Gründerne laget verktøy for raskere utbygging av solparker: Allerede det første året har de hatt millioninntekter
– Skal vi nå klimamålene, er det viktig at vi har effektive verktøy til å bygge ut fornybar energi, sier John Modin i Glint Solar, som vil tjene penger på den globale solboomen.
Overalt i verden bygges det nå ut solenergianlegg i høyt tempo, og slik vil det etter alle solemerker fortsette i de kommende årene.
– Det står ikke på mangel på vilje, teknologi og ressurser. En flaskehals er derimot hvordan man finner best mulig steder for utbyggingen, sier gründer og daglig leder i Glint Solar, Harald Olderheim.
Olderheim har de siste 15 årene jobbet innen fornybar energi. Før det jobbet han innen olje og gass. Han hadde dermed god innsikt i hvilke utfordringer som fornybar-selskaper møter.
Det ene problemet han vil løse med Glint Solar, er hvordan man på en enkel, effektiv og digital måte kan finne steder som er best egnet for utbygging av solparker, både på land og på vann.
Produktet til Glint Solar er en SaaS-løsning som selges på årsabonnement til selskaper som bygger ut solcelleparker.
– Løsningen vi har utviklet brukes til å screene og analysere frem de beste plassene. Man kan se på mengden sol, avstand til strømnettet, grid-kapasitet, hvem som eier grunnen, dyre- og planteliv, helling, jordsmonn, skog og fjell, for å nevne noe. På innsjøer og på havet kan det brukes til å analyserer vind, bølger og havdybde, sier CTO i selskaper, John Modin.
Planlegger å doble staben i løpet av året
Når utbyggere i dag skal finne egnede områder, er det store deler manuelt arbeid involvert. Det ønsker Glint Solar å endre.
– Vi ønsker å ta det som i dag er en manuell og tidkrevende prosess, og snu mye av det på hodet og la brukerne bruke softwaret vårt til å selv se på tusenvis av muligheter og filtrere i softwaret for å skjønne opp mot de kriterier man ønsker. Det er en annen måte å jobbe på som vi får kjempegehør for, sier COO Even Kvelland.
Så langt har Glint Solar hentet rundt fem millioner kroner. Allerede har de et produkt på markedet. Olderheim forteller at de har omsatt for over en million de tre siste månedene, og de har både Scatec og Verdensbanken på kundelisten
Produktet er fortsatt under utvikling, ofte i samarbeid med kundene. Nå sikter de mot å skalerer stort. I løpet av året ser de for seg å doble staben fra fire til åtte.
Første kvartal 2022 vil de starte arbeidet med å få på plass en ny emisjon. Summen de ser for å hente er ikke helt avklart, men den vil være vesentlig større enn de hittil har hentet.
Trenger å øke farten på utbygging av solenergi
Sammen i Glint Solar er medgründerne Even Kvelland og John Modin, de var alle med på Antler Norge sitt program i fjor vinter. De tre møttes der og sammen etablerte de Glint Solar, med 110.000 dollar i funding fra Antler Norge.
CTO John Modin sier Glint Solar jobber for at utbyggere har et verktøy som kan få planleggingstiden drastisk ned. Det vil være avgjørende for å få nok grønn energi på markedet i tide.
– Skal vi nå klimamålene, er det viktig at vi har effektive verktøy til å bygge ut fornybar energi. Det vi gjør er å levere et verktøy hvor planleggingsfasen går mye raskere.
– Det kan ta opptil to år før første spadetak er tatt, hvor firmaene bare skal finne ut av hvor de skal bygge. Hvis vi kan få den fasen til å gå mye raskere, kan vi bygge ut fornybar energi mye raskere og vi har større sjanse til å klarer klimamålene, sier Modin.