SMARTE TING
Gründerne kjøpte tilbake selskapet etter exit, nå henter de 50 millioner kroner til smarte hjem
Futurehome får inn nordisk storinvestor etter at gründerne kjøpte selskapet tilbake fra Telia.
Smarthjem-selskapet Futurehome, som ble kjøpt opp av Get (senere Telia) med en prising på 90 millioner kroner i 2018 og deretter kjøpt tilbake av gründerne for «småpenger» tre år senere, fikk en eventyrlig suksess under energikrisen.
Regnskapet for 2022 er ikke helt klart ennå, men tidligere har gründerne indikert overfor DN at omsetningen for 2022 vil ligge mellom 125 og 130 millioner kroner, med et resultat rundt null. Til sammenligning var omsetningen i 2021 drøyt 35 millioner kroner, med et underskudd på nesten 13 millioner kroner.
Nå oppgir Futurehome at over 30.000 norske husholdninger bruker deres produkter og løsninger. Selskapet styrer i år mot en omsetning på over 200 millioner kroner.
Det har fått investorer, som nå holder langt hardere på pengepungen enn for kort tid siden, til å sperre opp øynene. Nå henter Futurehome 50 millioner kroner i frisk egenkapital fra det norske investeringsselskapet NRP Zero.
– Balansering av strømforbruk i husholdninger er avgjørende for energiomstillingen og elektrifiseringen av Europa. Futurehome er godt posisjonert for å bidra til denne viktige omstillingen, sier Erik Stokkeland, administrerende direktør i Futurehome, i en pressemelding.
Dette er NRP Zero
Futurehome gjorde også en kapitalutvidelse på 46 millioner kroner i fjor. Da ble selskapet priset til 300 millioner kroner - godt opp fra verdivurderingen som ble gjort da Telia tok over, og langt over prisen som ble satt da gründerne kjøpte selskapet tilbake for noen titalls millioner.
Prisingen i den nye runden er foreløpig ikke kjent.
Investor NRP Zero er et datterselskap av den nordiske kapitalforvalteren Ness, Risan & Partners, og forvalter fondet NRP Green Transition I, som investerer i små̊ til mellomstore industrielle miljøteknologiselskaper i Norden «med et identifiserbart vekstpotensial utover nordiske grenser» og tilpasning til EUs Taksonomi for bærekraftig aktivitet.
Tidligere i år gikk NRP også inn i maskinutvikleren Alva, sammen med blant andre Statkraft Venture, japanske Drone Fund og Autostore-gründer Jakob Hatteland.
– Futurehome er i forkant av markedet for strømstyring med en solid kundebase i Norge, og vi ser frem til å støtte selskapets sterke ledergruppe i deres mål om å kunne tilby flere bærekraftige og smartere hjem, sier Carl Petter Finne, administrerende partner i NRP Zero, i en pressemelding.
Jakter vekst
Futurehome tilbyr såkalt smarte produkter og løsninger som skal hjelper husholdninger med å redusere strømforbruk og -kostnader, blant annet gjennom utjevning av effekttopper og bedre regulering av strømforbruk etter variasjoner i spotpris og behov gjennom døgnet.
Med NRP Zero på eiersiden, skal selskapet nå akselerere veksten.
– Kapitalen gjør det mulig å utvide tilbudet av innovative løsninger som reduserer husholdningers strømforbruk og -kostnader. Vi skal fortsette å styrke posisjonen som det ledende selskapet med helhetlig energistyring gjennom åpne standarder og skape den beste kundeopplevelsen, sier medgründer og daglig leder Erik Stokkeland i Futurehome.
Staten stiller opp
Etter at Futurehome ble kjøpt tilbake, har selskapet også nytt godt av flere statlige støtteordninger.
Tidligere i år skrev Shifter om teknologiselskapene som fikk mest penger fra Innovasjon Norge i 2022, og der figurerte Futurehome med en innovasjonslån på 16 millioner kroner. På tampen av 2021 fikk de også et tilskudd på 9,9 millioner kroner fra MIljøteknologiordningen.
I tillegg gir Enova statlige tilskudd til installering av flere av produktene til Futurehome.