gründer
– Flere NHH-studenter kunne jobbet med entreprenørskap. I stedet er det et voldsomt trykk fra konsulenthus og banker
Det mener NHH-student Ole Stornes Iversen. Han leder innovasjonsgruppen Start NHH og jobber i startupfabrikken Askeladden ved siden av studiene.
Bergen ligger bak Oslo og Trondheim når det gjelder studententreprenørskap. Det viser blant annet tildeling fra Innovasjon Norge til studentbedrifter.
Leder for Start NHH, studentenes organisasjon for innovasjon og entreprenørskap, mener NHH-studentene har stort potensial innen innovasjon.
– Det er så mange initiativ og mye som skjer her, som for eksempel Uken, Symposiet, Bergen Challenge og en rekke andre initiativ i studentforeningene, sier Ole Stornes Iversen.
– Et voldsomt press
Den høye aktiviteten i en rekke studentgrupper mener han viser kreativitet, innovasjon og drive.
– Vi har egentlig en kultur her som legger til rette for innovasjon. Flere NHH-studenter kunne jobbet med innovasjon og entreprenørskap, men så blir alle dratt inn i de store systemene, konsulenthusene og bankene. Det er et voldsomt trykk fra de aktørene på karrieredager og bedriftspresentasjoner fra første studieår. Da dør kanskje litt av entreprenørskaps-driven, sier Iversen.
Selv kombinerer han studiene med å jobbe med innovasjon. Arbeidsoppgaven hans er å finne frem til nye konsepter for Askeladden.
Trond Riiber Knudsen var først på scenen under Gründerdagen ved Norges Handelshøyskole.
– Tørre å tenke stort
Han ba den fullsatte salen sette seg inn i Draghi-rapporten (se faktaboks) som ble lansert tidligere i uken, som viser at Europa trenger mer innovasjon.
– Vi må tørre å tenke stort, sier Knudsen.
– Det du trodde du skulle gjøre her i livet, er kanskje ikke det du skulle gjøre. Ikke gjør som mora di sier. Ikke gjør som mora di sier, nærmest roper han ut til studentene.
Han bruker seg selv som eksempel. Han gjorde det samme som foreldre og valgte å bli sivilingeniør på NTNU og hadde plan om å jobbe som byggkonsulent i foreldrenes selskap.
– Dialog fremfor pitsj
En samtale med onkelen var blant det som fikk ham til å endre retning og dra til USA og bli MBA-student. Knudsen dro til Harvard Business School og var eneste nordmann der det året. Som student fikk han jobbtilbud fra McKinsey og jobbet der i 25 år.
– Sånn er livet. Ta store utfordringer og muligheter vil åpne seg opp. Gjennom store utfordringer kan du også oppdage potensialet i deg selv, sier Knudsen.
Nå er Knudsen tidlig-fase-investor i TRK Group. Årlig snakker han med rundt 400 selskaper i året, og investerer i 10-15 selskaper i året.
Shifter skrev i sommer at Knudsen mener at universitetene er «hotspots for høyteknologi-entreprenørskap».
For å velge retning i hans eget liv, var den lille diskusjonen med onkelen viktig.
– Derfor prøver jeg å ha så mange dialoger med unge mennesker som mulig, for å fortelle om hvilke muligheter som finnes, sier Knudsen.
Han er også mest opptatt av dialog når oppstartsselskaper kommer på kontoret hans.
– Jeg vil ikke at gründerne skal pitsje. Jeg vil diskutere med dem.
Knudsen er opptatt av at man kan drive med innovasjon og gründerskap også internt i store selskaper, som for eksempel i McKinsey der han jobbet.
Vil vise frem «ny» karrierevei
Idunn Bjerkeland Skagemo er NHH-student og leder for Gründerdagen.
– Jeg håper denne dagen kan bidra til å inspirere og at NHH-studenter kan lære at entreprenørskap er en karrierevei. Jeg tror ikke alle ser for seg å være konsulenter resten av livet.
Selv om NHH-studenter ikke har samme tech-kompetanse som NTNU-studenter, mener Iversen potensialet for å bidra inn i nye bedrifter er stort.
– Det gir ikke mening å starte et selskap med et rent NHH-team, men jeg vil gjerne poengtere at vi godt kunne vært med som medgründer, med gode kommersielle ferdigheter og finansiell forståelse.
Selv har han ikke latt seg friste av en bank eller konsulenthus.
– Jeg synes det er mer interessant og lærerikt å jobbe i Askeladden enn å studere. Neste år begynner jeg i full jobb der, sier Iversen.