Daglig leder Nicolas Elvemo viser fram den fiberoptiske kabelen som føres inn i pasientens blodåre for å måle glukosenivå i sanntid. I bakgrunnen sitter kjemiker Jin Han.

Første test på pasient etter årevis med utvikling: «Man er ingen god gründer hvis man ikke er utålmodig»

Nå venter Glucoset stor pågang fra private investorer. – Mange investorer vurderer ikke medtech seriøst før de har pasientdata, ifølge gründer Nicolas Elvemo.

Publisert Sist oppdatert

Etter mange år med teknologiutvikling har det norske medtech-selskapet Glucoset nå gjennomført den første testen på mennesker, bekrefter gründer og daglig leder Nicolas Elvemo.

Glucoset har utviklet og patentert sensorteknologi som gjør det enklere å overvåke pasientenes blodsukkernivå i sanntid. Løsningen gir også informasjon om nivået er på vei opp eller ned.

– Det er et veldig stort sprang fra å utvikle teknologi, til å teste den på mennesker. Det er et stort arbeid med kvalitetssikring som ligger bak, sier Elvemo.

– Det var ganske nervepirrende. Det er mye som står på spill. Men det gikk helt fint med pasienten. Det ville vært ganske krise om det ikke var sånn.

Utålmodige

Det er nå seks år siden forskningen til blant andre Elvemo ved NTNU ble spunnet ut i et selvstendig kommersielt selskap.

I utgangspunktet skulle testingen på pasienter skje i fjor, men da pandemien rammet måtte planene utsettes.

På sidelinjen står flere intensivleger og følger med, forteller gründeren, ivrige etter å ta teknologien i bruk. Selv er Elvemo minst like ivrig.

– Man er ingen god gründer hvis man ikke er utålmodig, sier han.

Med pasienttestingen godt i gang, sikter Glucoset på å være i markedet med et ferdig produkt om to år.

– Det tar tid. Men utstyr som skal redde liv har den haken at det kan gå veldig galt om det ikke funker, sier Elvemo.

Slik fungerer Glucoset-teknologien

Glucosets sensor er enkelt forklart en tynn fiberoptisk kabel med en biogel på tuppen. Denne tuppen føres inn i blodåren på pasienten, og biogelen reagerer på glukosemolekyler i blodet ved å trekke seg sammen eller utvide seg.

Via fiberkabelen sendes det så lys inn i gelen, som reflekterer lyset slik at det blir mulig å måle hvordan den reagerer på glukosenivået i pasientens blod.

Målingene kan gjøres i sanntid, de er nøyaktige, og de viser tendenser: om nivået er i ferd med å øke eller reduseres.

Teknologien er basert på forskning fra NTNU, og den er patentert. Det er også produksjonsmetoden, som lett kan automatiseres.

(Kilde: Shifter)

Verdisteget

Hittil har de norske aktørene Televenture og MP Pensjon investert i selskapet.

Samtidig har Glucoset hentet store summer fra det offentlige, blant annet 23 millioner kroner fra EUs Horisont 2020-program i 2018 og 11,3 millioner kroner fra Forskningsrådet i fjor.

– Vi har vel de siste årene vært finansiert av så mye «soft funding» som lar seg gjøre. Det gjenspeiler den tekniske ambisjonen, sier Elvemo.

Nå som de første testene på pasienter er unnagjort, tror gründeren imidlertid at langt flere private investorer vil få øynene opp for selskapet.

– Mange investorer vurderer ikke medtech seriøst før de har pasientdata. Det går på at det er vanskelig å se forskjell på noe som ligger på benken på et universitet, og noe som er et kommersialiseringsprosjekt. Så jeg opplever allerede å bli tatt mer på alvor av investorer, sier Elvemo.

Han mener det er naturlig å tenke på en ny kapitalinnhenting «etter risikoreduksjonen i den objektive milepælen det er å teste pasienter.»

– Egentlig går den tekniske risikoen jevnt nedover frem mot testen, og så får man verifikasjonen. Men fra utsiden er dette verdisteget, sier gründeren.

Flere bruksområder

Elvemo forteller videre at selskapet underveis har dokumentert at teknologien og plattformen til Glucoset kan måle mer enn blodsukker.

– Vi starter der fordi nytten og markedet er størst. Men vi kan følge opp med mer, sier han.

Videre forteller gründeren at den pågående pandemien har vært et tveegget sverd for selskapet. Mens testingen ble utsatt fordi ressursene har vært opptatt, har bevisstheten rundt effektivisering av intensivmedisin generelt økt, ifølge Elvemo.

– Covid-pasienter er som intensivpasienter flest; de har hatt behov for og nytte av glukosekontroll. Men vi er ikke et covidselskap. For oss er det bare en illustrasjon på nytten.

– Men det blir nok ikke mindre aktuelt fremover, sier gründeren.