Dette er sak nummer fire i Shifters serie om drikkekultur i gründerverdenen. Se alle her.
Annonse
– Jeg opplevde at alkohol gjorde meg sløvere og tok energi. Det tok også mye tid. Hvis man skulle ta en fredagspils varte det gjerne fra klokken fire og inn mot midnatt, sier Thuc Hoang.
Vi snakker med han på telefon, mens han har en ledig halvtime.
Drikkekultur
I en serie artikler vil Shifter se næmere på drikkekultur i gründerverdenen. 15 prosent av nordmenn har et risikofylt drikkemønster, viser tall fra Folkehelseinstituttet.
Med avholdstrender som NoLo, der stadig flere unge står over alkohol eller nøyer seg med noe med lav alkoholprosent, skulle man kanskje tro at det står ganske greit til i et ungt og dynamisk startupmiljø. Eller kanskje ikke?
Tips oss gjerne på kristine@shifter.no
Hoang har ikke delt sine tanker og erfaringer knyttet til alkohol tidligere, men ønsker å dele med Shifter sine lesere.
Annonse
Mange vil gjerne snakke med han når han er på arrangementer for gründere. Han ønsker å bidra til at et eventuelt drikkepress reduseres.
I serien om drikkekultur har Shifter snakket med Dealflow-gründer Stine Sofie Grindheim Simonsen som følte seg presset til å drikke og tar et oppgjør med drikkepresset.
Advokat og investor Ivar Hillestad beskriver at han ble dritsliten av å drikke, men følte at han «måtte» delta.
– Folk skal ikke trenge å ha en øl i hånden for å komme og snakke med meg. Du kan være akkurat slik du vil, og drikke jus eller brus om du vil. Det viktigste for meg er at vi har gode samtaler.
Annonse
Han har også en oppfordring til arrangører av konferanser og treff for aktører i startup-verdenen:
– Alkohol koster penger. Det er bedre at arrangementet er av god kvalitet enn at det er mye alkohol og dårlig kvalitet på arrangementet.
Annonse
Fredagspils som lim
Før han gründet Firi, jobbet han i konsulenthus.
– Fredagspilsen var gjerne det sosiale limet. Det var mye kultur for drikking. Den livsstilen er ikke lenger aktuell for meg, sier Hoang.
I løpet av de siste fem årene har han blitt pappa tre ganger og det fjerde barnet kommer i mars.
– Jeg har heller lyst til å være tilstede med barna mine eller være sammen med min kone, eller bruke tiden til jobb, sier Hoang.
I tillegg til at han beskriver alkohol som en slags tidstyv, merker han også en annen bakside for ham selv og sin nærmeste:
– Jeg er i utgangspunktet en som snorker høyt, og alkohol gjør ikke akkurat saken bedre. Jeg ender som regel opp på gjesterommet, og det er ikke alltid like hyggelig.
Som konsulent opplevde han en forventning om at man skulle drikke.
– Ta deg en øl
– Folk sier «ta deg én øl», og så blir det to og tre - og plutselig har du drukket så mange øl at du ikke har kontroll på hvor mye du har drukket, sier Hoang.
Selv begynte han å trappe ned drikking da han ble far første gang for fem år siden. De siste par årene har han kun drukket alkohol i bryllup og på Startup Extreme.
– Jeg opplever at jeg er blitt flinkere til å sette grenser. Det er lettere for meg å si «nei, jeg tar en brus».
– Og eh, dette er kanskje en brannfakkel da, men jeg synes det smaker bedre å drikke brus enn alkohol.
Han trekker frem helsefordelene.
– Jeg merker at kroppen min blir mindre sliten når jeg dropper alkohol. Det er en god stund siden jeg har vært bakfull, og jeg har ikke en enorm trang til å komme dit igjen. Jeg ønsker være tilstede for barnene mine de dagene de står opp før fuglene kvitrer, som forøvrig er hver eneste dag.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.