Audun Filip Sand, Andreas Bossonney Gundersen, Øyvind Rein, Frida Sand, Sindre Rein og Markus Leonhard Hansen

Fra studentprosjekt til internasjonal salgssuksess

Genialt enkelt og genialt effektivt, sier investor. Han tror patentet til selskapet kan skaleres raskt til hele verden.

Publisert Sist oppdatert

Da gründerteamet bak Gungnir of Norway gikk på entreprenørskap-linjen på Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet i 2018, søkte de én million kroner gjennom Forny-programmet til Forskningsrådet.

Konkurransen var beinhard. De gikk opp mot andre gründere med ideer og løsninger knyttet til effektiv matproduksjon, biotech og klimaendringer.

Selv hadde de fire gründerne en idé til hvordan den gode, gamle vektstangen på treningssentre kunne gjøres smartere.

– Vi fikk beskjed om at vi var hjertelig velkomne til å søke, men at vi ikke var selskapet som typisk fikk støtte, sier medgründer Andreas Bossonney Gundersen.

Dette var starten på Gungnir

Med på presentasjonen hadde Gundersen og de tre andre gründerne Øyvind Rein, Audun Filip Sand og Markus Leonhard Hansen med en 3D printet modell av konseptet

De kom gjennom nåløyet. Den blå plastmodellen er den dag i dag fortsatt på kontoret som et symbol på starten.

Noen år senere har teamet i Gungnir designet,utviklet og patentert en fungerende integrert låsemekanisme. Det aller første produktet med mekanismen er en Olympisk vektstang som i dag selges over hele verden.


Utvider med flere typer stenger

Gundersen, Sand, Hansen og Rein er alle treningsinteressert. Gundersen og Sand har bakgrunn som PT, rein har konkurrert i «strongman» i flere år og Hansen har bakgrunn fra produktdesign.

– Dagens løsninger, som eksempelvis den tradisjonelle fjærlåsen, oppleves ofte som lite brukervennlig da den er vanskelig å tre av og på vektstangen, den er ikke alltid tilgjengelig og kan gå i stykker etter kort tid. Dette medfører til at brorparten av de som trener unnlater å sikre vektskivene, sier Gundersen.

Daglig leder Markus Leohnard Hansen demostrarer hvordan den innebygde låsen viser. Produksjonen er i Sverige, men stengene settes sammen på Alna i Oslo.

– Kvaliteten på låsene varierer veldig. På treningssentre blir de i tillegg ofte borte eller ødelagt. Vi har også gjort undersøkelser som viser at dagens låser ikke blir brukt 70% av tiden nettopp fordi de enten ikke er tilgjengelig eller er tungvinte å bruke. Det kan føre til skader, forteller medgründer Rein.

Det er primært distributører som er kundene til Gungnir, men den siste tiden har de også solgt over all forventning direkte til privatpersoner og treningssentre. Siden februar har selskapet omsatt for over to millioner kroner.

Grugnir har allerede utvidet katalogen med en kompakt stang, en tilhørende kompakt hantel og en Olympisk hantel, perfekt for hjemmetrening. Dette har slått an blant privatpersoner, forteller Gundersen.

Gungnir skal i tillegg støtte Norske utøvere under OL i Tokyo.

Investor: – Genialt enkelt

De fire gründerne eier 90 prosent av Gungnir. De resterende eierandelene holdes av eksterne investorer.

Investor Rolf Årseth grunnla en kjede med private barnehager på Vestlandet som han solgte i 2016. Noen av pengene han tjente har videre gått til investeringer i oppstartsbedrifter.

Årseth har gått inn med rundt en halv million i Gungnir. Han mener Gungnir har et produkt som er skalerbart til hele verden.

– Patentet Gungnir har tatt på denne låsemekanismen er genialt enkelt og genialt effektivt. Det er et produkt som kan like godt kan selges i Norge som i Sør-Korea og Australia, sier han.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer