Rettssak
Gründer forklarte seg i retten: – Jeg ble truet med personlig søksmål på 350 millioner kroner
I saken i Oslo tingrett mellom gründerne i startupen Busy og 24sevenoffice og 247 Ventures, var det mandag en tydelig preget Busy-gründer Jonas Klafstad som forklarte seg.
– Det har vært helt forferdelig, uttalte en preget Busy-gründer Jonas Klafstad fra vitneboksen om samarbeidet med 24sevenoffice i tiden etter at konflikten mellom partene eskalerte i 2022.
Mens begge sider har lagt frem saken fra sitt ståsted sist uke, var det tid for vitneforklaringer mandag.
Les mer om hva saken handler om her.
Klafstad fortalte om starten på selskapet og svarte på spørsmål rundt innteksfordeling mellom Busy og 24sevenoffice (24so). Utspørringen fulgte en tidslinje fra rundt 2018 og frem til januar 2020. Da hadde en frustrasjonen over motparten bygget seg opp i ham.
– Jeg var fortvilet fordi jeg opplevde at jeg ikke fikk den hjelpen jeg var lovet, fortalte han i retten.
Frustrasjonen førte til at Klafstad tok direkte kontakt med 24so-gründer Stian Rustad, som på dette tidspunktet akkurat var kommet tilbake fra USA. Under en lunsj på restauranten Asia på Aker Brygge, beskriver Klafstad at Rustad plutselig stiller han spørsmålet: «Hvordan går det, egentlig?».
– Jeg hadde respekt for ham. Så sier han plutselig «det skjer ikke en dritt», da blir jeg jo sjokkert, sier Klafstad fra vitneboksen.
Ifølge vitneforklaringen pratet Rustad om at ting hadde sklidd ut etter at han reiste til USA, men at han nå var tilbake og ville rydde opp.
Forferdelig forhold
Under vitneforklaringen spør gründersidens advokat Anders Flaatin Wilhelmsen om hvordan forholdet til 24so har utviklet seg.
Klafstad forklarer at mens forholdet var greit frem til tidspunktet for opsjonsutøvelsen, altså da resten av selskapet skulle selges gitt at alle milepæler var oppnådd, endret det seg til det verre i tiden etter.
– Jeg ble plutselig kalt inn til et møte mens jeg var på ferie, hvor det ble fremsatt en påstand om at 75 prosent av kundene var 24so-kunder og at jeg hadde løyet og var en svindler, forklarer han.
Hvor kundene faktisk stammer fra er et av stridstemaene i saken. 24so mener at gründerne har solgt til deres kunder for å kunstig øke nivået på de årlige repeterende inntektene (ARR), og at dette ikke var avtalt på forhånd. Gründerne fremholder at de selv stod for 80 prosent av salget selv.
Fra vitneboksen fortalte Klafstad at han forlot det møtet i sjokk. I et brev fra 24so ble Klafstad senere omtalt som illojal og anklaget for å «mangle moralsk kompass».
– Jeg gikk i bakken som et resultat av det, uttalte han.
I forklaringen viser han til at eposter med anklager har ramlet inn sent på kvelden og gjort jobben som daglig leder veldig krevende.
– De forsøkte å splitte oss. Gutta på kontoret ble tilbudt bonuser for å trekke seg fra saken, og jeg ble anklaget for sette selskapet i en dårlig økonomisk situasjon.
På dette tidspunktet hadde Klafstad fått en luftveisinfeksjon og var blitt sykemeldt.
– Da ble jeg anklaget for å ha forfalsket sykefraværet for å finansiere søksmålet, noe som ikke er sant, sa han fra vitneboksen.
En heksejakt
24sos advokat Marthe Scacco Karlsen tok også opp Klafstads påstander om sjikanering da det var deres tur til å utspørre vitnet: – Hvordan taklet du konstruktiv kritikk, spurte hun.
– Den var ikke konstruktiv. I ettertid kjennes det som en heksejakt hvor man har forsøkt å finne alle feil jeg har gjort, og gjøre et stort poeng av det, var svaret fra Klafstad.
Han fortalte at dagens konsernsjef i 24so, Eirik Aalvik Stranden, innførte en ordning hvor en representant fra 24so alltid måtte være tilstede i kundemøter med noen i økosystemet til 24so. «Som tydeligvis består av alle norske bedrifter», la han til.
Presset gjorde at han til slutt sa opp jobben, og gjennom en klausul i arbeidskontrakten trakk han seg også fra alle styreverv.
Truet med søksmål på 350 millioner kroner
Sommeren 2023 kommer det, ifølge Klafstad, en e-post fra Risa om at gründeren har påført 24so et tap på 350 millioner kroner etter en uttalelse til Shifter året før.
I vitneforklaringen sin viser Klafstad til at Rustad mener at børskursen til 20so kollapset med 350 millioner kroner i etterkant av artikkelen, og at han vil søke erstatning.
– Jeg ble truet med søksmål om 350 millioner kroner, sa han under forklaringen.
Gründerne viser til at det 22. september 2023 kommer enda et varsel om søksmål mot både Klafstad og medgründer Even Dalen der begge blir bedt om å erkjenne ansvar for tap angitt mellom 4 og 6 millioner kroner.
Inntektsdeling
Klafstad gikk under forklaringen også inn i en rekke detaljer rundt avtaler om fordeling av inntekt mellom Busy og 24so.
Blant annet forklarte han at Busy selv i sin tid hadde foreslått å gi 24so 50 prosent av lisensinntektene for hvert salg av Busys programvare for å få fart på samarbeidet.
Senere ble det avtalt at 24so skulle ha 80 prosent av lisensinntektene fra de 24so-kundene som ble flyttet over på Busys løsning for timeføring. De 20 prosentene til Busy skulle dekke driftskostnader.
Ifølge Klafstad var håpet at tilgangen på 24sos 40.000 kunder ville gi selskapet vekstmuligheter.
– Hvis jeg var blitt fortalt at jeg ikke kunne selge til kunder av 24, så hadde jeg aldri gjort en avtale med dem, sa han i retten.
Samtidig avviste han at han hadde gått etter 24sos kunder.
Medgir å ha rapportert feil til Skattefunn
24so har på sin side anklaget og saksøkt gründerne for å ha rapportert feilaktig til skattefunn-ordningen. Det har vært anført at dersom 24Sevenoffice vært kjent med dette tidligere, ville gründerne blitt tvangsinnløst fra Busy og aldri kommet i en posisjon hvor salgsopsjonen kunne blitt påberopt.
Klafstad avviste å ha levert fiktive timelister, men medga under sin forklaring at det kan ha skjedd feil med noen fakturaer. Han anslår at feilen i form av fradrag kan beløpe seg til «et par hundre tusen» over en fireårsperiode.
Fradraget på skatten som utbetales hvis selskapet ikke er i skatteposisjon, er på 20 prosent av fradragsbeløpet.
Ifølge Klafstad stammer mesteparten av feilene fra timeføring i 2021, som ble utbetalt i oktober 2022, som er etter tidspunktet for opsjonsutøvelsen.