eierstyring

Gjør det enklere å holde styr på aksjonærene - nå satser engleinvestor

Gunnar Evensen satser på Dcompany som sikter mot cash break even i år.

Daglig leder i Dcompany Camilla Aarøe Hellebust.

Dcompany ble startet i 2020 da advokat og Wiersholmpartner Harald Hellebust ønsket å ta et internt innovasjonsprosjekt fra advokatkontoret ut på egne ben. 

Han fikk blant annet med seg Google Norge-sjef Jan Grønbech og Naimdjon Takhirov som CTO på det som ble omtalt som et av «Norges eldste gründerteam» overfor Finansavisen.

Dcompany ble startet i 2020 da advokat og Wiersholmpartner Harald Hellebust ønsket å ta et internt innovasjonsprosjekt fra advokatkontoret ut på egne ben. 

Han fikk blant annet med seg Google Norge-sjef Jan Grønbech og Naimdjon Takhirov som CTO på det som ble omtalt som et av «Norges eldste gründerteam» overfor Finansavisen.

Nå er det Camilla Aarøe Hellebust som leder selskapet som bygger på noen sentrale trender i næringslivet. For mens konsernene blir stadig større og mer komplekse, har det vokst frem et behov for bedre og effektiv styring av hele selskapsstrukturen.

– Vi har digitalisert aksjeeierselskapet, sier hun. – Det har krevd betydelige ressurser, men nå begynner vi å kapitalisere på investeringene.

Digital aksjeeierbok

Ta for eksempel dette med aksjeeierbok. Det var historisk en oversikt over eierne i en samlet i en fysisk bok som skulle ligge tilgjengelig i selskapets hovedkontor. De senere år er det økende fokus fra myndighetene om at aksjeeierbøker skal føres digitalt og flere initiativer er på gang. 

Og siden 1.februar i år er kravet at alle skal kunne søke innsyn i og få svar om hvem som eier hva i et AS i løpet av tre virkedager.

Dcompanys løsning er å tilby digitale aksjeeierbøker i tillegg til en lang rekke med andre tjenester som skal gjøre styringen av bedrifter enklere, som for eksempel automatisk innsending av aksjonærregisteroppgave, registrering av reelle rettighetshavere, styre- og generalforsamlingsportal og opprettelse av egne aksjonærsider for å nevne noe.

Retter seg mot proffene

– Vi rettet oss mot alle AS, men en viktig gruppe er store strukturer som har mange underselskaper, sier Hellebust. – De sparer mye tid og kostnader ved å bruke våre automatiserte løsninger i tillegg til at de får full kontroll og god sporbarhet.

Hun tror mange selskaper fortsatt tyr til manuelle løsninger.

– Det ligger fortsatt mange aksjeeierbøker rundt om i Excel-ark der ute.

På nettsidene heter det også at selskapet har en egen forkjærlighet for startups, og blant kundene finner man Startuplab som bruker løsningen til å holde styr på de mange selskapene i porteføljen. Oppkjøpsfondet Verdane kom også nylig inn i folden, mens Ferd, som har svært mange selskaper å holde styr på, har brukt løsningen i flere år allerede.

Eiendomsselskapene, som ofte har egne AS for hver eiendom, er også en viktig kundegruppe.

Doblet inntektene

Nå foreligger årsregnskapet for 2024. Der fremgår det at Dcompany omsatte for 3,6 millioner kroner, opp fra to millioner i 2023. Resultatet før skatt ble også litt bedre enn året før på minus 7,5 opp fra minus 11,9 i 2023.

Ifølge Hellebust er de årlige gjentakende inntektene (ARR) doblet og vel så det siden i fjor, samtidig som kostnadene er redusert.

– Vi vil ikke være avhengige av tilskudd eller ekstern kapital på sikt, og nå er planen å bli cash-break even i løpet av året, sier hun.

Hentet millionrunde med rabatt

Dcompany har nylig styrket egenkapitalen med 29 millioner kroner i det som er et tøft kapitalmarked.

Runden er en miks av eksisterende investorer og nye, blant annet tidligere CEO i Superoffice Gisle Jentoft og engleinvestor Gunnar Evensen. I tillegg har advokater fra advokatkontorene Thommessen og Haavind investert.

Forrige gang selskapet hentet et tilsvarende beløp i 2022, var verdsettelsen 130 millioner kroner etter transaksjonen. Denne gangen er det snakk om en betydelig reduksjon til rundt 60 millioner kroner etter penger.

Hellebust peker på at kapitalmarkedet er tørt for alle for tiden.

– Særlig for et selskap som oss som akkurat har begynt å få gjentakende inntekter, men fortsatt er i en oppbyggingsfase. Når det er sagt, så hentet vi mer enn det vi hadde planer om i utgangspunktet, sier hun. – Når man først har muligheten, bør man gripe den i et marked som nå.

Kapitalen skal blant annet brukes på å skalere selskapet, først og fremst i Norge og Norden, men på sikt også i Europa. Akkurat nå ser Hellebust etter flere kommersielle ressurser for å bistå med det.