Flere offentlige aktører fremskynder betaling av regninger: «Bør være en selvfølge i dagens situasjon»
Men mange underleverandører til det offentlige må fortsatt vente lenge på å få betalt, ifølge SMB Norge.
På halvannen måned har Statsbygg betalt regninger for 1,6 milliarder kroner til sine underleverandører, selv om det kun er rundt halvparten av beløpet som har forfalt.
Tidlig betaling av fakturaer har siden 20. mars vært en bevisst strategi for å bedre likviditetssituasjonen hos de ulike leverandørene til statens byggherre. Mens krisen pågår regner selskapet med at leverandører i gjennomsnitt vil motta betaling 15 - 20 dager tidligere enn normalt.
Denne «likviditetsdugnaden» fikk blant annet støtte av kommunalminister Nikolai Astrup, som oppfordret andre offentlige aktører og statlige selskaper til å gjøre det samme.
Nå har flere aktører kastet seg på denne «likviditetsdugnaden».
– Vi mener at dette bør være en selvfølge i dagens situasjon, sier leder for politikk i SMB Norge, Jørund H. Rytman, til Shifter.
Mye å gå på
Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, er svært positiv til dugnaden, og mener slik praksis bør være den gjeldende i alle kommuner og offentlig eide selskaper.
Etter at kommunalminister Astrup gikk ut med sin oppfordring i mars, har flere kastet seg med i dugnaden, deriblant flere kommuner og universiteter.
– Vi har forståelse for at det kan være utfordrende med likviditeten hos mange av våre leverandører, så da gjør vi iallfall det vi kan for å hjelpe, sier organisasjons- og økonomidirektør Odd Arne Paulsen ved UiT til iTromsø.
Likevel forteller Rytman i SMB Norge at de har fått flere henvendelser fra fortvilte gründere og småbedriftseiere som forteller at kommuner venter med å betale regninger til 30 dager etter at varen eller tjenesten er levert. I noen tilfeller er betalingsfristen også lenger enn dette.
– Slik kan vi ikke ha det, sier han.
– Det er veldig mange gründere, startups og SMB-bedrifter som sliter med likviditeten nå. Vi i SMB Norge håper derfor at landets kommuner, fylkeskommuner, staten, alle offentlig eide selskaper og de privateide selskapene som har anledning til det, følger Statsbyggs eksempel og betaler regningene sine mye raskere enn vanlig.
Hvert år gjør norske kommuner innkjøp for over 200 milliarder kroner.