HELSE
Gründeren vil fjerne finansiell hodepine ved å eksportere «brain twin» i påvente av at migreneteknologien blir klar
Nordic Brain Tech er i gang med en stor klinisk studie for å bevise at deres teknologi kan lindre migreneplager. Samtidig har oppstartsselskapet hentet inn frisk kapital og jakter nye inntektsstrømmer.
Med en sensor i nakken, en klype på fingeren, og en mobilapplikasjon, mener det norske oppstartsselskapet Nordic Brain Tech at de kan hjelpe millioner av mennesker som lider av migrene.
Metoden kalles «biofeedback», og dreier seg i korte trekk om å observere signaler fra egen kropp og agere ut ifra disse, i dette tilfellet for å stresse ned, slappe av - og dermed unngå hodepine.
Nå er en større klinisk studie iverksatt for å bevise at produktet, som har fått navnet Cerebri, har effekt. Slike studier er nødvendig for å til slutt få lov til å markedsføre produktet mot pasienter.
– Migrene er en sykdom som rammer nesten 14 prosent av befolkningen, og som kostet Nav én milliard kroner i fjor. Det er en pasientgruppe som har fått langt ifra nok oppmerksomhet, sier medgründer og daglig leder i Nordic Brain Tech, Cathrine Ro Heuch.
De første av det som skal bli 300 pasienter, er i gang med å teste utstyret. Hver pasient må bruke teknologien i tre måneder, før den sendes videre. Studien pågår så lenge den må, forteller Heuch, men anslår omkring et år før den er fullført.
– Det er stor interesse, med flere pasienter enn vi klarer å ta unna, sier hun.
Nytt ben å lene seg på
Nordic Brain Tech ble spunnet ut av et forskningsinitiativ fra NTNU og St. Olavs Hospital i 2019.
Årsregnskapet for 2022, viser at selskapet omsatte for 1,2 millioner kroner og det ble regnskapsført offentlige tilskudd på drøyt en halv million kroner i fjor. Driftsresultatet endte med et underskudd på 1,6 millioner kroner.
Salgsinntektene stammer i stor grad fra tjenester selskapet yter for forskningsprosjekter. Nå jakter Nordic Brain Tech også nye inntektsstrømmer, primært via et annet produkt de har i porteføljen, som har fått navnet Brain Twin. Det er en slags digital hodepinedagbok, hvor loggen kan være nyttig for helsepersonell som følger opp plagene.
Appen har ifølge selskapet 30.000 brukere i Norge. Ettersom den nevnte kliniske studien med det planlagte hovedproduktet skal gå over et år til, satser Nordic Brain Tech nå på å videreutvikle Brain Twin til å bli et kraftfullt finansielt ben å lene seg på i mellomtiden.
Det skal blant annet skje gjennom industripartnere, og i årsrapporten går det frem at Nordic Brain Tech har inngått flere pilotavtaler.
– Det handler om å få skalert produktet internasjonalt via partnerskap. I Norge er det en gratis app, men vi er nødt til å dekke kostnadene i produktet, og ser derfor på muligheten for å tilby det via partnere i andre land, sier Heuch.
Friske penger
Ytterligere investorkapital vil bli nødvendig. I fjor hentet selskapet inn 16 millioner kroner i kapital, og nå har Nordic Brain Tech gjennomført en ny emisjon på 10 millioner kroner rettet mot eksisterende eiere. Det planlegges også for en større kapitalinnhenting i 2024, etter at den kliniske studien er i mål.
Etter forrige emisjon står Melin-gründer Jesper Melin Ganc-Petersen som største eier i Nordic Brain Tech, tett etterfulgt av gründer-teamet og ledelsen i selskapet; daglig leder Heuch, teknologisjef Marcus A. Engebretsen, og utvikler Stefan A. Sobczyszyn Borg.
Teknologioverføringskontoret til NTNU sitter med 9,4 prosent av aksjene, mens Startuplab har 7,8 prosent.
Flere land i sikte
Mens studien går sin gang, forbereder Nordic Brain Tech også en internasjonal ekspansjon.
– Nå handler det først og fremst om å få ferdig den kliniske studien. Når resultatene kommer, vet vi ikke. Det kommer an på tempo. Men vi jobber mot andre markeder, bekrefter Heuch.