Sportstech
Gründere satser på hole-in-one med «Strava for golfere» og el-golf-tralle
Appen er nylig lansert i hele verden og i sommer skal trallen testet ut hos Fana Golfklubb.
De to kompisene Lasse Hovland og Omar Zacka fikk ideen til den selvbetjente elektriske golf-trallen da de golfet sammen sommeren 2022.
– Vi stod på parkeringsplassen og tenkte at det må jo finnes bedre løsninger enn at folk skal slepe med seg en tralle inn og ut av bilen hver gang de skal spille golf, sier Hovland.
– Vi må bare få avklart en ting. Du har samme etternavn som en viss Victor Hovland - den første norske spilleren som ble kåret til en av verdens 50 beste golfere. Er dere i slekt?
– Vi deler etternavn og gleden for golf, men er ikke i slekt meg bekjent.
Hovland og Zacka begynte å undersøke om ideen deres kunne være liv laga, og fikk positiv respons både fra golfere og golfklubber.
To år senere har de traller klar til testing i Fana golfklubb og de har også utviklet en app som gründerne beskriver som «Strava for golfere».
– Det er tungt å skyve trallen eller bære golfutstyret på ryggen. Forskning har vist at du spiller bedre golf om du slipper det, sier Hovland, daglig leder i Troll-E.
I dag er det vanlig med private el-traller og enkelte klubber leier ut el-traller i åpningstiden. Troll-E vil tilby sine traller gjennom selvbetjening.
– Du leier våre golftraller på samme måte som du leier en elsparkesykkel. Det finnes ingen andre som tilbyr dette.
– Ingen? Verken andre steder i Europa eller i USA?
– Nei, vi har undersøkt dette veldig godt og ikke funnet noen andre.
Hovland har bakgrunn fra salg og markedsføring, mens Zacka kommer fra logistikkbransjen.
Hovland forklarer at de vil eie trallene selv og at logistikken vil være veldig viktig. Han trekker frem hvor viktig medgründerens kompetanse blir her.
Fra august blir el-trallene tilgjenglige hos Fana Golfklubb, hjemmeklubben til de to gründerne.
For å booke en tralle må du ha appen Troll-E, men appen er ikke bare en bookingapp, forteller Hovland.
– Gjennom appen ønsker vi å skape fellesskap for golfere. Her finner du informasjon om banene til 42.000 golfklubber i verden, og du kan for eksempel lage egne cuper, ha scorecard og GPS-rangefinder og avstandsmåler. Du kan følge andre golfere og du kan melde inn om skader på banen, og hvor du mister golfballer, sier Hovland.
Skal finne tapte golfballer
Det siste beskriver han som et stort problem. Han håper appen kan hjelpe klubbene til å få bedre oversikt over baller som mistes.
– Det er et miljøproblem at vanvittig mange baller blir liggende i naturen. Når spillere melder fra om hvor de mister baller, kan klubbene sende ut dugnadslag for å plukke dem opp, sier Hovland.
1. juli ble appen lansert i 172 land, både i en gratisversjon og i en pro-versjon. Pro-versjonen koster 69 kroner i måneden, og. har ekstra innhold og statistikk. Dette er blant annet flere spillformer, integrering med Apple Watch, statistikk på antall runder og lengder.
Troll-E landet sin første emisjon rundt årsskiftet, på 3,5 millioner kroner. Frem til det hadde gründerne brukt egne penger til utvikling av trallen og appen.
Foruten venner og familie, er finansmann Harald Mowinckel Troye inne som investor. Heisenbug, som har utviklet appen, er også inne på eiersiden. Pavels Innovation har utviklet hardware-en. De er ikke på eiersiden.
Gründerne sitter på 88 prosent av selskapet etter emisjonen.
Til høsten skal de gjennomføre en ny emisjon. Gründerne jobber med prospektet nå, målet er et sted mellom 5 og 15 millioner kroner.
– Vi vil bruke pengene til videreutvikling av app og tralle, og bygge et rigg rundt organisasjonen vår. Vi vil etter hvert søke forretningsutviklere, markedseksperter og generelt styrke organisasjonen.
Stiller ikke golf-krav
– Blir golfspilling en del av jobbintervjuet?
– He-he, nei. Det er fordel med en interesse for golf, men ikke et krav. Vi ønsker oss gode folk som brenner for konseptet og ideen, sier Hovland.
Selskapet skal tjene penger ved å selge abonnementer på app og leie av trallene. Golfklubbene der trallene står utplassert får en prosentandel av leieinntektene av trallene.
Målet for 2024 er å teste og videreutvikle trallen i samarbeid med brukerne hos Fana Golfklubb. De to neste årene er planen å etablere seg i det norske markedet, før selskapet planlegger å gå til utlandet. Selskapet ønsker å gå til Sverige, Danmark, Storbitannia og Spania først.
– Hvordan har gründerreisen vært så langt?
– Vi er veldig stolte over at vi ha kommet så langt med de pengene vi har hatt, og utviklet både software og hardware, sier Hovland.
– Hvordan går det med golfspillingen nå etter at dere ble gründere?
– Vi har aldri spilt mindre golf enn etter vi startet selskapet. Golfspilling har blitt nedprioritert, men vi har golf på hjernen hele tiden.
– Hvordan går det handicappene deres da?
– Jeg har 7,5 og Omar ligger på 12-13. Det har ikke vært noe positiv utvikling på handicappet vårt etter vi ble gründere, sier Hovland og ler.