Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Foto: Esben Johansen.
Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Foto: Esben Johansen.

Gründer anmelder Innovasjon Norge for grov korrupsjon etter ti kredittsjekker

Ansatte delte passord og brukeridentiteter. Nå stenger Innovasjon Norge de ansattes tilgang til kredittsjekk.

Publisert Sist oppdatert

Gründer Ottar Zahl Jonassen opplevde i vår å bli kredittsjekket hele ti ganger av Innovasjon Norge. Nå har han anmeldt selskapet for grov korrupsjon. Det melder NRK.

Jonassen driver med utvikling av hotellprosjekter i Vadsø, og har aldri hatt noe kundeforhold til Innovasjon Norge, og aldri mottatt støtte derfra. Likevel ble han og hans to selskaper kredittsjekket flere ganger.

Tips oss!

Har du opplevd noe lignende?

Tips oss her, eller send en mail til [email protected]!

Alvorlig sak

Da han tok kontakt med Innovasjon Norge fikk han en uforbeholden beklagelse av administrerende direktør Håkon Haugli.

Men selv etter beklagelsen, fortsatte Innovasjon Norge å kredittsjekke han, og Jonassen har totalt ti ganger mottatt brev fra kredittvurderingsselskapet Innovasjon Norge bruker.

Etter intervjuforespørsel fra NRK sendte Haugli ut en pressemelding om sitasjonen.

– Jeg har i dag orientert styret i Innovasjon Norge om at vi har avdekket uregelmessigheter i bruken av selskapets kredittopplysningsverktøy. Den siste tiden er det avdekket enkelte tilfeller der ansatte i Innovasjon Norge har innhentet kredittopplysninger om personer og foretak uten at det har foreligget et saklig behov. Vi har også blitt oppmerksom på at flere personlige brukeridentiteter og passord er videreformidlet til kollegaer. Innovasjon Norge ser alvorlig på dette, skriver Haugli.

Utelukker ikke sivilt søksmål

I tillegg til å anmelde Innovasjon Norge til politiet, har Jonassen bedt Datatilsynet om å vurdere saken. Han utelukker ikke at det vil bli rettet sivilt søksmål mot Innovasjon Norge, delvis avhengig av hva som kommer fram om politiet etterforsker saken.

Innovasjon Norge tar nå en fullstendig gjennomgang av retningslinjer og rutiner knyttet til bruken av kredittopplysningsverktøyet. Selskapet suspenderte også tilgangene for alle selskapets medarbeidere og innførte samtidig en ny prosedyre for tilgang til Innovasjon Norges kredittopplysningsverktøy.

– Det er uheldig at kredittsjekkene er blitt utført. Jeg vil beklage at dette har skjedd. Medarbeidere i Innovasjon Norge skal naturligvis ikke benytte seg av våre verktøy til andre formål enn de er tiltenkt. Jeg vil presisere at Innovasjon Norge behandler svært mange saker hvert år, og at det kartlagte omfanget av avvik så langt er svært begrenset. Av hensyn til den tilliten selskapets saksbehandling må ha, tar vi imidlertid dette på stort alvor, skriver Haugli  

Powered by Labrador CMS