investor

Gründer-støttet fond skal investere i grønn teknologi i Europa

Wind har flere suksessgründere i ryggen og har nå annonsert lukking på 90 millioner euro, tilsvarende en milliard kroner.

Wind skal investere i grønn teknologi.
Publisert

Fondet skal være et såkalt artikkel-9-fond og skal finansiere bærekraftige deeptech-startups gjennom fra såkornfasen når selskaper utvikler til serie A hvor de første kundene er kommet på plass. 

Planen skal være å investere i 30 selskaper og gå inn med alt fra en halv million euro til 5 millioner euro.  

Investeringsfokuset inkluderer fremdrift innen områder som er essensielle for menneskelig velvære og miljøhelse, slik som mat og luftkvalitet, mobilitet og energi, bygg og sikkerhet.

– Vi er i starten av en ny innovasjonssyklus drevet av avkarbonisering, AI og robotikk, sier Thierry Vandewalle, medgründer og partner i Wind til EU-Startups. – Vår misjon er å støtte startups som bruker disse teknologiene for å skape praktiske løsnimnger for våre essensielle tjenesteindustrier, slik at de kan blomstre i en klimautfordret verden. Det handler om å finne alternative måter å møte menneskehetens behov uten å kompromittere planeten. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Wind, som nylig ble omdøpt fra Wind Capital, ble grunnlagt av serieentreprenører og ingeniører Thierry Vandewalle og Xavier Gury i 2015. Duoen hadde tidligere lansert og solgt flere selskaper, inkludert WCube, et dataagentur solgt til Publicis i 2007. Med avkastningen fra disse, etablerte de Wind Capital I, et evergreen-fond på €23 millioner, karakterisert av aktiv støtte og engasjement til sine porteføljefounders.

Etter å ha investert personlig i over 80 startups på tvers av sektorer som fintech, SaaS, mobilitet og livsstil, og fullført 29 vellykkede exits, fokuserer Winds grunnleggere nå på klimamotstandskraft, og åpner det nye Artikkel 9-fondet for andre suksessrike entreprenører som ønsker å investere sine midler og mentorere startups.

Winds LP-er er en del av et livlig nettverk av entreprenører og vitenskapelige eksperter som kan gi tekniske meninger, forretningsråd og verdifulle forbindelser til porteføljefounders. – Etter å ha grunnlagt flere selskaper, erkjenner vi viktigheten av å være omgitt av erfarne grunnleggere som forstår utfordringene ved å bygge en vellykket virksomhet. Vårt samfunnsbaserte modell har som mål å gi den tekniske og forretningsmessige ekspertisen som er nødvendig for å sikre deres vekst, forklarer Xavier Gury.

Tre startups har allerede mottatt støtte fra det nye fondet; Eclipse (energilagringsløsninger), Sopht (grønn IT) og Entroview (batteridiagnostikk for gigafabrikker). Winds investorer inkluderer institusjonelle aktører som Bpifrance, BNP Paribas, Sopra Steria, og over 120 suksessrike entreprenører til dags dato.

Den endelige lukkingen er forventet å finne sted i 2025.