FOLKEFINANSIERING
Folkefinansieringsselskapet Kameos første kvartal ble det beste noensinne
Fylte lån på 20 millioner kroner på tre minutter.
Kameo-sjef Sebastian Martens Harung har all anledning å smile over selskapets første kvartal.
Jörgen Skjelsbæk
Kameo formidlet lån for 380 millioner kroner i første kvartal, opp fra 253 millioner kroner i samme periode i fjor.
Det er først og fremst på det svenske markedet at Kameos vekst er i ferd med å ta av. Der var økningen på 58 prosent og endte på 331 millioner kroner. Dermed befester Sverige stillingen som det helt dominerende markedet for Kameo. Nesten 90 prosent av låneformidlingen skjer i Sverige.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.
Flere velger alternativ finansiering
En viktig årsak til veksten er at stadig flere svenske eiendomsutviklere velger bort banken når prosjektene skal finansieres. En nylig undersøkelse utført av Demoskop på vegne av Kameo viser at andelen som finansierer eiendomsprosjekter via storbankene har sunket
fra 62 prosent i tidligere prosjekter til 51 prosent i nye prosjekter.
– Det er tydelig at vi nå oftere konkurrerer
direkte med bankene i Sverige, og at eiendomsutviklere i større grad ser mot
alternative finansieringsløsninger utenfor de tradisjonelle bankene, sier Sebastian Harung, grunnlegger og daglig leder i Kameo i en pressemelding.
700 investerte på tre minutter
Samtidig er det tydelig at investeringsviljen blant selskapets 65.000 folkeinvestorer, både privatpersoner og bedrifter, er på vei tilbake etter et tregere 2023.
Harung forteller om et lån på 20 millioner kroner nylig ble lagt i ut i Sverige. 700 investorer ville være med og det tok ikke mer enn tre minutter før låne ble fylt.
– Mange ser på våre lån som attraktive tillegg i diversifiserte
investeringsporteføljer, og for å nå ut til enda flere jobber vi nå med
løsninger som gjør at flere kan bli med i auksjonene, sier Harung.
En annen ting som bidrar til veksten er at Kameo for alvor også begynner å få inn institusjonelt kapital på investorsiden. Slikt kapital sto for 27 prosent i første kvartal.
Det siste er noe som delvis forklarer hvorfor Kameos norske virksomhet er så mye mindre enn den svenske. Det norske investeringsbegrensningen på én million kroner per investor og år har gjort folkefinansiering i Norge lite interessant for institusjonelle investorer.
Fremskritt i Norge
Likevel ser Kameo et tydelig fremgang også i Norge. Tallene for første kvartal viser en vekst på 45 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor, og gikk fra 24 millioner til 35 millioner kroner.
Det er volum som Kameo venter å se en rask forbedring av, så snart Stortinget har vedtatt den nye
EU-forordningen for folkefinansiering (ECSPR).
Det eneste markedet som gjør det dårligere er Danmark. Der ble det nedgang i lånevolumet fra 20 til 13 millioner kroner. Ifølge selskapet er det som forventet ettersom man legger kruttet på Sverige og Norge. Blant annet flyttet Kameo sitt regulatoriske hjem fra Danmark til Sverige i løpet av 2023.
Denne saken ble først publisert på BankShift.