mental helse
Går fra Otovo og Askeladden: Starter medtech-selskap
Konfidens-gründerne mener digitale tjenester og produkter knyttet til mental helse er en oversett gullgruve. Deres nye tjeneste skal forenkle arbeidshverdagen til psykologer og forbedre tilbudet innen psykisk helse.
Det norske oppstartselskapet Konfidens bygger en SaaS-plattform for privatpraktiserende psykologer. Målet er å forenkle arbeidshverdagen til terapeutene og bedre behandlingstilbudet inne psykisk helse.
Gründer og daglig leder, Aleksander Erichsen, mener at de har identifisert et hittil oversett behov i markedet.
– Det er ikke mangel på IT-løsninger for helsetjenester, men mye er laget av svære IT-selskaper for store helseforetak. Målet med Konfidens er å lage en tjeneste for psykologer, som er laget på deres premisser, sier Erichsen.
Han forteller at mental helse er et problem som koster samfunnet store summer hvert år.
– Selv om psykiske lidelser koster Europa over 4 prosent av BNP, er feltet sterkt underprioritert. Teknologiutvikling i helsesektoren har lenge vært preget av etablerte utviklingsmiljøer som retter seg mot store offentlige anbud. Resultatet er store mastodont-systemer som prioriterer funksjonalitet over brukervennlighet. Privatpraktiserende psykologer har derimot ingen sekretærer, IT-avdelinger eller midler til å gjøre anskaffelser, forteller han.
Fire psykologspesialister har vært involvert i produktutviklingen og selskapet har allerede en liste med interessenter, selv om produktet enda ikke er lansert eller markedsført.
Erichsen mener de vil klare å hente inn mange på kort tid når de lanserer.
– Det er på mange måter et lite miljø, og med tette bånd. Mange er medlem av Psykologforeningen, og lukkede Facebook-grupper. Det gir oss noen veldig effektive kommunikasjonskanaler når vi lanserer, sier han.
Skreddersøm for psykologer
Til nå har Konfidens hentet rundt to millioner kroner fra investorer, fra blant annet Newmark Capital, Omega Ventures og Iterate. Selskapet har også fått støtte fra Innovasjon Norge i to runder.
De planlegger en lukket investeringsrunde i løpet av våren og første emisjon i første kvartal 2023. Fire psykologspesialister fra Psykologvirke har vært involvert i produktutviklingen.
Det er flere gründere som har startet opp selskaper knyttet til psykologi og mental helse. Erichsen sier det ikke er mangel på konkurranse, men at Konfidens skiller seg ut på noen viktige områder.
– Vi retter oss i første omgang hovedsakelig mot psykologer, heller enn pasienter. I dag benytter mange psykologer opp til fem ulike systemer som ikke snakker sammen. Det er dyrt, tungvint og gjør det vanskelig å komme i gang. Psykologer flest er mer interessert i å hjelpe mennesker enn å lære seg IT-systemer. Konfidens samler alle verktøyene man trenger for å drive en praksis, slik som journal, booking, betaling og videokonsultasjon på én plattform. Vi skal gjør det enklere for psykologene å gi så god hjelp som mulig, til så mange som mulig, sier han.
– Hvorfor mener du Konfidens fyller et behov i markedet og vil appellere til en yrkesgruppe, som noen vil si er konservativ og ikke i førersete med teknologiske nyvinninger?
– Vi utvikler produktet løpende og i tett dialog med psykologer, som har vært tydelige på at dette er noe som trengs. Det skal være enkelt å bruke og løse alle de største utfordringene til psykologer, ikke bare noe av dem. Vi ser for oss at Konfidens skal gjøre det samme med psykologer, som Fiken har gjort med regnskap, sier Erichsen.
Forretningsmodellen er lisensbasert. I løpet av kort tid vil de også integrere en betalingsløsning, som vil gi inntekter i form av transaksjonskostnader.
Henter fra Otovo og Askeladden
Erichsen får nå med seg to erfarne produktutviklere i gründerteamet, Tomas Fagerbekk og Morten Noddeland.
Fagerbekk startet karrieren i konsulentselskapet Bekk, før han ble blant de første tekniske ansatte i solcelleeventyret Otovo. Kort tid etter fikk han følge av studiekollega Morten.
Etter noen år gikk Fagerbekk videre til Askeladden & Co der han jobbet med teknologien bak flere av deres oppstartssuksesser, mens Noddeland fortsatte i Otovo.
Nå tar de for første gang steget over i eget selskap.
– I en oppstartsbedrift får man være tettere på både brukeren, koden og beslutningene. Når det i tillegg er et meningsfullt område som psykisk helse, er det få steder jeg heller ville vært, sier Fagerbekk.
– Gjennom årene i Otovo har vi oppdaget at vi har en veldig god dynamikk sammen. Mens jeg dykker ned i de minste detaljer for å sikre gode brukeropplevelser, holder Tomas blikket hevet og sørger for stødig fremgang, forteller Noddeland.
Erichsen er strålende fornøyd med sine nye medgründere. Han forteller at han gjennom det siste halve året har snakket med et tresifret antall utviklere for å finne den perfekte matchen.
– Morten og Tomas kommer med dyp teknisk kompetanse, verdifull erfaring med å skalere et SaaS-produkt ut av landet og et stort nettverk blant utviklere og profilerte gründere. Full pott!