Lån
Fire om EU-lån: – Bidrar til utvikling uten utvanning
AquaRobotics, Saga Robotics, Vitalthings og Bluestone er blant selskapene som har fått InvestEU-lån.

Shifter ser nærmere på finansieringsmuligheter for vekstselskaper, der lån med EU-garanti er én mulighet. Ved å låne kan man unngå dyr utvanning av selskapet, men samtidig er det en risiko å måtte tilbakebetale lånet.
Av de syv bedriftene som har fått innvilget InvestEU-lån til nå gjennom DNB, har Shifter fått navnet på fire av dem via banken.
De fire selskapene er AquaRobotics, Saga Robotics, Vitalthings og Bluestone.
Vi har spurt selskapene om hvorfor de valgte å bruke lån gjennom InvestEU-programmet.
Fikk produsert 120 roboter
Det er flere robotselskaper på lånelisten. Saga Robotics står bak roboten «Thorvald», som benytter UV-lys for å forebygge soppsykdommer hos jordbær- og drueplanter.
I januar 2024 hentet selskapet 120 millioner og siktet mot California. Selskapet ble da verdsatt til 400 millioner kroner.
– Lånet var ekstremt viktig for Saga Robotics. Lånet fra InvestEU/DNB muligjorde produksjon av 120 roboter og raskt ekspansjon i USA på et stadie der denne veksten hadde kostet dyrt med egenkapital med tanke på tøft investormarked. Da vi opererer med en "Hardware / Farming as a service" (FaaS) model er finansiering av fysiske produkter viktig for videre vekst og ekspansjon, sier Haakon Markus Madsen.
Selskapet er nå i en vekstfase, og har signert kontrakter med en 5-års-verdi på 25 millioner dollar.
– Vi estimerer å vokse 10-gangen i USA og behandle 20 prosent av hele jordbærmarkedet i Storbritannia i 2025. Neste milepæl vil være å generere 70 millioner kroner i inntekter i 2025.
– Hvilke eventuelle nedsider ser dere ved et slikt type lån? – Vi har ikke opplevd noen nedsider enn så lenge. DNB har gitt god rente, avdragsfrie år i starten og en nedbetalingstid på fem år.
Må hente penger før salg
AquaRobotics leverer automatiserte og robotiserte not-vaskesystem til aquakulturbransjen. Nysnø og Skeie teknologi investerte nylig i selskapet.
– Salg gjennom tjeneste, slik vi gjør det, betyr kapitalinvestering før salget er gjennomført. I tidlig teknologifase er dette ansett risikofylt og vi er derfor avhengig av tilgang på både bank og kapital som har fornuftig prising på lån. Det fant vi i denne ordningen og gjorde at vi kunne finansiere opp produksjon til en fornuftig kostnad. Slik blir denne ordningen en bidragsyter til at vi kan gjennomføre våre investeringsplaner uten for høye kostnader, sier daglig leder Kjetil Njærheim i AquaRobotics.

– Hvilken fase står dere i nå?
– Vi har nå en rekke maskiner i felt og får dermed verifisert teknologien vår gjennom store datasett. Dette er for oss en kritisk fase for å kunne kommersialisere internasjonalt. Vi skal nå evaluere resultater av disse maskinene og verifisere produktet for full kommersialisering.
– Hvilke evnt nedsider ser dere ved et slikt type lån?
– Banken gjorde det meste administrative arbeidet og det gjorde arbeidsmengden vår håndterlig. Men det er noen ekstra administrasjonskostnader som jeg tenker burde vært rimeligere. Her kan nok forenklet byråkrati gjøre sluttkostnaden enda mer konkurransedyktig, sier Njærheim.
– Sikrer fleksibilitet og handlefrihet
Vitalthings utvikler digitale tjenester basert på sensorteknologi. I februar 2024 ble helseteknologi-selskapet verdsatt til 290 millioner kroner. Høsten 2024 fikk de grønt lys for kontaktløs overvåking av pasienter.

– Vitalthings er i en spennende skaleringsfase. Vi har utviklet verdens første kontaktløse pasientmonitor og tar flere nye medisinske produkter til det globale markedet i 2025. I den sammenheng bygger vi opp produksjonskapasiteten på løsningene. Lånet var viktig i den første delen av denne fasen, sier daglig leder Bård Benum i Vitalthings.
– Hvilke eventuelle nedsider ser dere ved et slikt type lån?
– Egentlig ikke veldig mange. Dette er et bra supplement til egenkapital og bidrar til videre utvikling av virksomheten med mindre utvanning.
Bluestone PIM startet sitt SaaS-prosjekt (software as a service, programvare som en tjeneste) for ni år siden. Daglig leder Jon Anders Aas-Haug forteller at det i all hovedsak har vært egenfinansiert eller finansiert via offentlige ordninger til nå.
– I 2024 fikk vi våre første eksterne investorer og har siden oppskalert markedsarbeidet betydelig. EIF-lånet utgjør mindre enn ti prosent av våre samlede investeringer, men har vært viktig for å sikre fleksibilitet og handlefrihet, sier Aas-Haug.
– Kan være redd for å bryte vilkår
Han mener dette skaper en ny mulighet for IT-selskaper.
– For IT-selskaper med store immaterielle investeringer er det i praksis kun investormarkedet som har vært tilgjengelig for å finansiere internasjonal satsing. EIF-lånene gjør det mulig å gjennomføre slike vekstprosjekter uten å måtte gi fra seg unødig finansiell og strategisk kontroll. Dette kan være avgjørende for suksess - og dermed også fremtidige inntektsstrømmer.
Shifter spurte selskapene også om hvorfor de tror DNB opplever liten interesse rundt denne typen lån til nå.
– Dette opplever jeg er relativt nytt for bankene også. Her er det viktig med tillit til bedriften og at vi unngår for mange administrative krav. Jeg mistenker at en del bedrifter unngår slike offentlig støttede tiltak da de er usikre på om det kan ligge inne krav som enten gjør det administrativt tungt å leve opp til vilkårene, eller om noen av vilkårene er såpass strenge at man er redd man bryter vilkårene. Opplever man at gulrot er forbundet med pisk så kan man bli forsiktig med å våge å ta i bruk gulrot, sier Kjetil Njærheim i AquaRobotics.