skatt
Gelato-topp ut mot formuesskatten
Pål T. Næss reagerer på at finansminster Trygve Slagsvold Vedum slipper formuesskatt på sin landbrukseiendom.
Gelato-medgründer Pål T. Næss går i et intervju med Finansavisen hardt ut mot den norske formuesskatten.
Gelato er blant de høyeste verdsatte startupene i Norden. Da Softbank kom inn på eiersiden, var prisen på selskapet 10 milliarder kroner.
Næss viser til at dagens regler gjør at han må selge eierandeler hvert år bare for å betjene skattebyrden, særlig dersom Gelato går på Oslo børs hvor det ikke er rabatt på formuesverdien slik det er for unoterte aksjer.
Og ifølge Næss er det naturlig å ta Gelato på børs en dag.
Da vil formuesverdien på Gelato-asksjene hans øke til 320 millioner. Han anslår at han må selge aksjer for 5,7 millioner i året for å dekke skatten.
Satt på spissen og med noen forutsetninger vil han etter 50 år ha solgt halvparten av aksjene sine uten å ha brukt pengene på annet enn å betale skatt. I for eksempel Sverige kunne han fortsatt å eie 100 prosent.
Reagerer på finansministeren
Landbrukseiendom har betydelig mye lavere formuesverdier, slik at man i praksis kan eie store gårder uten å måtte betale i nærheten av den formuesskatten man hadde fått dersom verdiene stod i aksjer.
Næss har i sosiale medier reagert på at finansminster Trygve Slagsvold Vedum selv benytter seg av disse reglene.
I et innlegg på Linkedin peker han på at Slagsvold Vedum har arvet sin storgård på Stange, verdier anslått til 15-20 millioner kroner, uten å måtte betale formuesskatt på noe.
– Vi bygger teknologiselskap der det ligger store verdier i bedriften. Vi har ikke tilgang på pengene i selskapet, men må betale formuesskatt på selskapets egenkapital. Den eneste muligheten til dette er å selge så mye vi kan når vi har anledning. Vi har ikke mulighet til å ta ut utbytte fra selskapet, sier Næss til Finansavisen.
Han gjør i intervjuet et poeng av at det ikke er synd på ham, men at reglene bidrar til færre norske eiere.