Gründer
Gründere vil fornye festival-bransjen: – Skal hindre kø i baren
Oppstartsselskapet Jippie har nylig signert med Ekstremsportveko på Voss.

Oppstartsselskapet Jippie i Bergen vil gjøre det enklere for festivalarrangører å både planlegge festivaler og leie inn utstyret man trenger.
– Vi har sett at det er forbedringspotensial når det gjelder planlegging av festivaler. Vi ønsker å lage en 3d-plattform der arrangører og samarbeidsaktører kan planlegge festivaler og arrangementer sammen. Det kan være et felles knutepunkt for oss som leverandører, sier medgründer Jonas Eldi i Jippie.
Selskapet ønsker også å tilby alt det en festivalarrangør trenger av utstyr.
– I dag må festivaler må gjerne forholde seg til en rekke ulike aktører for å leie inn partytelt, benker, bord og festivaltoaletter. Hos oss kan festivalene leie alt på samme sted, sier Eldi.
Fra popcorn til tech og telt
Medgründer Jacob Sandvik Gaasdal startet selskapet for å tjene penger parallelt med studiene. Da leide han ut kun mindre ting som slushmaskiner og popcornmaskiner, rettet mot det private partymarkedet.

Men så fant kompisene fra Kvinnherad i Hardanger ut at det var bedre å kunne selge til selskaper, og at det var et behov for en helhetlig leverandør innen festival- og party-bransjen.
Jonas ble med i selskapet, og de begynte å gå ut og snakke med arrangørselskaper.
– Vi forsto ganske snart at det var lettere å ta aktive handlinger for å få bedriftskunder enn privatkunder. Vi har blant annet ringt og booket møter, sier Eldi.
Nå driver de selskapet fra Bergen, og retter seg mot kunder på Vestlandet og Haugalandet. De leier ut til festivaler, arrangører og prosjekter.
Det er store investeringer som skal til for å levere til festivaler og arrangementer. Derfor er gründerne nøye på å sjekke hva det er behov for i markedet først.
– Vi kjøper aldri inn utstyr før vi vet at markedet er der. Før vi kjøpte vårt første store partytelt, hadde vi leid det ut til minst tre aktører, sier Eldi.
Nå har de nettopp signert en avtale med Ekstremsportveko, festivalen som samler ekstremsportutøvere og tilskuere fra hele verden. Der skal de levere et telt som er 30 ganger 40 meter.
I vår skal de kjøpe telt for totalt 3,4 millioner kroner.
– Til nå har mange festivaler på Vestlandet, leid utstyr fra Østlandet fordi det ikke har vært noen tilbud her. Det blir kostbart, sier Eldi.

– Kan se ut som mettet marked
– Hvordan er markedet?
– Fra utsiden kan det se ut som det er et mettet marked, men vi tenker annerledes enn de andre selskapene. Hos oss kan arrangørene få alt de trenger på et sted, og vi ønsker også å forenkle planleggingen for arrangørene. Markedet har ikke vært introdusert for nye løsninger på en stund, sier Eldi.
Han forteller at Jippie er opptatt av å bygge en merkevare, og bruker blant annet Tiktok for å bli kjent.
– Vi er frempå når det gjelder å opparbeide oss kunder, sier Eldi.
Og kundene kommer. I 2022 var omsetningen på én halv million, i 2023 på 1,5 millioner kroner og i 2024 på 6,7 millioner kroner.
– Skal hindre barkø
Nå har de en plan for hvordan de ønsker å utvikle selskapet videre.
Eldi har studert datateknologi på NTNU og har programmert siden han var 15 år gammel. Han forteller litt om løsningen de ønsker å bygge for festivalmarkedet.
– Løsningen har et kart over festivalområdet, der man kan velge hva slags utstyr man ønsker hvor. Hvordan man plasserer utstyr har stor påvirkning på omsetningen og inntjeningen på arrangementer. Man må unngå køer på toalett og bar-områder for å maksimere omsetning. Der ønsker vi hjelpe, sier Eldi.