OFFENTLIGE ANSKAFFELSER
Forsvaret avlyser IKT-konkurranse verdt 16 milliarder kroner
Leverandør av Forsvarets skytjenester skulle velges dette kvartalet. Nå avlyses konkurransen.
Forsvaret har siden 2019 planlagt en storstilt modernisering, som blant annet omfatter utstrakt bruk av skytjenester.
I den sammenheng har Forsvarsmateriell søkt et strategisk partner på feltet, og i 2021 ble det lyst ut en tiårig kontrakt om såkalt militær anvendelse av skytjenester (MAST), verdt opptil 16 milliarder kroner.
På egne nettsider skriver Forsvaret at et slikt partnerskap skal bidra til å oppfylle sektorens behov for «effektive, innovative og fremtidsrettede IKT-tjenester».
Nå avlyses konkurransen, får Shifter bekreftet.
– MAST-programmet verken avlyses eller legges på is, men Forsvaret har kommet frem til at de må endre planene for gjennomføringen, og har derfor avlyst den pågående konkurransen, skriver spesialrådgiver Endre Lunde i kommunikasjonsenheten til Forsvarsmateriell i en epost.
– Både vi og leverandørene jobber nå med å orientere de ulike involverte, og vil komme tilbake med mer informasjon over helgen, skriver han videre.
Digi.no melder også at konkurransen avlyses.
Forsvaret presiserer i et notat at avlysningen av anskaffelsen «ikke betyr at MAST-programmet avsluttes» og at forsvarssektoren fortsatt vil være avhengig av et «tett og godt samarbeid med markedet for å løse sine behov og oppdrag, og har til hensikt å gjennomføre anskaffelser innenfor programmet.»
De store konsulentselskapene Capgemini, Accenture og Sopra Steria har ligget i tet i konkurransen, og har hatt mange titalls årsverk satt av til dette. Valget av leverandør skulle skje i første kvartal inneværende år.
I oktober 2022 kom Riksrevisjonen med en undersøkelse av Forsvarets informasjonssystemer for kommunikasjon og informasjonsutveksling i operasjoner, hvor MAST var tema.
Det ble konkludert med er vesentlig risiko knyttet til den pågående IKT-satsingen, og en rekke anbefalinger ble lagt frem, deriblant ytterligere tiltak for å rekruttere, utvikle og beholde nødvendig fagkompetanse på IKT-området i forsvarssektoren.
Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) har også advart om at de norske IT-konsulentene som vinner kontrakten kan bli lovlige mål i en krigssituasjon, som omtalt av Digi.