan være mer tilstede for andre, sier hun.

Hun anbefaler meditasjon spesielt til folk som tenker mye og ikke kommer seg ut av tankespinn.

– Fokuset til en gründer er hele tiden på fremtiden, det er alltid et mål som skal nås, men jeg har også lyst til å være her i dette øyeblikket og sette pris på det jeg har nå. Jeg tror alle vil ha nytte av det, men ikke se religiøst på det og at man må gjøre det hver dag, sier hun.

Bedrer konsentrasjonen

– Et definitivt vendepunkt og en definerende hendelse var da jeg brakk ryggen i sykkelulykke. Da jeg lå nede for telling fant jeg anledning til å dra på en 10 dagers retreat, sier Erling Magnus Solheim.

Han var medgründer av ryggsekk-suksessen Douchebags, og nå er han daglig leder og medgründer av PlayPulse, som kombinerer trening med dataspill.

Erling Magnus Solheim.

– Jeg begynte med yoga i studietiden og har dermed lenge vært åpen for østlig filosofi. Yoga var etablert, mens mindfullness var mindre allment kjent på tidlig 2000-tall, sier han.

Solheim leste noen bøker om fenomenet og oppsøkte det gradvis.

– Så var det en periode da det var veldig krevende med Douchebags, og jeg prøvde å finne en slags ro i livet, ble jeg tipset om et ti-dagers retreat i Sverige. Det var ti dager i komplett stillhet hvor man ikke snakket med noen. Vi sto opp klokken 04 om morgenen og mediterte fra klokken 04:30 til klokken 21 på kvelden. Det var en utrolig interessant opplevelse, sier han.

Teknikken han lærte seg var kalles «Vipassana». Nå mediterer han mer eller mindre fast.

– Hva får du ut av å meditere?

– Det er primært to ting. Når man jobber i en startup er det vanskelig å holde fokus, man beveger seg mellom veldig ulike abstraksjonsnivåer hele tiden og det er lett å bli distrahert. Tiden er knapp og man er på lånt tid. Å meditere gjør det lettere å fokusere og det er en øvelse i å konsentrere seg, sier Solheim.

Det andre han peker på, handler om perspektiv.

– Selv om ting er veldig krevende, må man likevel gå all inn som gründer. Da blir det lett å identifisere hele sitt selvverd med hvordan det går med startupen. Går det bra, føler man seg bra og går det dårlig føler man seg dritt. Meditasjonen gjør at man lettere kan distansere seg fra «jeg-et» og koble selskapet fra «selv-et», da reduseres de store oppturene, men også de store nedturene, og man blir mer balansert, sier han.

– Når mediterer du?

– Hver kveld. Oppskriften sier en time om morgenen og en time om kvelden, men i mine øyne er det urealistisk for en som har en krevende jobb og et variert liv. Jeg tror det er lurt å ikke bli for dogmatisk.

Gir større ro og kontroll

Anjali Bhatnagar vet alt om hvor tøft startup-livet kan være. Hun måtte legge ned startupen sin Parampara (en markedsplass for brukte klær) i fjor høst.

Nå er hun i gang med en ny: «Tørn.no», en markedsplass for byggindustrien. Det hun begynte med samtidig, var å meditere.

– Jeg vet hvor tøft det er å være gründer. Nå får jeg i hvert fall en fin start hver morgen. Det tar ikke mer enn ti minutter, sier hun til Shifter.

Anjali hadde drevet med Yoga lenge, men hadde aldri vært borti meditasjon.

Anjali Bhatnagar er medgründer og daglig leder i Tørn.no

– Jeg har hatt en del fysiske plager og jeg merker at jeg puster ikke ordentlig når jeg blir stresset. Jeg visste at i meditasjon-praksis har man et stort fokus på pust, så jeg tok et 30-dagers-kurs via en app som heter Insight Timer, sier hun.

Hun forteller at hun trente med appen ti minutter hver dag, og at hun måtte tvinge seg selv i starten.

– Etter hvert gledet jeg meg hver dag til disse ti minuttene, sier hun.

– Hva får du igjen for å meditere?

– Jeg føler meg «grounded», en sentrert følelse. Jeg klarer å puste dypere og jeg trener meg i å observere egne tanker og følelser. Som gründer jobber man med så mye forskjellig og man gjøre hele tiden ting man ikke har gjort før.

– Det er mye intens læring, så det er lett å dømme seg selv. Man ser alt som ikke er bra og at det er slitsomt å aldri gi seg selv en pause.

Når hun mediterer med appen, er det en rekke ulike teknikker hun kan bruke.

– En handler eksempelvis om å fokusere på pusten og observere dine egne tanker og følelser. En annen handler om å kjenne på hvordan pusten påvirker hver eneste del i kroppen, sier hun. For henne har det vært viktigst å trene på å observere tankene, klare å skille seg selv fra og akseptere hennes tanker og følelser og være og handle her og nå.

– Hvorfor er det viktig i business?

– Det er viktig fordi det er lett å bli fanget av bekymringer og usikkerheter her og nå, bli stresset og bli sint. Hvis du klarer å se at ikke du er sint, men at du kun føler sinne her og nå, og det er OK. Du får en større ro og kontroll, og blir mindre stresset, sier hun.

Føler seg både avslappet og full av energi på en gang

Han var på u18-landslaget i fotball da han oppdaget at han ikke lenger hadde en lidenskap for sporten.

—Det var et stort sjokk for meg ettersom fotballen hadde vært en del av livet mitt siden jeg var fire år, sier Thomas Bergersen.

Han er gründer av DailyCBD og investor i Vic.ai.

Den tomheten han følte på etter at han hadde gitt opp fotballen, var spiren til mange spørsmål om kropp og sinn, hjerte og hjerne. Hvordan fungerer alt, lurte han på?

Han gikk til en coach som gradvis åpnet opp nye tanker i hodet på ham.

—Ved første møte, så lo jeg av det hun sa. Etter at det hadde gått litt tid, ble jeg mer bevisst og

begynte etter hvert å gå til henne ukentlig, og jeg innså at livet handlet om mer enn den firkanten jeg levde i, sier Bergersen.

Han begynte å meditere da han var 19. Nå er han 31 og har i mellomtiden blant annet bygget opp en «puste-skole», og de har klienter i crossfit- og PT-bransjen.

– Hva gir meditasjon deg?

—Du får tilbake balansen og roen i deg. Du føler også en større tilstedeværelse og at du lever i nuet. I stedet for å tenke på alt som kan skje. Egoet vårt er ekspert på å skape problemer. Egoet vil ikke se forandring, men holde seg til gamle mønstre, sier han.

Han forteller at han føler seg både avslappet og med mer energi, som en effekt av å meditere.

—Vi lever i et prestisjesamfunn og skylder på press fra sosiale medier, men det største presser er fra deg selv. Når du føler deg tilstede, betyr ikke disse tingene noe. Hvis mennesker verden rundt får et bevisst forhold til dette, får de det bedre med seg selv, sier han.

– Når mediterer du?

Når jeg står opp tar jeg ti minutter på en matte i stua. Jeg prøver å være bevisst på pusten gjennom hele dagen. Du bør lukke øynene og slappe av i hele kroppen for å få best effekt.

Han mener at altfor få puster med magen. I stedet puster de med brystet og opp, som fører til en kort og intensiv pust, som igjen fører til at du lettere blir stresset.

—Jeg kan forklare en veldig enkel teknikk. Lukk øynene, og pust inn og ut gjennom nesa. Pust inn i fire sekunder. Hold i to sekunder. Og pust ut i fire sekunder og hold i to sekunder. Sørg for at navlen går inn og ut når du puster, sier han.

—Dette kan hvem som helst gjøre når som helst, og når du kjenner på tilstedeværelsen, vil du kjenne at spenninger i nakken og ryggen slipper, sier han.

Vil du lære mer om meditasjon?

  • Anjali anbefaler appen Insight Timer.
  • Merete bruker appen Headspace.
  • Erling Magnus praktiserer formen Vipassana, og deltok på Dhamma Sobhana i Sverige.
  • Du kan også delta på kurs hos Acem Meditasjon.
  • Transcedental Meditasjon er et annet kurs-alternativ.