Jens Petter Wilhelmsen, Nicolay Antonio Bang og Alexander Arish Bjørkmann i Sweet Tech vil revolusjonere sextech-bransjen

Gikk fra fjernstyrte våpen til masturberingsmaskin: – Vi vil fjerne kjempetabu

Nå er gründerne utsolgt, og for noen er sexleketøy alvor.

Publisert Sist oppdatert

Gründerne bak SweetTech hadde ingen plan om å bli et sextech-selskap da de først møttes. Men nå har Jens Petter Wilhelmsen og Alexander Arish Bjørkmann solgt 3000 eksemplarer av masturberingsmaskinen Handy og fått omtale i Friminutt, Norges mest populære podcast, ifølge Podtoppen.

Bjørkmann har tung teknologibakgrunn og kommer fra jobb i både Forsvaret og Kongsberg Gruppen. Hos sistnevnte jobbet han med fjernstyrte våpen. Wilhelmsen har bakgrunn fra finans og har i flere år jobbet som konsulent for Arkwright Consulting.

Begge ønsket å starte noe eget og satt på hver sin tue med en bunke ideer.

– Man er en liten brikke i et stort spill. Og jeg ville gjøre noe selv, sier Bjørkmann.

Tente på ideen

Med seg på laget har de også software-gründer Nicolay Bang som investor. Bang og Wilhelmsen møttes da sistnevnte fasilitere salget av et annet selskap investoren hadde interesser i.

– Jeg har tro på kjerneteamet, dette er gutter med erfaring og kompetanse som vet hva de gjør, sier Bang.

Tilfeldigheter gjorde at han og Wilhelmsen møtte Bjørkmann. De tre utvekslet ideer, og selv om ikke sex-teknologi nødvendigvis var utgangspunktet, satte likevel en kompis-spøk hjulene i gang for Bjørkmann.

– Jeg hadde blitt utfordret på å lage et bedre sexleketøy for menn av noen kompiser, og det ble en idé på blokka. Da jeg ville starte som gründer, kom den ideen tilbake, og jeg begynte å se på markedspotensialet og lage noen prototyper, sier Bjørkmann.

Handy kan styres både med telefon og pc via selskapets plattform

Testet selv

Wilhelmsen ble den første som testet produktet.

– Da vi møttes så han på det med finansøyne, og beslutningen om å lage produktet kom etter at han testet den første prototypen.

Nå er produktet utsolgt i Norge, og gründerne har fått avtaler med både Kondomeriet og Nytelse.no, som begge har venteliste på flere.

Og gründerne mener det er på tide med endring i sextech-industrien.

– Dette har vært et kjempetabu for menn. Det har vært dildopartyer og reklamer på t-banen rettet mot kvinner, men med menn er det helt annerledes. Man blir sett på som kinky om man har sexleketøy, sier Bang.

– Det skal være noe en mann kan være stolt av å ha. På lik linje som at damer er stolte av å ha en vibrator hjemme, skal menn stolt kunne si «Faen heller, jeg har en Handy hjemme», sier Wilhelmsen.

Havnet på God Kveld Norge

Og gründerne har allerede fått oppmerksomhet, etter at de sendte en maskin til komiker Herman Flesvig og ble omtalt både på podcasten Friminutt, samt på God Kveld Norge.

– Han hadde sagt på podcasten at han hadde to mål for 2020. Kurere kreft, og lage en «runkemaskin». På det tidspunktet var vi i Kina på fabrikken, så jeg sendte en maskin til ham og skrev et brev hvor det sto: «Herman. Jeg lever drømmen din.», forteller Wilhelmsen.

Digital, diskret og "over-engineered"

Utseendet på maskinen har vært viktig i prosessen. Gründerne er klare på at produktet ikke skulle skrike «sexindustri».

– Det skulle være elegant, diskret og maskulint. Nesten litt Apple-ish, helt fra innpakningen og til selve produktet, forklarer Bang.

Maskinen kan kobles opp Wifi, og deretter kan man se filmsnutter med videosync (hvor maskinen følger filmens bevegelser). Og gründerne innrømmer at maskinen kanskje er litt «over-engineered».

– Kretskortet inni er laget med hjelp av en kar som lager kretskort for satellitter. Så det er mye teknologi. Men vi ville heller starte med det aller beste, så kan vi heller skalere ned de egenskapene vi ser at vi ikke trenger, forklarer Bjørkmann.

I tillegg kan maskinen kobles opp mot en egenutviklet plattform, hvor den kan fjernstyres.

GDPR-sikker

– GDPR, sikkerhet og annonymitet var viktige faktorer da vi designet og utviklet brukergrensesnitt og IoT-plattformen hvor vi har en «patent pending» anonym tilkoblingsmetode for internett tilkoblede sexleker. I tillegg mener vi det er bedre å ha en nettside, enn en app. Alle snakker om at man må ha apper, men alle har webbrowser, og da er du ikke avhengig av å laste ned noe, forklarer Bjørkmann.

Selskapet har nå fått avtale med en av Europas største grossister, og skal kjøre ut produktet i det europeiske markedet fra mars. I tillegg har de et distribusjonssenter i USA, som betjenter Nord-Amerika.

– Dere valgte å droppe en Kickstarter-kampanje?

– På det punktet hvor vi skjønte at vi måtte gå for dette, hadde vi kapitalen vi trengte, og så at vi klarte å finansiere det. Og skulle vi gått for en Kickstarter-kampanje ville alle sett produktet og potensielt kopiert det på et tidlig tidspunkt. Vi hadde også tilgang på ytterligere finansiering dersom det var nødvendig, forklarer Wilhelmsen.

Nå vurderer de riktig nok en ny emisjon i forbindelse med skalering av produksjon og organisasjon for å imøtekomme etterspørselen fra nye distributører i Europa og USA.

– Det er utrolig gøy å se at ballen har begynt å rulle. Nå må vi bare sørge for å ha tungen rett i munnen og skynde oss sakte, sier Wilhelmsen.

Selskapet har også fått 1,5 millioner fra Innovasjon Norge.

Sunnaas-ekspert positiv

Yvonne Dolonen er spesialist i sexologisk rådgivning og jobber blant annet med pasienter på Sunnaas sykehus. Hun mener tabuet rundt sextech, spesielt mot menn, er på vei bort.

– Det har endret seg de siste årene. Jeg er ofte innom Kondomeriet, og ser at avdelingen for menn blir større og større. Yngre i dag er flinkere på å utforske og snakke om sex. Men for godt voksne er det fremdeles litt tabu.

Hun sier nye sextech-apparater kan være nødvendig for pasienter som har blitt skadd, eller som har andre typer funksjonsnedsettelser.

– Hvis du blir lam i høyre arm og det er runkearmen, kan det hende du blir avhengig av hjelpemidler som en maskin for å få nytelse, forklarer hun, og legger til at mange ikke ser behovet for sexleketøy, og å snakke om det, før de opplever skade eller sykdom.

– På Sunnaas får du mulighet til å snakke med en sexolog og det er gratis, og da er det litt lavere terskel for å ta opp ulike utfordringer. Mange som kommer til meg har kanskje ikke egentlig et problem, men ønsker å utforske mulighetene.

Dolonen mener også introduksjonen til sexleketøy kan være en døråpner.

– Det er noe håndfast man kan snakke om. Og det at man har mer åpenhet rundt det gjør at man også kan åpne seg om andre, mer personlige ting. Det så man da Viagra kom til Norge, at det ble lettere for menn å snakke om ereksjonsutfordringer.

Men hun påpeker at sexleketøy ikke nødvendigvis bare er positivt.

– Slike sexhjelpemidler kan forhindre oss å utforske kroppen. Vi velger korteste vei til målet. Så det er en balanse.