Krypto

FTX-rettssaken: – Vil kun påvirke krypto­markedet hvis den ender med frifinnelse

Nå går straffesaken mot FTX-gründer for retten i USA. Nordisk blokkjede- og innovasjonsleder i EY mener at bedrageriet som FTX er anklaget for, ikke er direkte koblet til kryptovaluta og kunne ha skjedd i alle bransjer.

Til vestre: Sam Bankman-Fried mellom to vakter. Til høyre: Magnus Jones i EY.
Publisert Sist oppdatert

I november i fjor gikk kryptobørsen FTX konkurs. Gründer og leder av selskapet, Sam Bankman-Fried, er anklaget for å ha svindlet FTX-kundene for flere milliarder dollar. Flere norske kryptogründere sto på kreditorlisten. Nå forsvarer Bankman-Fried seg i en straffesak i USA. 

Nordisk blokkjede- og innovasjonsleder i konsulenthuset EY, Magnus Jones, forklarer til Shifter at straffesaken ikke påvirker kryptomarkedet i nevneverdig grad.

– Den saken vil kun påvirke kryptomarkedet hvis den ender med frifinnelse. Det ville i så fall sende et signal om at det er fritt frem for hvilke som helst luringer å drive kryptobørs, hvilket er helt utenkelig, sier Jones.

Forsvareren til Bankman-Fried sa i retten at klienten var velmenende og at han ikke har forsøkt å lure kundene sine, skriver Techcrunch.  Dersom pengene har forsvunnet, slik anklagen hevder, mener Jones at noen i ledelsen i FTX må ha visst om det.

– Jeg sitter ikke på annen informasjon enn det som har kommet frem i media. Men ut fra det som er kommet frem, så anser jeg det som usannsynlig at ledelsen i selskapet ikke visste hva som foregikk. Det er mulig at Bankman-Fried har vært veldig inkompetent eller hatt rådgivere som har lurt ham, men magefølelsen min sier at han og resten av ledergruppen har visst hva som skjedde, sier Jones.

Flere røde flagg

Jones tror at FTX vokste og ble store på politiske forbindelser og at investorer har trodd at selskapet var for stort til å feile.

– Det er bare å se på hvor donasjonene har gått. FTX har også hatt reklamefilmer under Superbowl. Folk har nok blitt litt blendet av omstendighetene rundt FTX, sier Jones.

I forrige valgsyklus donerte FTX 44,6 millioner dollar til demokrater og 23,9 millioner dollar til republikanere, skriver Rollcall. I ukene før konkursen fikk 180 politikere fra hele det politiske spekteret i USA rundt én million dollar i donasjoner fra Bankman-Fried og andre ledere i FTX. Ifølge Jones i EY var det flere røde flagg før konkursen.

– FTX hadde en relativt kompleks selskapsstruktur som for utenforstående kunne være vanskelig å forstå. Selskapet var ikke pålagt en tradisjonell revisjon, men benyttet blant annet to forskjellige revisjonsselskaper til en type internrevisjon for investorformål. Det ene selskapet gjorde en revisjonsgjennomgang av Amerika-avdelingen deres, mens det andre revisjonsselskapet gjorde en gjennomgang av FTX Trading. At en benytter to forskjellige selskaper til dette er et stort rødt flagg, poengterer Jones.

Ikke unikt for kryptobransjen

Videre forklarer EY-lederen at bedrageriet som FTX er anklaget for, ikke er direkte koblet til kryptovaluta - og kunne ha skjedd i alle bransjer.

Magnus Jones, web3-ekspert EY

– De har fått inn mye kapital som skulle vært investert på vegne av kundene. Istedenfor har de brukt kapitalen på store, luksuriøse boliger og annet tull. Det kunne skjedd i hvilken som helst bransje. At det var en kryptobørs gjorde det bare litt mer komplekst å forstå, sier Jones.

Han forklarer at myndighetene flere steder i verden nå forsøker å få bukt med useriøse aktører for å bevare tilliten til kryptomarkedet. I Europa kommer Mica-regelverket, som skal regulere kryptobørser, til neste år. 

Det hører også med til historien at to gründere av Tornado Cash er arrestert og siktet for å ha hvitvasket én milliard dollar, skriver CNBC. Tornado Cash var en tjeneste som gjorde sporing av kryptovaluta nesten umulig. Jones mener det, sammen med rettsprosessen rundt FTX, viser at myndighetene tar tilliten til kryptomarkedet på alvor.

– De to norske kryptobørsene NBX og Firi er åpne og transparente med hvordan de opererer. De benytter såkalt bevis på reserver, altså med klare styringsregler for hvordan de skiller kundenes midler fra den operasjonelle driften. I tillegg til å være sikret av Bankenes sikringsfond. De seriøse aktørene setter opp denne strukturen, også internasjonalt. Kryptobørser som følger dette oppsettet er i praksis enda mer transparente enn tradisjonelle banker, da oversikten over midlene de oppbevarer er offentlig tilgjengelig på blokkjeden. Kryptomarkedet blir derfor stadig mer stabilt og enklere å forholde seg til, avslutter Jones.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.