opprop
Flere kjente gründere mobiliserer Gaza-opprop
Over 680 har så langt signert oppropet med overskriften «Lederopprop for menneskerettigheter» og krever handling for å sikre våpenhvile i Gaza.
Gründere: Karl Munthe-Kaas, Jeanette Dyhre Kvisvik og Karen Dolva er blant de som har signert oppropet
Saken oppdateres.
«Det har gått for langt. Vi kan ikke lenger sitte stille og akseptere det som utspiller seg foran øynene våre», står det i oppropet utarbeidet av flere kjente ledere i norsk nærings- og organisasjonsliv.
Over 680 har så langt signert.
Oppropet ble omtalt i en kronikk i E24 onsdag, skrevet av flere av iniativtakerne bak mobiliseringen, deriblant Isabelle Ringnes og Anders Waage Nilsen.
I oppropet skriver forfatterne blant annet at de vil bruke sin posisjon som ledere til å ta ansvar og kreve handling:
«Som ledere mener vi at alle virksomheter i vår tid har en selvstendig etisk forpliktelse til å forhindre menneskerettsbrudd og jobbe for FNs bærekraftsmål. Vi vil bruke vår lederposisjon til å jobbe for at de virksomhetene vi jobber i, og de verdikjedene vi er en del av, tar ansvar i denne situasjonen».
Derfor signerer de
Blant de som har vært med på å utarbeide og signere oppropet er også flere kjente fjes fra oppstarts-verden, som Lexolve-gründer Merete Nygaard, Oda-gründer Karl Munthe-Kaas, Karen Dolva gründer i No Isolation, Villoid-gründer Jeanette Dyhre Kvisvik og Jo Egil Tobiassen i Northern Playground (se oversikt).
Flere av disse skriver til Shifter torsdag hvorfor de mener det er viktig med et lederopprop:
– Jeg har vært opptatt av denne saken i lang tid og har signert oppropet som privatperson. Jeg vil at krigen på Gaza skal ta slutt, og at internasjonal lov skal overholdes. Jeg håper dette oppropet vil bidra til å legge press på norske politikere og staten Israel, skriver Oda-gründeren.
– Jeg forstår at denne konflikten har et ekstremt komplisert utgangspunkt, men det er virkelig ikke komplisert lenger – tusenvis av barn har blitt drept, nå sultes de ihjel i tillegg. Det må stoppes, skriver Dolva.
– Den hensynsløse krigen på Gaza må ta slutt: Vi kan ikke sitte stille å se på en slik ufattelig humanitær katastrofe som rammer uskyldige, barn, kvinner, hjelpearbeidere og journalister. Jeg håper lederoppropet medfører at våre politikerne øker presset på Israel, skriver Kvisvik.
22.000 døde
Det oppfordres videre til at politikerne tar handling i oppropet:
«Denne krisen krever ledelse forankret i prinsipper og verdier. Vi har ikke tid til å vente på konsensus i EU eller FN nå, alvoret krever at noen tar mot til seg og viser vei. Den humanitære situasjonen forverrer seg for hver dag som går, den sittende israelske regjeringen må få tydeligere signaler. I Norge kan vi eksempelvis utstede en offisiell fraråding for handel med okkuperte områder og revurdere Oljefondets etiske retningslinjer i lys av det vi nå vet om folkerettsstridige handlinger».
Over 22.000 palestinere har blitt drept siden 7. oktober i fjor da Hamas gjennomførte et terrorangrep mot Israel, i følge en oversikt fra VG. I Norge har det blitt gjennomført en rekke demonstrasjoner mot krigen som har pågått siden den gang.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.