oda

Går til retten for å unngå konkurs

Grepet innebærer også oppsigelser av 300 ansatte i Sverige, varsler selskapet. 

Oda Group har mandag sendt inn en søknad til tingretten om en virksomhetsrekonstruksjon av Mathem, opplyser selskapet.
Publisert Sist oppdatert

Oda-konsernet åpner rekonstruksjon i Sverige, melder selskapet i en pressemelding mandag. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Beskjeden ble ifølge DN gitt til de ansatte på et allmøte mandag morgen.

Rekonstruksjonen innebærer gjeldsforhandlinger i det svenske datterselskapet Mathem.

– Å gjennomføre en virksomhetsrekonstruksjon er aldri et enkelt valg, men vi er overbevist om at det er riktig vei fremover for Mathem, uttaler toppsjef i Oda Group, Chris Poad

Chris Poad tok over som Oda-sjef etter Karl Munthe-Kaas tidligere i år.

– Dette gir oss muligheten til å gjennomgå selskapets kostnadsstruktur og gjøre nødvendige justeringer for å sikre at Mathem på lang sikt blir økonomisk sunt og vellykket. 

Fusjonen mellom Oda og Mathem ble annonsert i fjor høst, og den har vært omstridt. Medgründer Jon Kåre Stene er blant dem som har vært skeptiske

Mathem har ifølge Dagens Industri en gjeld på om lag 600 millioner kroner. 

300 ansatte mister jobben

Parallelt gjennomføres også en omstilling i den operasjonelle virksomheten, der all lagerdrift i landet sentraliseres til det automatiserte lageret i Stockholm, heter det videre i meldingen. 

I forbindelse med flyttingen av lagerdriften i Malmö og Göteborg, vil Mathems eksisterende lagre i regionene bli stengt. 

Dette innebærer at det er innledet forhandlinger om oppsigelser av samtlige 150 ansatte innen lagerdriften i Malmö og samtlige 150 ansatte i Göteborg. 

– At dyktige medarbeidere påvirkes av denne situasjonen er en svært tung bakside ved denne typen endringer, sier Poad og fortsetter: 

– Dessverre er det nødvendig for å kunne snu selskapet i riktig retning. Vi gjør vårt ytterste for å gjennomføre denne prosessen på en korrekt og respektfull måte, og vi vil støtte våre ansatte som blir berørt på flere måter for å hjelpe dem videre, sier han. 

Mål om selvfinansiering innen 2026

Oda Group har hatt store økonomiske problemer den siste tiden - og måtte i sommer si opp 150 ansatte i Norge

Ifølge pressemeldingen har de et mål om å være selvfinansiert innen 2026.

«For å oppnå dette har en rekke tiltak blitt iverksatt de siste årene, både i Oda Group og Mathem. Store satsinger blir nå gjort for å øke kundeveksten og salget i Mathem, og ved å implementere Odas verdensledende logistikk- og kundeplattform, øker effektiviteten i virksomheten betydelig. 

På grunn av en stor kostnadsbase i Mathem, som har oppstått under tidligere hypertillvekst og utvikling, kreves det imidlertid flere tiltak for å sikre selskapets langsiktige suksess», skriver selskapet. 

Rekonstruksjonen ventes å ta tre til seks måneder.