gründer

– Flere NHH-studenter kunne jobbet med entreprenørskap. I stedet er det et voldsomt trykk fra konsulenthus og banker 

Det mener NHH-student Ole Stornes Iversen. Han leder innovasjonsgruppen Start NHH og jobber i startupfabrikken Askeladden ved siden av studiene. 

Gründerdagen: Othelia Lieu (fra venstre), Ane Bergan og Ole Stornes Iversen i Start NHH i samtale med engleinvestor Trond Riiber Knudsen på Norges Handelshøyskole.
Publisert Sist oppdatert

Bergen ligger bak Oslo og Trondheim når det gjelder studententreprenørskap. Det viser blant annet tildeling fra Innovasjon Norge til studentbedrifter. 

Leder for Start NHH, studentenes organisasjon for innovasjon og entreprenørskap, mener NHH-studentene har stort potensial innen innovasjon. 

– Det er så mange initiativ og mye som skjer her, som for eksempel Uken, Symposiet, Bergen Challenge og en rekke andre initiativ i studentforeningene, sier Ole Stornes Iversen.

– Et voldsomt press

Den høye aktiviteten i en rekke studentgrupper mener han viser kreativitet, innovasjon og drive.

Først på scenen: Engleinvestor Trond Riiber Knudsen (med blomster) var først ut under NHH sin Gründerdag. Her sammen med arrangørene på scenen, leder for Gründerdagen Idunn Bjerkeland Skagemo, står i grå dress i midten.

– Vi har egentlig en kultur her som legger til rette for innovasjon. Flere NHH-studenter kunne jobbet med innovasjon og entreprenørskap, men så blir alle dratt inn i de store systemene, konsulenthusene og bankene. Det er et voldsomt trykk fra de aktørene på karrieredager og bedriftspresentasjoner fra første studieår. Da dør kanskje litt av entreprenørskaps-driven, sier Iversen. 

Selv kombinerer han studiene med å jobbe med innovasjon. Arbeidsoppgaven hans er å finne frem til nye konsepter for Askeladden. 

Trond Riiber Knudsen var først på scenen under Gründerdagen ved Norges Handelshøyskole. 

– Tørre å tenke stort

Han ba den fullsatte salen sette seg inn i Draghi-rapporten (se faktaboks) som ble lansert tidligere i uken, som viser at Europa trenger mer innovasjon. 

– Vi må tørre å tenke stort, sier Knudsen. 

– Det du trodde du skulle gjøre her i livet, er kanskje ikke det du skulle gjøre. Ikke gjør som mora di sier. Ikke gjør som mora di sier, nærmest roper han ut til studentene. 

Takk: Blomster til foredragsholder under Gründerdagen.

Han bruker seg selv som eksempel. Han gjorde det samme som foreldre og valgte å bli sivilingeniør på NTNU og hadde plan om å jobbe som byggkonsulent i foreldrenes selskap. 

– Dialog fremfor pitsj 

En samtale med onkelen var blant det som fikk ham til å endre retning og dra til USA og bli MBA-student. Knudsen dro til Harvard Business School og var eneste nordmann der det året. Som student fikk han jobbtilbud fra McKinsey og jobbet der i 25 år. 

– Sånn er livet. Ta store utfordringer og muligheter vil åpne seg opp. Gjennom store utfordringer kan du også oppdage potensialet i deg selv, sier Knudsen. 

Nå er Knudsen tidlig-fase-investor i TRK Group. Årlig snakker han med rundt 400 selskaper i året, og investerer i 10-15 selskaper i året.

Shifter skrev i sommer at Knudsen mener at universitetene er «hotspots for høyteknologi-entreprenørskap»

For å velge retning i hans eget liv, var den lille diskusjonen med onkelen viktig. 

– Derfor prøver jeg å ha så mange dialoger med unge mennesker som mulig, for å fortelle om hvilke muligheter som finnes, sier Knudsen. 

Han er også mest opptatt av dialog når oppstartsselskaper kommer på kontoret hans. 

– Jeg vil ikke at gründerne skal pitsje. Jeg vil diskutere med dem.  

Knudsen er opptatt av at man kan drive med innovasjon og gründerskap også internt i store selskaper, som for eksempel i McKinsey der han jobbet. 

Fullsatt: Amalie Røneid, Ane Bergan, Idunn Skagemo og Oda Marie Lund inviterte til Gründerdagen på NHH.

Vil vise frem «ny» karrierevei 

Idunn Bjerkeland Skagemo er NHH-student og leder for Gründerdagen. 

– Jeg håper denne dagen kan bidra til å inspirere og at NHH-studenter kan lære at entreprenørskap er en karrierevei. Jeg tror ikke alle ser for seg å være konsulenter resten av livet. 

Selv om NHH-studenter ikke har samme tech-kompetanse som NTNU-studenter, mener Iversen potensialet for å bidra inn i nye bedrifter er stort. 

– Det gir ikke mening å starte et selskap med et rent NHH-team, men jeg vil gjerne poengtere at vi godt kunne vært med som medgründer, med gode kommersielle ferdigheter og finansiell forståelse. 

Selv har han ikke latt seg friste av en bank eller konsulenthus. 

– Jeg synes det er mer interessant og lærerikt å jobbe i Askeladden enn å studere. Neste år begynner jeg i full jobb der, sier Iversen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Draghi-rapporten

Basert på Mario Draghis rapport om fremtiden for europeisk konkurransekraft, er fem sentrale områder der Europa må forbedre seg:

  1. Bærekraftig konkurransekraft: Europa må styrke sine bedrifter for å være både produktive og miljøvennlige, slik at de kan konkurrere effektivt på det globale markedet.

  2. Innovasjon og teknologisk lederskap: Det er avgjørende å investere mer i forskning og innovasjon for å opprettholde teknologisk overlegenhet og drive frem nye markeder.

  3. Digital transformasjon: Europa må øke sin digitalisering for å sikre at alle sektorer og bedrifter kan dra nytte av de nye digitale mulighetene.

  4. Utdanning og kompetanseutvikling: Det er behov for å styrke utdanningssystemet og arbeidskraftens kompetanse for å møte fremtidens behov og sikre tilgangen på kvalifisert arbeidskraft.

  5. Bærekraftig infrastruktur: Det er viktig å modernisere og bygge ut infrastrukturen i Europa for å støtte økonomisk vekst, inkludert transport, energi og digitale nettverk.

Disse områdene er kritiske for å sikre Europas fremtidige konkurransedyktighet og velstand i en stadig mer globalisert økonomi. 

Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens og kvalitetssjekket av Shifters redaksjon.